Θέρμανση στα σχολεία
«Δεν μπορεί η ειδική αγωγή και εκπαίδευση στο Ηράκλειο να στεγάζεται σε containers»

Μη διαχειρίσιμη αναμένεται να είναι η κατάσταση στο Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι εγγραφές στο σχολείο και οι αίθουσες διδασκαλίας δεν επαρκούν.

«Φέτος ειδικά, αναμένονται πάνω από 20 νέες εγγραφές, με λιγότερες αποφοιτήσεις, σε έναν αυξημένο μαθητικό πληθυσμό του σχολικού έτους που ολοκληρώνεται, περίπου 70 μαθητών. Η εγκατάσταση νέων λυόμενων αιθουσών στο ήδη επιβαρυμένο προαύλιο δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να θεωρηθεί κάτι άλλο παρά πρόσκαιρο μπάλωμα, δεν είναι λύση του προβλήματος. Δεν μπορεί η ειδική αγωγή και εκπαίδευση στο Ηράκλειο να στεγάζεται σε containers, ούτε να εξαπλώνεται αντί να εξαλείφεται η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει ήδη σε ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση της ΑΣΕ Ηρακλείου

ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ!

Το πρόβλημα σχολικής στέγης του Ειδικού Γυμνασίου Ηρακλείου εδώ και χρόνια δυσχεραίνει κατά πολύ την προσπάθεια των ειδικών παιδαγωγών και του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού να προσφέρουν στους μαθητές την ειδική αγωγή και εκπαίδευση που δικαιούνται, την στήριξη που έχουν ανάγκη. Οι ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων αρμοδίων φορέων είναι τεράστιες, με προεξάρχουσα αυτήν του Δήμου Ηρακλείου που όφειλε να έχει φροντίσει ήδη να έχει βρεθεί το κατάλληλο οικόπεδο και να έχει ξεκινήσει η μελέτη ανέγερσης νέου, σύγχρονου, κατάλληλου και επαρκούς κτιρίου για να στεγαστεί το Ειδικό Γυμνάσιο.

Μπροστά στην επόμενη σχολική χρονιά ωστόσο, στην προοπτική αύξησης των εγγραφών στο σχολείο, η κατάσταση θα καταστεί μη διαχειρίσιμη. Η όποια απόπειρα να λειτουργήσει στο πλαίσιο των υπαρχουσών αιθουσών, κάλλιστα θα οδηγήσει σε τμήματα ως και των 9 (εννιά!!!!!) μαθητών, πράγμα επιστημονικά και παιδαγωγικά απαράδεκτο και εγκληματικά μη λειτουργικό, πράγμα γνωστό σε όποιον έχει έστω την παραμικρή επαφή με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Το Ειδικό Γυμνάσιο αυτήν τη στιγμή φιλοξενείται σε κτίριο στην οδό Γερουλάνου (περιοχή Άη Γιάννη) και συστεγάζεται με το Eιδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρύκοων Παιδιών, ενώ χρησιμοποιεί επιπλέον και δύο λυόμενες αίθουσες. Στο ίδιο κτίριο παρεμπιπτόντως φιλοξενείται το βράδι το Εσπερινό ΓΕΛ Ηρακλείου. Οι αίθουσες ήδη δεν επαρκούν με αποτέλεσμα το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, εργοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια κ.ά.) να μην διαθέτει για τις απαραίτητες ατομικές συνεδρίες παρά ένα μικρό γραφείο και να περιπλανιέται προς εξεύρεση παροδικά άδειας αίθουσας σε ώρες γυμναστικής ή πληροφορικής. Είναι αυτονόητο πως χωρίς σταθερό χώρο με κατάλληλες προϋποθέσεις και εξοπλισμό, το έργο των ειδικοτήτων αυτών γίνεται μετ’ εμποδίων και η βοήθεια που λαμβάνουν τα παιδιά δεν μπορεί να είναι αυτή που έχουν ανάγκη, παρά την προσπάθεια των εργαζομένων.

Φέτος ειδικά, αναμένονται πάνω από 20 νέες εγγραφές, με λιγότερες αποφοιτήσεις, σε έναν αυξημένο μαθητικό πληθυσμό του σχολικού έτους που ολοκληρώνεται, περίπου 70 μαθητών. Η εγκατάσταση νέων λυόμενων αιθουσών στο ήδη επιβαρυμένο προαύλιο δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να θεωρηθεί κάτι άλλο παρά πρόσκαιρο μπάλωμα, δεν είναι λύση του προβλήματος. Δεν μπορεί η ειδική αγωγή και εκπαίδευση στο Ηράκλειο να στεγάζεται σε containers, ούτε να εξαπλώνεται αντί να εξαλείφεται η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει ήδη σε ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ. Συνεπώς δεν θα αρνηθούμε την προσωρινή κάλυψη της επιτακτικής ανάγκης περισσότερων αιθουσών με νέες λυόμενες, ίσα ίσα αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου ωσότου να έχουμε ένα νέο κτίριο. Η πραγματική λύση του προβλήματος ωστόσο μπορεί να είναι μόνο η άμεση έναρξη της διαδικασίας για εύρεση οικοπέδου και κρατικής χρηματοδότησης και η έναρξη της μελέτης για την ανέγερση του νέου αυτού κτιρίου για τη στέγαση του Ειδικού Γυμνασίου Ηρακλείου, χωρίς καθυστερήσεις. Απαιτούμε την δέσμευση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου προς αυτήν την κατεύθυνση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Η προβληματική κατάσταση του Ειδικού Γυμνασίου που αναφέρουμε παραπάνω δεν είναι δυστυχώς η μοναδική. Τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Κρήτη στεγάζονται σε ακατάλληλες έως επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε containers. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των εργαζόμενων και των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία και τα ΚΕΔΑΣΥ είναι αναπληρωτές,  με αποτέλεσμα να χάνεται η επιστημονικότητα και η συνέχεια στην εξειδικευμένη στήριξη του κάθε μαθητή. Επιπρόσθετα, στα ΚΕΔΑΣΥ οι ελλείψεις χώρων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, κάνουν πολύμηνες τις λίστες αναμονής,  με σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία των παιδιών και την ταλαιπωρία των οικογενειών.

