«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει να αλλάξει προς το δυσμενέστερο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων», τονίζει η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών

Για την αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία πρόκειται να επεκταθούν, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. διαρρέει στον τύπο ότι υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία στο Δημόσιο πρέπει να ανατραπούν ολοκληρωτικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους».

Ζητούν από τον υπουργό Εργασίας να απορρίψει την εν λόγω γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, -όπως έχει το δικαίωμα-, η οποία ανατρέπει το υπάρχον συνταξιοδοτικό καθεστώς προς το δυσμενέστερο. 

Αναλυτικά:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει να αλλάξει προς το δυσμενέστερο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων.

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διαρρέει στον τύπο ότι υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία στο Δημόσιο πρέπει να ανατραπούν ολοκληρωτικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους.

Με τους ν.4336/2015 και ν.4337/2015 τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη παρέμεναν ίδια και δεν άλλαζαν σε σχέση με αυτά του ν.3865/2010. Σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη και με αγορά πλασματικών ετών:

Α) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.

Β) Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.

Γ) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Η διαρρέουσα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους φέρεται να προτείνει την κατάργηση των προαναφερόμενων ορίων ηλικίας (55, 56, 58, 60) για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.

Απαιτούμε από τον Υπουργό Εργασίας να απορρίψει την εν λόγω γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, -όπως έχει το δικαίωμα-, η οποία ανατρέπει το υπάρχον συνταξιοδοτικό καθεστώς προς το δυσμενέστερο. 

Ως Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε:

Οι Καθηγητές να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα για πλήρη σύνταξη: 

α) στο 60ο έτος της ηλικίας τους, με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 έτη και αναλογικό προσδιορισμό των ετών υπηρεσίας τους και με βάση τα 35 χρόνια εργασίας, 

β) στα 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και στο 60ο έτος της ηλικίας τους. 

Δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης να θεμελιώνεται: 

α) στο 58ο έτος της ηλικίας, με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 έτη και αναλογικό προσδιορισμό των ετών υπηρεσίας και με βάση τα 35 χρόνια εργασίας, 

β) στα 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και στο 55ο έτος της ηλικίας τους. 

Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας να συμπεριλαμβάνεται στα πραγματικά έτη υπηρεσίας χωρίς εξαγορά. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα