αφισα
«Θεωρούμε ότι, με αυτό τον τρόπο, ενισχύουμε την ενότητα των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις τους»

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΣΕΦΚ) ανακοινώνει ότι προχωράει σε εκλογές, ώστε να αλλάξει η κατάσταση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, με συλλογικές συμβάσεις, αύξηση του μισθού και αξιοπρεπή εργασία.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο από 1-3 Δεκεμβρίου και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν.

«Η μαζική συμμετοχή του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης στις εκλογές μας είναι κρίσιμη για την συνέχιση της μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο μας, ειδικά τώρα που το σωματείο μας κάνει προσπάθεια για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης», καταλήγει

Η ανακοίνωση:

Συναδέλφισσες/ Συνάδελφοι,

Zούμε καθημερινά και γνωρίζουμε το δυσμενές εργασιακό περιβάλλον του κλάδου μας: εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές (την ίδια ώρα που φουντώνει η ακρίβεια στα βασικά είδη), υπερεργασία και πλειάδα εξωδιδακτικών καθηκόντων και απλήρωτων υπερωριών (πλατφόρμες, βαθμολογίες, διαρκείς αξιολογήσεις), μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις. Εργασιακός μεσαίωνας στα μέτρα των νόμων Χατζηδάκη – Γεωργιάδη. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η εργασία στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι πια όχι απλά κουραστική, αλλά εξοντωτική, στον βωμό του ανταγωνισμού των φροντιστηρίων, αλυσίδων ή σε επίπεδο γειτονιάς.

Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε στους εργασιακούς χώρους προωθείται από την πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας Η ακρίβεια εν μέσω καλοκαιριού και η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών έκαναν ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση των λαϊκών νοικοκυριών. Και την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην περιοχή μας με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και τη διαχρονική στήριξη κυβερνήσεων – ΕΕ – ΝΑΤΟ στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη σε συνέχεια του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και των ευρωπαϊκών πρακτικών,  φέρνει νέα δώρα στο κεφάλαιο: νομιμοποιεί και γενικεύει την ευέλικτη εργασία χωρίς όρια, αυξάνει το χρόνο εργασίας καταργώντας το 8ωρο και το 5ήμερο. Συνολικά, διευκολύνει την εργοδοσία για να έχει στη διάθεσή της φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Ποινικοποιεί ακόμα παραπέρα τους εργατικούς αγώνες και την απεργία, σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων και της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση, και κυρίως στα ΦΜΕ και ΚΞΓ, πολλά από όλα αυτά αποτελούν συνηθισμένη πρακτική για την εργοδοσία και γνώριμη κατάσταση για τους εργαζομένους, καθώς το φαινόμενο της εργασίας σε πάνω από έναν εργοδότη είναι ιδιαίτερο συνηθισμένο ή/και υποχρεωτικό ώστε να εξασφαλίζει ο εργαζόμενος αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση. Ενώ, η εργασία σε Κυριακές και αργίες, από τις «ειδικές περιπτώσεις» όπως είναι οι περίοδοι εξετάσεων, θα γενικευτεί επίσης.

Πάγια θέση του σωματείου μας είναι ότι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προς όφελος των εργαζομένων  που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, με δραστικές αυξήσεις στους μισθούς, μπορεί να ανοίξει δρόμο ελπίδας σε έναν κλάδο που οι εργαζόμενοι έχουν χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια. Η υπογραφή και η κατοχύρωση ΣΣΕ θεωρούμε ότι μπορεί να προκύψει μέσα από τη διαρκή και μαζική συμμετοχή και τον ανυποχώρητο, οργανωμένο και ενωτικό αγώνα των ίδιων των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, με την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και τον συντονισμό των εργαζομένων με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις επιταγές κυβερνήσεων και εργοδοσίας.

Γι αυτόν τον λόγο, προχωρήσαμε στη διαμόρφωση πρότασης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από κοινού με το σωματείο «Βύρωνας» και την ΟΙΕΛΕ, αλλά και σε κινήσεις για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, τόσο σε χώρους οι οποίοι απορροφούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, συγκροτώντας ταυτόχρονα σωματειακές επιτροπές εργαζομένων εντός τους, αλλά και τις εργοδοτικές ενώσεις, ΣΕΦΑ ΚΑΙ ΟΕΦΕ. Συνεχίζουμε δυναμικά, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέχρι της υπογραφή της. Παράλληλα, δώσαμε μάχες σε χώρους δουλειάς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, όπως τη διασφάλιση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, αλλά και συνολικά των αργιών και των Κυριακών την καταβολή δεδουλευμένων, δώρων και επιδομάτων κ.ά.

Η ίδια η πραγματικότητα του κλάδου μας οδήγησε πριν λίγα χρόνια στην ανάγκη μετεξέλιξης του σωματείου από σωματείο στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης σε σωματείο κλαδικό (εργαζόμενοι σε ΦΜΕ, ΚΞΓ, ΙΕΚ, Κέντρα Μελέτης Γυμνασίου κ.λπ.), ώστε να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εκπαίδευσης (και γραμματείς, καθαριστές κ.λπ.)

