Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αυτό το καλοκαίρι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές από ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με ομολόγους τους από το Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ

Η  Έδρα UNESCO για τις Ψηφιακές Μεθόδους στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με το Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Princeton (CDH) και με την Ευρωπαϊκή Υποδομή για την Έρευνα στις Τέχνες και στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες DARIAH-EU, διοργανώνοντας ένα πενθήμερο εργαστήριο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Princeton Athens Center.

Αυτό το καλοκαίρι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές από ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με ομολόγους τους από το Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να προωθήσουν τις δικές τους ψηφιακές ερευνητικές αναζητήσεις και να εξερευνήσουν με ψηφιακές προσεγγίσεις την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Η χρήση ψηφιακών μεθόδων έρευνας στο πεδίο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Το ΠΜΣ στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες του ΟΠΑ, το μακροβιότερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στην Ελλάδα, πρωτοπορεί στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς ερευνητών και επαγγελματιών. Το CDH εξ άλλου,  ένα από τα κορυφαία κέντρα Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στις ΗΠΑ, είναι γνωστό για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και για το ευρύ δίκτυο συνεργασιών του. Η Υποδομή  DARIAH-EU, τέλος, αποτελεί πανευρωπαϊκό πόλο συνεργασίας στο πεδίο των ψηφιακών υπηρεσιών για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες συναδέλφους μας για να συγκρίνουμε τις προσεγγίσεις μας και να δημιουργήσουμε μια μοναδική εμπειρία για επιστήμονες των Ανθρωπιστικών Επιστημών που προσεγγίζουν τον ελληνικό πολιτισμό με ψηφιακές μεθόδους», δηλώνει η Natalia Ermolaev, Εκτελεστική Διευθύντρια του CDH.  «Η ευκαιρία για διαπολιτισμική μάθηση είναι ένα από τα κύρια οφέλη της σύνδεσής μας με την Υποδομή DARIAH-EU», πρόσθεσε. «Είμαι ενθουσιασμένη για αυτή τη νέα συνεργασία» επισημαίνει η Αγιάτις Μπενάρδου, Διευθύντρια της Υποδομής DARIAH-EU και διδάσκουσα στο ΠΜΣ του ΟΠΑ. «Η όσμωση επιστημονικών πεδίων και απόψεων και η εκπαίδευση στο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών είναι τοποθετημένες κεντρικά στη στρατηγική της Υποδομής DARIAH-EU.»

Ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, σχολίασε: «Η σύγκλιση της τεχνολογίας με κάθε επιστημονικό πεδίο βρίσκει με αυτή τη συνεργασία την εφαρμογή της στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καινοτομεί και πάλι, εγκαινιάζοντας υψηλού επιπέδου συνεργασίες με κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια, ώστε οι αξιόλογοι επιστήμονες να έχουν τη δυνατότητα να παράξουν έργα χρήσιμα για τον πολιτισμό, τον άνθρωπο και την κοινωνία. Είμαστε υπερήφανοι για την έδρα της UNESCO στο ΟΠΑ και το έργο που συντελείται από τους εξαιρετικούς μας επιστήμονες».

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής και επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τις Ψηφιακές Μεθόδους στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο ΟΠΑ, σημειώνει: «Ανυπομονούμε να έχουμε κοντά μας μια διεθνή ομάδα φοιτητών και ερευνητών και να ζήσουμε μια γόνιμη διεπιστημονική αναζήτηση. Το εργαστήριο αυτό θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία διαπολιτισμικής συνεργασίας και δημιουργικότητας για όλους τους συμμετέχοντες.»

Τη σημαντική αυτή συνεργασία συνυπογράφει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Seeger του Πανεπιστημίου του Princeton (Seeger Center for Hellenic Studies), μία δυναμική εστία ποικίλων ακαδημαϊκών προγραμμάτων για την προώθηση της μελέτης του ελληνικού κόσμου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το εργαστήριο θα φιλοξενηθεί στο Princeton Athens Center for Research and Hellenic Studies, που βρίσκεται στο Παγκράτι. Ο Διευθυντής του Seeger CHS, Δρ Δημήτρης Γόντικας, δήλωσε: «Από την ίδρυση του το 1979, το Seeger Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Princeton υπηρετεί την ακαδημαϊκή αριστεία, προσφέροντας υψηλού επιπέδου διεπιστημονική έρευνα και διδασκαλία με αντικείμενο τον Ελληνικό πολιτισμό στη διαχρονία του, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα, μέσω πολλαπλών προγραμμάτων υποτροφιών, προωθούμε συνεργασίες με ελληνιστές από όλον τον κόσμο και, ειδικότερα, με συναδέλφους καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα. Εδώ και 7 χρόνια, το Princeton Athens Center αποτελεί εστία ακαδημαϊκής έρευνας και χώρο επιστημονικών συναντήσεων. Με ιδιαίτερη χαρά θα φιλοξενήσουμε φέτος το πρώτο μας θερινό εργαστήριο για digital humanities, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο και για να υποβάλετε αίτηση, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Seeger Center εδώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχεδιο
Πανελλήνιες 2024: Στο Γραμμικό Σχέδιο εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι
Το alfavita.gr εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους και παρουσιάζει πρώτο τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πανελλήνιες 2024: Στο Γραμμικό Σχέδιο εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι
stegi onassi
Ίδρυμα Ωνάση: Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς 4-5 Ιουλίου
Διήμερο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό φεστιβάλ για την Τεχνητή Νοημοσύνη από το Ίδρυμα Ωνάση στις 4 και 5 Ιουλίου - Κορυφαίοι ομιλητές και εργαστήρια στο...
Ίδρυμα Ωνάση: Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς 4-5 Ιουλίου
thanos_papaioanou
Περίεργες δηλώσεις σε βάρος του ΑΣΕΠ και η αποστομωτική απάντηση του Προέδρου του ΑΣΕΠ Αθαν. Παπαϊωάννου
«Τώρα μας ζητάνε και τα ρέστα επειδή κάποιοι τελικά δεν δέχθηκαν τον διορισμό και συνεχίζεται ένας φαύλος αναπληρώσεων»
Περίεργες δηλώσεις σε βάρος του ΑΣΕΠ και η αποστομωτική απάντηση του Προέδρου του ΑΣΕΠ Αθαν. Παπαϊωάννου