καθαρίστριες σχολείων
Παρέμβαση του δημάρχου Χαλανδρίου στο υπουργείο Εσωτερικών για τις σχολικές καθαρίστριες

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, από τις 28 Ιουλίου, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ζητά να καλυφθεί πλήρως το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας που θα καταβάλει ο Δήμος από το δημοτικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη επιπλέον αριθμού σχολικών καθαριστριών.

Η πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών, κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας σε 16 σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία, του Χαλανδρίου, αλλά και για τυχόν αντιμετώπιση νέων εποχικών εξάρσεων της πανδημίας του κορονοϊού, με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Η οικονομική κατάσταση του Δήμου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την δυσανάλογη αύξηση του κόστους ενέργειας από τα 0,13/kwh σε πάνω από 0.35/kwh-0.40/kwh, από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες των υλικών και των βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας, όπως και από την εκτόξευση του κόστους στην εκτέλεση των τεχνικών έργων. Το γεγονός, καθιστά πλέον δυσβάσταχτη την επιβάρυνση των δημοτών», αναφέρεται στην επιστολή. 

Παράλληλα, επισημαίνεται πως παρόλο που ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε την προηγούμενη χρονιά πλήρως το επιπλέον κόστος της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, η επαναλαμβανόμενη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, σε καθεστώς μάλιστα οικονομικής ασφυξίας των δήμων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χαλανδρίου διπλασίασε τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών για τη σχολική χρονιά 2022 -2023, προχωρώντας στην πρόσληψη 61 ατόμων, με στόχο να «οχυρώσει» τα σχολεία της πόλης, αναλαμβάνοντας παράλληλα το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Αναλυτικά η επιστολή 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Ο Δήμος Χαλανδρίου προχωρά φέτος, όπως και πέρυσι, στην πρόσληψη διπλάσιου αριθμού σχολικών καθαριστριών από αυτόν που ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών, καλύπτοντας το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας των 207.708 ευρώ, από τον δημοτικό προϋπολογισμό. 

Η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ο μέγιστος αριθμός των σχολικών καθαριστριών που προσλαμβάνονται καθορίζεται με βάση των αριθμό των σχολικών αιθουσών που λειτουργούν στα σχολεία κάθε Δήμου, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις σχολικές μονάδες, οι πιθανές απουσίες, οι αποστάσεις μεταξύ των σχολείων αλλά και έκτακτοι παράγοντες που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. 
Αν δε, λάβουμε υπόψη μας ότι κατά την επόμενη σχολική χρονιά θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων και ότι πιθανόν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου εποχικές εξάρσεις της πανδημίας Covid-19, με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αντιλαμβάνεσθε, ότι οφείλουμε, ως Δήμος, με αίσθημα ευθύνης να διασφαλίσουμε την υγειονομικά ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των 48 σχολικών μας μονάδων.

Δυστυχώς όμως, η οικονομική κατάσταση του Δήμου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την δυσανάλογη αύξηση του κόστους ενέργειας από τα 0,13/kwh σε πάνω από 0.35/kwh-0.40/kwh, από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες των υλικών και των βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας, όπως και από την εκτόξευση του κόστους στην εκτέλεση των τεχνικών έργων. Το γεγονός, καθιστά πλέον δυσβάσταχτη την επιβάρυνση των δημοτών!

Και παρότι, την προηγούμενη χρονιά, ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε πλήρως, το επιπλέον κόστος της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, η επαναλαμβανόμενη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, σε καθεστώς μάλιστα οικονομικής ασφυξίας των δήμων.

Κύριε υπουργέ, 

Συνέπεια όλων των παραπάνω και με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των πολιτών του Δήμου Χαλανδρίου, σας παρακαλώ να επανεξετάσετε το ύψος των προς διάθεση κονδυλίων και να λάβετε κάθε μετρό για την επιχορήγηση του Δήμου με το επιπλέον ποσό των 207.708 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών. 

*Στην επιστολή αναφέρεται χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας, αλλά δυστυχώς από τον Ιούλιο που στάλθηκε μέχρι σήμερα, η τιμή της έχει εκτοξευθεί εκ νέου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αινσταιν φυσικη
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!
"Εάν εγώ βάλω στους φοιτητές μου του 3ου έτους τέτοια θέματα-σπαζοκεφαλιές ο εξωτερικός εξεταστής του τμήματος θα μου τα γυρίσει πίσω"!
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!