Θεωρούμε ότι, με αυτό τον τρόπο, ενισχύουμε την ενότητα των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις τους. Οι αρχές που προβάλλουμε (μαζικότητα, αγωνιστικός προσανατολισμός, άμεση δημοκρατία, ενωτική δράση) θεωρούμε ότι πρέπει να αφορούν το σύνολο των σωματείων. Η κατάσταση των εργαζομένων σήμερα που επιβλήθηκε από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες (στο γενικό πλαίσιο της Ε.Ε.) βρήκε το εργατικό κίνημα γραφειοκρατικό και υποταγμένο. Ζητούμενο είναι η ανεξαρτησία από τον αστικοποιημένο  συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και η ανασυγκρότησή του, με περιεχόμενο και μορφές σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική στηριγμένο στις διεκδικήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων, με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και των επιτροπών αγώνα που κινούνται σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση, σε ρήξη με τη γραφειοκρατία.Έτσι, μπορούμε να αντιπαλέψουμε συνολικά τη λογική των «αιώνιων» μνημονίων για τους εργαζόμενους.

Το κεφάλαιο και η εργοδοσία δεν είναι ανίκητοι. Με μαζικό, ενωτικό, διακλαδικό, συντονισμένο και ανυποχώρητο αγώνα μπορούν οι διεκδικήσεις μας να βγουν στο προσκήνιο, να μπλοκάρουμε την επίθεση, να χάσει από τα κέρδη της η εργοδοσία, να κερδίσουμε μισθούς και δικαιώματα!

Στις συνθήκες αυτές, προχωράμε σε εκλογές στον ΣΕΦΚ- Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι για να αλλάξει η πραγματικότητα όλων μας χρειάζεται:

• Ένα σωματείο μαζικό, με τους εργαζόμενους/ες να το παρακολουθούν, να το τροφοδοτούν με την πραγματικότητα που βιώνουν, τις διεκδικήσεις τους, τις απόψεις τους.
  • Ένα σωματείο αγωνιστικό, στη στήριξη των συναδέλφων απέναντι στους εργοδότες, στις κινητοποιήσεις τους σε χώρους που καταπατούν τα δικαιώματα, στις επιθεωρήσεις εργασίας, αγωνιστικό σωματείο συνολικά, απέναντι σε νόμους κάθε κυβέρνησης που πλήττουν τα δικαιώματά μας.
  • Σωματείο αμεσοδημοκρατικό, με διαδικασίες ουσιαστικές, συνελεύσεις και ανοιχτά Δ.Σ., σωματείο που θα αφουγκράζεται τις αγωνίες του συναδέλφου που θα το πλησιάζει και θα δίνει βήμα στην άποψή του, δεν θα λειτουργεί με βάση την ανάθεση σε ένα «ιερατείο» που «ξέρει».
  • Ένα σωματείο ενωτικό και αλληλέγγυο για όλους τους συναδέλφους, που δεν θα χαρακτηρίζεται από παραταξιοποίηση και κομματικοποίηση. Που θα προωθεί την ύπαρξη ενός σωματείου του κλάδου, θα συνεργάζεται και θα λαμβάνει κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες με άλλα σωματεία του κλάδου, μέχρι την ενοποίησή τους.
  • Ένα σωματείο που θα ανοίγει δρόμους στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος ως κρίσιμη προϋπόθεση για να αναπτυχθούν νικηφόροι αγώνες για την ανατροπή της επίθεσης. Για να αποκτήσει ξανά ο συνδικαλισμός ρόλο στην οργάνωση της πάλης του λαού για την ικανοποίηση των εργατικών και νεολαιίστικων αναγκών, ενάντια στην υποταγή και στην ανάθεση.

Προοπτικά, παλεύουμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μορφώνει ολοκληρωμένα και θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών, ενάντια στους ταξικούς και κοινωνικούς φραγμούς που επιβάλλει σήμερα,. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και θα απορροφήσει όλους τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε:

1. Αυξήσεις αξιοπρέπειας, στο πλαίσιο της κοινής συμφωνημένης σύμβασης μεταξύ των κλαδικών σωματείων και της ομοσπονδίας. Ωρομίσθιο στα 13,36 ευρώ μεικτά. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ. Παράλληλα, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την επιβολή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλες τις δομές της Ιδιωτικής εκπαίδευσης, με βάση τις ανάγκες μας και την προσφορά μας στην εκπαίδευση των μαθητών μας.
  2. Καμία ώρα αδήλωτη! Να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή/φοροδιαφυγή των εργοδοτών, που παράλληλα μας καταδικάζει να ζούμε χωρίς επίδομα ανεργίας, δώρα, επιδόματα και προοπτική σύνταξης.
  3. Υπεράσπιση των θεσμικών όρων του κλάδου, όπως ωρομίσθιο στη 45λεπτη ώρα, πληρωμένη η εργασία εκτός ωραρίου (π.χ. ενημερώσεις, παρουσία σε διαγωνίσματα), πληρωμή αργιών.
  4. Μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αναγνώριση του υποχρεωτικού χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.

Μαζικός κλαδικός ΣΕΦΚ για:

• Αυξήσεις στους μισθούς!
  • Συλλογικές Συμβάσεις!
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία!

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση [Κυριακή 19/11 στις 10.00 ]

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΦΚ- Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση στο Ε.Κ.Α. (3ης Σεπτεμβρίου 48β)

Παρασκευή 1/12 10.00 – 16.00

Σάββατο 2/12 10.00 – 20.00