σχολεία τάξη άνοιγμα τον απρίλιο
ΑΣΓΜΕ: Το σχολείο που ζούμε δεν είναι το σχολείο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας. Δε θέλουμε να ζήσουμε «μια από τα ίδια» και για άλλη μια σχολική χρονιά

«Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα. Και η υποχρηματοδότηση των σχολείων καλά κρατεί. Κι όλο μας ζητάνε να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις σχολικές ανάγκες των παιδιών μας. Κι όλο η Κυβέρνηση “πετάει το μπαλάκι” στους γονείς και στην ατομική ευθύνη για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων»

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σε μήνυμά της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ

Κριτήριο της δράσης μας: οι ανάγκες και τα όνειρα κάθε παιδιού

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και οι μαθητές και οι μαθήτριες θα περάσουν για άλλη μία φορά την πόρτα του σχολείου γεμάτοι όνειρα, αλλά και αγωνίες.

Εμείς, οι γονείς τους, τους καμαρώνουμε, αλλά ταυτόχρονα αγωνιούμε μαζί τους.

Μία δύσκολη χρονιά ξεκινάει!

Και δίπλα σε όλα τα προβλήματα και τις αγωνίες μας

 • για το ρεύμα που πληρώνεται χρυσάφι,

 • για τους μισθούς που δεν φτάνουν,

 • για την ακρίβεια που καλπάζει

Ο Σεπτέμβρης έρχεται απειλητικός.

 • Τα σχολικά είδη έχουν ανατιμηθεί πάνω από 40%.

 • Τα φροντιστήρια πολλαπλασιάζονται , ειδικά αν η τράπεζα θεμάτων επεκταθεί και στη ΄Γ λυκείου.

 • Τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές, ακόμα και μετά τους ελάχιστους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών, παραμένουν χιλιάδες, με σημαντικό μέρος τους να αφορά στην παράλληλη στήριξη.

 • Οι ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων διογκώνονται.

 • Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας, χωρίς τακτά δωρεάν test.

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα. Και η υποχρηματοδότηση των σχολείων καλά κρατεί. Κι όλο μας ζητάνε να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις σχολικές ανάγκες των παιδιών μας.

Κι όλο η Κυβέρνηση “πετάει το μπαλάκι” στους γονείς και στην ατομική ευθύνη για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Παράλληλα έχουμε μπροστά μας και την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων που κάνουν το σχολείο «οικονομικά ανεξάρτητο» και πλήρως εξαρτημένο από την τσέπη των γονιών – και τη μόρφωση αποσπασματική διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της –κατηγοριοποιώντας ακόμα και τους ίδιους τους μαθητές. Η μορφωτική υποβάθμιση των παιδιών μας θα ενταθεί.

Το σχολείο που ζούμε δεν είναι το σχολείο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας. Δε θέλουμε να ζήσουμε «μια από τα ίδια» και για άλλη μια σχολική χρονιά.

Εμείς οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις , τις Ομοσπονδίες και κάτω από την πανελλαδικό συντονισμό της ΑΣΓΜΕ, τώρα είναι ώρα να προτάξουμε ακόμα πιο δυναμικά τις ανάγκες των παιδιών μας για σύγχρονη, ολόπλευρη, ενιαία δημόσια και αποκλειστικά δωρεάν μόρφωση.

Διεκδικούμε με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, των Περιφερειών και των Δήμων:

 • Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

 • Κατάργηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές.

 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.

 • Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

 • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.

 • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι».

 • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.α).

 • Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.

 • Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.

 • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.

 • Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.

 • Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.

 • Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Κανένα σχολικό Τμήμα με πάνω από 15 μαθητές. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.

 • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

 • Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.

Και αυτή τη χρονιά μέσα από τις οργανώσεις γονέων σε κάθε σχολείο, σε κάθε περιοχή της χώρας, προτάσσουμε κάθε ανάγκη των παιδιών μας.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για το σχολείο των δικών μας αναγκών και όχι για το σχολείο της αυτοχρηματοδότησης και της αποσπασματικής γνώσης. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας, ώστε κανένας μαθητής να μην στερηθεί τα απαραίτητα για τη σχολική φοίτηση.

Μαζικοποιούμε τους Συλλόγους Γονέων, συμμετέχουμε μαζικά στις δράσεις και τις πολύμορφες πρωτοβουλίες των οργανώσεων γονέων.

Ειδικά φέτος που είναι χρονιά αρχαιρεσιών σε όλους τους Συλλόγους Γονέων, κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη δύναμη που έχουμε εμείς οι γονείς – την οργάνωση και τη διεκδίκηση μας.

Ενισχύουμε το διεκδικητικό περιεχόμενο της δράσης μας – δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα όνειρα και τις ανάγκες των παιδιών μας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

programa kalypsi
Νέο πρόγραμμα "Κάλυψη": Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα «Κάλυψη» έχουν ενταχθεί εκατοντάδες ακίνητα σε δεκάδες δήμους που μετέχουν ήδη στο πρόγραμμα
Νέο πρόγραμμα "Κάλυψη": Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι