Προσφυγόπουλα, ΖΕΠ, Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας
Παρέμβαση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον ΣΕΠΕ «Ο Παρθενώνας» και την Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας για τα προσφυγόπουλα του Ελαιώνα - Τι καταγγέλλουν

Παρέμβαση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποίησαν ο ΣΕΠΕ «Ο Παρθενώνας» και η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ουσιαστική λύση του προβλήματος.

Όπως τονίζουν τα σωματεία, στην αποστροφή των λόγων των υπευθύνων του υπουργείου «φάνηκε ξεκάθαρα ότι η βασική τους έγνοια είναι να ευημερούν οι αριθμοί και καμία σημασία δεν δίνουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παιδείας, της Υγείας και των θεμάτων που άπτονται στο προσφυγικό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει τα εκπαιδευτικά σωματεία Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» και η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, πραγματοποιήσαμε την Τρίτη 12 Απριλίου συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της υπηρεσίας αιτούντων άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν φορείς του υπουργείου, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων, μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ, της Ένωσης Γονέων του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και συναδέλφισσες/-οι εκπαιδευτικοί.

Στις τοποθετήσεις όλες οι ομιλήτριες και οι ομιλητές εκφράσαμε την ανάγκη να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης όλων των προσφύγων, να κλείσουν οι καταυλισμοί της ντροπής και να διατεθούν σπίτια για όλες και όλους εντός αστικού ιστού. Αναδείξαμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση των προσφύγων και προτάξαμε την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση αυτών, από όπου και αν προέρχονται.

Τέλος, καταγγείλαμε το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Διοίκηση της Δομής του Ελαιώνα, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου) δήλωσαν αναρμόδιοι για τη σύνταξη των λιστών της ντροπής, που ενημερώνουν ποιες θα είναι οι επόμενες οικογένειες που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Δομή τις επόμενες μέρες, ενώ οι εκπρόσωποι του Υπουργείου το πήγαν και ένα βήμα παραπέρα προσπαθώντας να μας πείσουν ότι η αποχώρηση των ανθρώπων γίνεται οικειοθελώς!!! Μέχρι και το πέρας της συνάντησης δεν είχαμε λάβει απάντηση πώς συντάσσονται αυτές οι λίστες, με ποια κριτήρια και με ποιο σχεδιασμό.

Εκφράσαμε τη δυσπιστία μας σε ενημέρωση ότι 38 από τους 46 μαθητές μας έχουν ήδη εγγραφεί σε σχολεία της περιοχής όπου μετακινήθηκαν, μιας και δεν έχει γίνει κανένα αίτημα μετεγγραφής τους στα σχολεία όπου φοιτούσαν. Επιπλέον, ζητήσαμε γραπτή ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη διαδικασία των εγγραφών των μαθητών που έχουν ήδη μετακινηθεί σε νέα σχολεία της περιοχής. Εκφράσαμε για ακόμη μία φορά τις ανησυχίες μας και τις αντιρρήσεις για την ξαφνική και βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος των παιδιών και των οικογενειών τους.

Απαιτήσαμε να σταματήσει κάθε διαδικασία για παραπέρα εκκένωση της Δομής του Ελαιώνα μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, ώστε οι μαθητές να ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά δίχως να μετακινηθούν και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν σχολικά λεωφορεία για να μεταφέρονται οι μαθητ(ρι)ές που έχουν ήδη μετακινηθεί στη Δομή του Σχιστού προς και από τα σχολεία που ανήκουν.

Στο τέλος της συνάντησης, μπήκε στην αίθουσα ο υπουργός κος Νότης Μηταράκης, ο οποίος μετά από ολιγόλεπτη ενημέρωση, δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Από τη συνάντηση έγινε εμφανές ότι οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις μας από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για την ξαφνική μεταφορά των μαθητριών και των μαθητών μας από τη δομή του Ελαιώνα έφεραν αποτέλεσμα ως προς το πρώτο σκέλος των αιτημάτων μας. Καμία μεταφορά οικογενειών δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με την προφορική δέσμευση. Τα σωματεία και οι φορείς είμαστε σε επιφυλακή για να γίνουν οι δεσμεύσεις πραγματικότητα ως προς τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία που φοιτούσαν που ήδη έχουν μετακινηθεί στο Σχιστό.

Οι αγώνες μας έχουν αποτελέσματα και δεν θα σταματήσουμε ούτε λεπτό να αγωνιζόμαστε για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Δυστυχώς από την όλη συζήτηση και την εκφορά του λόγου των υπευθύνων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν εμφανής η συνολική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Στην αποστροφή των λόγων τους φάνηκε ξεκάθαρα ότι η βασική τους έγνοια είναι να ευημερούν οι αριθμοί και καμία σημασία δεν δίνουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παιδείας, της Υγείας και των θεμάτων που άπτονται στο προσφυγικό. Για εμάς τις/τους εκπαιδευτικούς όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές μας δεν είναι «πελάτες» ή «ύλη», όπως δυστυχώς ειπώθηκε. Για εμάς οι μαθήτριες και οι μαθητές μας έχουν πρόσωπο και ονοματεπώνυμο. Είμαστε η δεύτερη οικογένειά τους και θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα από τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού που είναι οι πρόσφυγες, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές και σταθερό σχολικό πλαίσιο που τόσο έχουν ανάγκη.

Η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες  χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη διευκόλυνση από την κυβέρνηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Έχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε το σάπιο καθεστώς της εκμετάλλευσης και τους πολέμους που αυτό γεννά, την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που έχει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, το αντιδραστικό Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ που διαχειρίζεται τους πρόσφυγες με κυνισμό ως φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Συνεχίζουμε να απαιτούμε να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματα που έχουμε θέσει και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την όλη υπόθεση προκειμένου να γίνουν πράξη όλες οι δεσμεύσεις του Υπουργείου.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση!

Γινόμαστε η φωνή και η υψωμένη γροθιά όλων όσοι έχουν ανάγκη!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΌΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΚΤΑ στο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ - Αιτήσεις Εδώ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