καθαρίστριες σχολείων
Παρέμβαση του δημάρχου Χαλανδρίου στο υπουργείο Εσωτερικών για τις σχολικές καθαρίστριες

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, από τις 28 Ιουλίου, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ζητά να καλυφθεί πλήρως το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας που θα καταβάλει ο Δήμος από το δημοτικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη επιπλέον αριθμού σχολικών καθαριστριών.

Η πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών, κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας σε 16 σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία, του Χαλανδρίου, αλλά και για τυχόν αντιμετώπιση νέων εποχικών εξάρσεων της πανδημίας του κορονοϊού, με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Η οικονομική κατάσταση του Δήμου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την δυσανάλογη αύξηση του κόστους ενέργειας από τα 0,13/kwh σε πάνω από 0.35/kwh-0.40/kwh, από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες των υλικών και των βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας, όπως και από την εκτόξευση του κόστους στην εκτέλεση των τεχνικών έργων. Το γεγονός, καθιστά πλέον δυσβάσταχτη την επιβάρυνση των δημοτών», αναφέρεται στην επιστολή. 

Παράλληλα, επισημαίνεται πως παρόλο που ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε την προηγούμενη χρονιά πλήρως το επιπλέον κόστος της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, η επαναλαμβανόμενη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, σε καθεστώς μάλιστα οικονομικής ασφυξίας των δήμων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χαλανδρίου διπλασίασε τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών για τη σχολική χρονιά 2022 -2023, προχωρώντας στην πρόσληψη 61 ατόμων, με στόχο να «οχυρώσει» τα σχολεία της πόλης, αναλαμβάνοντας παράλληλα το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Αναλυτικά η επιστολή 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Ο Δήμος Χαλανδρίου προχωρά φέτος, όπως και πέρυσι, στην πρόσληψη διπλάσιου αριθμού σχολικών καθαριστριών από αυτόν που ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών, καλύπτοντας το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας των 207.708 ευρώ, από τον δημοτικό προϋπολογισμό. 

Η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ο μέγιστος αριθμός των σχολικών καθαριστριών που προσλαμβάνονται καθορίζεται με βάση των αριθμό των σχολικών αιθουσών που λειτουργούν στα σχολεία κάθε Δήμου, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις σχολικές μονάδες, οι πιθανές απουσίες, οι αποστάσεις μεταξύ των σχολείων αλλά και έκτακτοι παράγοντες που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. 
Αν δε, λάβουμε υπόψη μας ότι κατά την επόμενη σχολική χρονιά θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων και ότι πιθανόν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου εποχικές εξάρσεις της πανδημίας Covid-19, με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αντιλαμβάνεσθε, ότι οφείλουμε, ως Δήμος, με αίσθημα ευθύνης να διασφαλίσουμε την υγειονομικά ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των 48 σχολικών μας μονάδων.

Δυστυχώς όμως, η οικονομική κατάσταση του Δήμου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την δυσανάλογη αύξηση του κόστους ενέργειας από τα 0,13/kwh σε πάνω από 0.35/kwh-0.40/kwh, από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες των υλικών και των βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας, όπως και από την εκτόξευση του κόστους στην εκτέλεση των τεχνικών έργων. Το γεγονός, καθιστά πλέον δυσβάσταχτη την επιβάρυνση των δημοτών!

Και παρότι, την προηγούμενη χρονιά, ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε πλήρως, το επιπλέον κόστος της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, η επαναλαμβανόμενη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, σε καθεστώς μάλιστα οικονομικής ασφυξίας των δήμων.

Κύριε υπουργέ, 

Συνέπεια όλων των παραπάνω και με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των πολιτών του Δήμου Χαλανδρίου, σας παρακαλώ να επανεξετάσετε το ύψος των προς διάθεση κονδυλίων και να λάβετε κάθε μετρό για την επιχορήγηση του Δήμου με το επιπλέον ποσό των 207.708 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών. 

*Στην επιστολή αναφέρεται χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας, αλλά δυστυχώς από τον Ιούλιο που στάλθηκε μέχρι σήμερα, η τιμή της έχει εκτοξευθεί εκ νέου.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

anemoi.jpg
Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα από την πτώση τοίχου λόγω ισχυρών ανέμων
Ζημιές σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα από την πτώση τοίχου λόγω ισχυρών ανέμων, στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα από την πτώση τοίχου λόγω ισχυρών ανέμων