καλλιτεχνική
ΕΛΜΕ Κέρκυρας: «Αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο σχολείο»

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας με ανακοίνωση της, καταγγέλλει το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές, χαρακτηρίζοντας το ως «σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».

Παράλληλα, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον αγώνα των καλλιτεχνών και των εκπαιδευτικών για να επανέλθουν τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο σχολείο και να αναβαθμιστούν τα πτυχία τους.

Επιπλέον καλεί σε κινητοποίηση το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 11:00 στην Ανουντσιάτα. 

Δείτε την σχετική ανακοίνωση:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 85/22 ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΟΒΕΛΙΣΤΗΚΑΝ

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 28 ΓΕΝΑΡΗ 2023, ΣΤΙΣ 11 π.μ. ΣΤΗΝ ΑΝΟΥΝΤΣΙΑΤΑ

ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΑ EVENTS

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα στα Χριστούγεννα, με ένα αιφνιδιαστικό ΠΔ, υποβίβασε μισθολογικά και εργασιακά όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ, σε αποφοίτους Λυκείου.

Πρόκειται για μια σφοδρή επίθεση στα ήδη τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα των Καλλιτεχνών, που αποκτούν πτυχία χωρίς αντίκρισμα, κατά βάση από ιδιωτικές κι όχι δημόσιες σχολές, αφού οι τελευταίες απουσιάζουν!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας χαιρετίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις καλλιτεχνών, σπουδαστών, μαθητών κι εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών σχολείων κλπ.

Οι καλλιτέχνες καλούνται από τη μία να πληρώσουν ένα σωρό δυσβάσταχτα δίδακτρα για την απόκτηση ενός αδιαβάθμητου μέχρι τώρα πτυχίου (και πλέον χωρίς αντίκρισμα μισθολογικά-εργασιακά μετά την κατάθεση του ΠΔ), σε κάθε λογής ιδιώτες, που εμπορεύονται την απουσία δημόσιας, καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Και από την άλλη, όταν αποφοιτήσουν γίνονται βορά στα νύχια των επιχειρηματικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάματος, φτηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2003 τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών κατατάσσονταν στην «ανώτερη» βαθμίδα (ΤΕΙ). Με την ενσωμάτωση των οδηγιών της Ε.Ε.(συνθήκη Μπολόνια και κατάταξη των τίτλων σπουδών σε επίπεδα 1 έως 8), τα πτυχία αυτά έμειναν μετέωρα και «αδιαβάθμητα» και παρέμειναν έτσι από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Η υποβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης ξεκινά στο ίδιο το σχολείο, με αποκορύφωμα τον εξοβελισμό μαθημάτων καλλιτεχνικής παιδείας, τον Ιούνιο του 2020. Παρέχεται υποβαθμισμένη, με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και παρά τις τεράστιες προσπάθειες των εκπαιδευτικών των Εικαστικών και της Μουσικής, την ώρα που θα έπρεπε να αποτελεί βασικό στοιχείο και μάθημα για την ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των καθηγητών Καλλιτεχνικών και Μουσικών μαθημάτων που αγωνίζονται για να επανέλθουν η Καλλιτεχνική Παιδεία και το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο στο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου, ενώ καταγγέλλει την κοροϊδία της  ανύπαρκτης ουσιαστικά ενισχυτικής διδασκαλίας στα μαθήματα του σχεδίου για τους υποψήφιους των ΑΕΙ.

Απαιτούμε:

1. Άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/22. Όλοι οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών να ανήκουν μισθολογικά στην κατηγορία ΤΕ (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ), όπως ίσχυε μέχρι το 2003.

2. Αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο σχολείο. Επαναφορά της Καλλιτεχνικής Παιδείας ως 2ωρου μαθήματος επιλογής (Εικαστικά, Θέατρο, Μουσική) και στις 3 τάξεις του Γενικού Λυκείου. Επαναφορά του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου ως 3ωρων μαθημάτων υποχρεωτικής επιλογής, μαζί με όλα τα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα, εντός του ωρολογίου προγράμματος, από πτυχιούχο εκπαιδευτικό, για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

3. Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών και όλων των υπόλοιπων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

ΕΛΜΕΜ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

elas-peripoliko
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
Για ανθρωποκτονία από αμέλεια συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού, που πέθανε από την πτώση κολώνας
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
στε-ste
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρ. 53 ν. 4589/2019 με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα -...
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
koritsaki
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό
Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο δικαστήριο τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν, συνοδεύοντας τα δύο ανήλικα παιδιά της, είδε την βαριά...
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό