Κινητοποιήσεις
Menelaos Myrillas / SOOC
Η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων θα συμμετέχει στην απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου

Στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, καλούν οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων. 

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, στις 10:30 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στη Μύκονο στις 11:00 π.μ. στο Δημαρχείο Μυκόνου.

«Ένα χρονικό διάστημα που ολοκληρώνεται με την προσπάθεια εφαρμογής του ν. Χατζηδάκη, ο οποίος στοχεύει στην πλήρη κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και συμπληρώνουν πως «δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης οδηγούν στα δικαστήρια το σύνολο σχεδόν των σωματείων που προκηρύσσουν απεργίες και όλες κρίνονται παράνομες. Παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση κι εργασία βρίσκονται στο στόχαστρο».

Αναλυτικά:

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση εμφανίζει την κατάσταση φτώχειας ως φυσικό φαινόμενο, για την οποία φταίνε ο πόλεμος και η πανδημία! Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο - που πλησιάζει πλέον τη 15ετία - συνεχών μειώσεων των εισοδημάτων, έρχεται να προστεθεί η εκτόξευση του πληθωρισμού πάνω από 12% που ουσιαστικά εξανεμίζει το όποιο διαθέσιμο εισόδημα. Μια 15ετία η οποία χαρακτηρίστηκε επίσης απ’ τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών, τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ιδιωτικοποίηση νευραλγικών τομέων όπως αυτοί της ενέργειας, των μεταφορών και της ΔΕΗ. Επιλογών… τα αποτελέσματα των οποίων βιώνει πλέον καθημερινά ο κάθε εργαζόμενος που καλείται να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που δυσκολεύεται να καλύψει το κόστος μετακίνησης ή πάγιες ανελαστικές του υποχρεώσεις, ακόμα και για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι εκπαιδευτικοί, που βλέπουν τους καθηλωμένους μισθούς τους να εξανεμίζονται, ενώ οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές συνάδελφοί μας είναι αδύνατο να τα βγάλουν πέρα όταν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να ξαναστήσουν σπιτικό πάλι από την αρχή.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας με την καταστολή, προσπαθώντας συστηματικά να ενοχοποιήσει τη συλλογική δράση, την αντίσταση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ένα χρονικό διάστημα που ολοκληρώνεται με την προσπάθεια εφαρμογής του ν. Χατζηδάκη, ο οποίος στοχεύει στην πλήρη κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών . Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης οδηγούν στα δικαστήρια το σύνολο σχεδόν των σωματείων που προκηρύσσουν απεργίες και όλες κρίνονται παράνομες. Παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση κι εργασία βρίσκονται στο στόχαστρο.

Στην εκπαίδευση, η Ν.Δ. προχωρά σε βαθιές αντιδραστικές τομές: το επιχειρηματικό σχολείο και Πανεπιστήμιο με την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, την τράπεζα θεμάτων, την ΕΒΕ, τις εξετάσεις PISA, δεξιότητες από το νηπιαγωγείο, «αυτονομία» στην λειτουργία των σχολείων, διευρυμένο ολοήμερο, μεγέθυνση της ελαστικής εργασίας, γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ, εξίσωση πτυχίων δημόσιων ΑΕΙ με ιδιωτικά κολέγια, νόμος για τα Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακή αστυνομία συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ αλλαγής του DNA της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι νέες δομές που εντάσσονται στην ατομική αξιολόγηση (μέντορες/ενδοσχολικοί συντονιστές/εκπαιδευτικοί όμιλοι) εντείνουν τον ανταγωνισμό και την ιεραρχία στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων, διαλύουν τον σύλλογο διδασκόντων, αλλάζουν τη δομή του δημόσιου σχολείου, καθιερώνουν εσωτερικούς και ανταγωνιστικούς μηχανισμούς ελέγχου στα πλαίσια της προώθησης της κουλτούρας αξιολόγησης.

Παράλληλα, η ελαστική εργασία «καλά κρατεί», καθώς οι αναπληρωτές αναμένεται να καλύψουν και φέτος πάνω από το 1/4 των αναγκών σε προσωπικό παρά τους διορισμούς που έγιναν κάτω από την πίεση του κινήματος.