Όλα τα παραπάνω επιβιώνουν επί κυβέρνησης ΝΔ μα και προηγούμενων, επί της παρούσας και προηγούμενων δημοτικών αρχών, φανερώνοντας τελικά ξεκάθαρη πολιτική επιλογή: Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση να αντιμετωπίζεται ως κόστος, στρώνοντας το δρόμο σε κερδοφόρες business ιδιωτικών δομών και κέντρων, ή αφήνοντας τα ΑμΕΑ και τα άτομα με αναπηρία χωρίς την στήριξη που χρειάζονται, επιβαρύνοντας εν τέλει τραγικά την εργατική-λαϊκή οικογένεια που επωμίζεται την «ατομική» - και οικονομικά – ευθύνη για τα παιδιά της. Μόνο η οργάνωση και η συντονισμένη πάλη από συλλόγους και ενώσεις γονέων, τα εκπαιδευτικά σωματεία, τα συνδικάτα των εργαζόμενων γονιών θεωρούμε πως μπορεί κόντρα σε αυτήν την πολιτική επιλογή του αστικού κράτους να αποσπά ορισμένες κατακτήσεις όπως και την ικανοποίηση του αιτήματός μας για Ειδικό Γυμνάσιο σε νέο, σύγχρονο, κατάλληλο κτίριο. Εμείς επιδιώκουμε αυτή η πάλη να ανοίγει ταυτόχρονα την προοπτική για ένα άλλο, εργατικό κράτος που θα καλύπτει πλήρως το σύνολο των αναγκών και της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και θα στηρίζει αυτούς τους μαθητές με κρατική ευθύνη, με μόνιμο προσωπικό, επαρκές σε αριθμό κατά τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, και με υψηλή επιστημονική ειδίκευση.

Απαιτούμε:

Να προχωρήσει άμεσα η εύρεση χώρων, η ίδρυση και η ανέγερση νέων σύγχρονων δημόσιων ειδικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση τις ανάγκες της περιοχής, εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που αφορούν στη μεταφορά των παιδιών, τη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό υλικό, με την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, δέσμευση της δημοτικής αρχής και χρονοδιάγραμμα ενεργειών που οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα προκειμένου για το Ειδικό Γυμνάσιο, παράλληλα με την ως τον Σεπτέμβρη προσωρινή – και μόνο προσωρινή – κάλυψη της έλλειψης των αιθουσών στο υπάρχον κτίριο.

Ταυτόχρονα οργανώνουμε την πάλη μας και κλιμακώνουμε:

Για να γίνονται όλες οι αναγκαίες και απαραίτητες θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες κλπ), στα πλαίσια των δημόσιων ειδικών και γενικών σχολείων,  με την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και συμβασιούχων ώστε να μην ταλαιπωρούνται και να μη γίνονται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης παιδιά και οικογένειες στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα.

Για να στελεχωθούν άμεσα όλα τα δημόσια ειδικά και γενικά σχολεία καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, παιδοψυχιάτρους, νοσηλευτές με μόνιμη και σταθερή εργασία, για την ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με αναπηρία, αλλά και όλων των παιδιών και των οικογενειών τους, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα διάφορα προβλήματα με τα παιδιά και τις οικογένειες και να μπορούν να έχουν την ανάλογη ολοκληρωμένη επιστημονική αντιμετώπιση και στήριξη.

Να ιδρυθούν τμήματα ένταξης σε όσα σχολεία της β/θμιας εκπαίδευσης του νομού υποβάλλουν αιτήματα στη βάση των αναγκών των μαθητών τους, πλήρως στελεχωμένα με όλο το μόνιμο προσωπικό ΕΑ για την πλήρη, ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των μαθητών. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

edra.jpg
ΚΥΣΔΕ: Oι μετατάξεις των κλάδων που συζητήθηκαν - Πότε θα συνεχιστεί η εξέταση θεμάτων
Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλου σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΚΥΣΔΕ
ΚΥΣΔΕ: Oι μετατάξεις των κλάδων που συζητήθηκαν - Πότε θα συνεχιστεί η εξέταση θεμάτων
olme
Εκπαιδευτικοί για 21ο Συνέδριο ΟΛΜΕ: «Αγωνιστική προοπτική και μάχη παρά το πραξικόπημα της ΔΑΚΕ»
«Συνέδριο αγωνιστικής προοπτικής και μάχης, παρά τιο πραξικόπημα της ΔΑΚΕ και την υπονόμευση των ΣΥΝΕΚ» - Η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν....
Εκπαιδευτικοί για 21ο Συνέδριο ΟΛΜΕ: «Αγωνιστική προοπτική και μάχη παρά το πραξικόπημα της ΔΑΚΕ»