αξιολογηση
Μία πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, παράταξης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω-Νισύρου

Το Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023, θα διεξαχθεί εκδήλωση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω «Χάνι» και ώρα 11:30 το πρωί με θέμα «Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών από το παρελθόν στο παρόν. Οι επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών και στο επάγγελμα των εκπαιδευτικών.» μία πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, παράταξης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω-Νισύρου.

Κεντρικοί ομιλητές ο κ. Περικλής Παυλίδης, πρόεδρος του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και ο κ. Χρήστος Τζήκας, ομότιμος καθήγητής του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Η συζήτηση για την αξιολόγηση αφορά άμεσα τη συζήτηση για την εκπαίδευση, τον χαρακτήρα της και τις προοπτικές της. Η αξιολόγηση έχει προεκτάσεις εντός και εκτός της σχολικής πραγματικότητας. Δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτόνομο και μεμονωμένο αλλά ως ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Πρέπει να εξετάζεται σε συνάρτηση με τις ευρύτερες νεοφιλελεύθερες στρατηγικές και πολιτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Από τη μια γωνιά του παγκόσμιου σήμερα καπιταλιστικού κόσμου μέχρι την άλλη είναι μέρος τους και μέρος αυτών των πολιτικών. 

Επίσης, το ζήτημα της αξιολόγησης πρέπει να εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με την ευρύτερη αλλαγή των σχέσεων εργασίας, σε όλες τις κοινωνίες και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Σε συνθήκες διαρκούς οικονομικής κρίσης, σε έναν κόσμο πλούτου, σε συνθήκες διευρυμένων περικοπών των δημόσιων δαπανών και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας επανέρχεται συνεχώς στην επικαιρότητα με ποικίλους τρόπους (νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Εγκύκλιοι κ.α.) ως μεταμορφωμένο αίτημα με τις ρίζες του από τον έλεγχο της ιστορικά εφαρμοσμένης Επιθεώρησης.

Η ιστορία του επιθεωρητισμού είναι μια ιστορία γεμάτη πόνο και σκληρούς διωγμούς των εκπαιδευτικών. Όσες/οι εκπαιδευτικοί επιχειρούσαν να καινοτομήσουν και να αλλάξουν το σχολείο και τη διδασκαλία, έξω από την πολιτικά κυρίαρχη ιδεολογία, τιμωρούνταν και διώκονταν. Οι εκπαιδευτικοί καταδιώκονταν για τις παιδαγωγικές τους αντιλήψεις, τα πολιτικά τους φρονήματα, τη δράση μέσα στο σχολείο αλλά και έξω από αυτό, όπως σήμερα συμβαίνει με τις διώξεις πολλών εκπαιδευτικών που διεκδικούν ένα δημοσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά (ΔΙΔΕ Πειραιάς) ή συμμετέχουν σε κοινωνικά κινήματα ενάντια σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (Π.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης) ή απειλούνται αυθαιρέτως για μη μονιμοποίηση, περικοπές μισθών, πάγωμα μισθολογικό ή και επαγγελματικής εξέλιξης σε θέσεις ευθύνης.

Η εκπαίδευση, σε όλες της, τις βαθμίδες, δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Η εκδήλωση αυτή απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και σε ολόκληρη την κοινωνία. Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι να πυροδοτήσει μία ευρύτερη συζήτηση για την αξιολόγηση, τη λειτουργία και τους στόχους του «νέου σχολείου» της αγοράς σε μια περίοδο που η οικονομική και κοινωνική κρίση βαθαίνει.

αξιολογηση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;