Αυξήσεις στους μισθούς για να ανταπεξέλθουμε στην ακρίβεια, για να ζούμε με αξιοπρέπεια!

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους με τα ψίχουλα των διάφορων τύπων επιδομάτων, όταν η μισθολογική καθήλωση των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών συνεχίζεται για περισσότερα από 10 χρόνια. Σε τραγική μοίρα βρίσκονται οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές. Χαρακτηριστικά το 2009 ένας νεοδιόριστος, χωρίς προϋπηρεσία και παιδιά, έπαιρνε 14 μισθούς των 1.150 €, και σήμερα παίρνει 12 μισθούς των 737 € με μεγαλύτερη φορολογία και με πληθωρισμό που τρώει τον ένα μισθό κάθε χρόνο!

Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη!

Οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες μας μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Ο νικηφόρος αγώνας της efood, οι ηρωικοί αγώνες στην Cosco και στην Λάρκο, οι μεγαλειώδεις συνεχείς κινητοποιήσεις των φοιτητών, ο αγώνας των εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ενάντια στις απολύσεις και οι συνεχείς κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ο δικός μας μεγάλος αγώνας και πέρσι και φέτος ενάντια στην αξιολόγηση, επιβεβαιώνουν τις νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται για τη νίκη των αγώνων και για ένα ισχυρό κίνημα ανατροπής.

Διεκδικήσεις - αιτήματα:

•    Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, πάνω από τον πληθωρισμό.
•    Επαναφορά του 13ου -14ου μισθού.
•    Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης , του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους, του χρηματιστήριο ενέργειας και των ρήτρων αναπροσαρμογής. Επιβολή πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.
•    Καμία ιδιωτικοποίηση. Δημόσια δωρεάν καθολική υγεία, πρόνοια, περίθαλψη, παιδεία. Καμία εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών. Άμεση επαναφορά στο δημόσιο όλων των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα (ρεύμα, ενέργεια, τρένα, λιμάνια κλπ).
•    Διαγραφή των χρεών των ευάλωτων νοικοκυριών. Κανένα σπίτι στα χέρια κράτους- τραπεζίτη.
•    Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.
•    Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά – Τοποθετήσεις με διαφάνεια στη βάση των προτάσεων του κλάδου.
•    Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση πτυχίο και προϋπηρεσία. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020.
•    Μέτρα στήριξης της διαβίωσης νεοδιόριστων και αναπληρωτών συναδέλφων που τοποθετούνται μακριά από το τόπο διαμονής τους.
•    Άμεση χρηματοδότηση τώρα της παιδείας και έκτακτο κονδύλι για τα σχολεία για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις στη λειτουργία τους.
•    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες με αύξηση των δαπανών.
•    Όχι στο νέο σχολείο - εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν τα εξεταστικά πλέγματα (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA).
•    Όχι στην αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση - αυτονομία της σχολικής μονάδας και την προώθηση μέτρων ατομικής αξιολόγησης (μέντορες, συντονιστές).
•    Μέτρα προστασίας (15 μαθητές στο τμήμα, καθαρίστριες, απαραίτητα υλικά, κ.ά.). Δωρεάν τεστ για όλους - Όχι στις διακρίσεις!
•    Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση - μη εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη.

Στη Σύρο συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου 
Στη Μύκονο συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στο Δημαρχείο Μυκόνου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Θέρμανση στα σχολεία
Αιτωλοακαρνανία: «Σχολεία λειτουργούν χωρίς άδεια, με ακατάλληλες αίθουσες»
Προβλήματα σχολικής στέγης: «Άκρως απαραίτητο να σχεδιαστεί ΤΩΡΑ ολοκληρωμένη πρόταση για τη σχολική στέγη από τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την...
Αιτωλοακαρνανία: «Σχολεία λειτουργούν χωρίς άδεια, με ακατάλληλες αίθουσες»
panellinies g
Πανελλαδικές 2024: Οι αμοιβές των συμμετεχόντων για τα Μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων
Πανελλήνιες – Πανελλαδικές 2024: Τι αμοιβές παίρνουν οι πρόεδροι, τα μέλη, οι γραμματείς , οι επιτηρητές, οι εξεταστές-βαθμολογητές για τα μουσικά...
Πανελλαδικές 2024: Οι αμοιβές των συμμετεχόντων για τα Μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων