yppeth
INTIME NEWS
Αίτημα προς τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Παιδείας για άμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης κατέθεσε ο ΣΑΤΕΑ

Αίτημα για άμεση ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ).

Αναλυτικά το αίτημα:

Η δομή των Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) είναι μια πολύ σημαντική δομή για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), καθώς μέσω αυτής και του εκπαιδευτικού που υπηρετεί αυτή τη θέση, μπορεί να προαχθεί η συμπεριληπτική κουλτούρα εντός της σχολικής κοινότητας του γενικού σχολείου, κάτι που είναι ζητούμενο γιατί προσφέρει στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/αναπηρίες μία πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση, ισότιμη, χωρίς διακρίσεις. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει σημαντικά στη μαθησιακή και κοινωνική εξέλιξη όλων των μαθητών. Γι’ αυτό το λόγο, ως Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) θεωρούμε πολύ σημαντική την ύπαρξη και λειτουργία Τ.Ε. σε κάθε σχολική μονάδα.

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η σύσταση και δεύτερου Τ.Ε., σε σχολικές μονάδες στις οποίες ο αριθμός των μαθητών που χρήζουν υποστήριξης ξεπερνάει τον αριθμό των μαθητών που μπορεί να υποστηρίξει ο εκπαιδευτικός που υπηρετεί στο ήδη υπάρχον Τ.Ε.. Επίσης, κυρίως στο χώρο των νηπιαγωγείων η λειτουργία των Τ.Ε. κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη των μαθητών.

Μία πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη, όσον αφορά τη δομή του Τ.Ε. συνέβη στις 27/04/2021 όταν και εκδόθηκε η εγκύκλιος με θέμα «Υποβολή προτάσεων για ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε δημόσιες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» με την οποία οι δομές αυτές μπορούν να εξαπλωθούν και να λειτουργήσουν σε περισσότερες σχολικές μονάδες. Η λήξη των αιτήσεων της συγκεκριμένης εγκυκλίου ορίστηκε στις 20/05/2021, ενώ οι τελικές προτάσεις με όλα τα δικαιολογητικά βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου από τις 26/07/2021, όπως ορίζεται από την εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ.:  48132/Δ3/27-4-2021. Συγκρίνοντας το χρόνο της διαδικασίας της παραπάνω έκδοσης, σε σχέση με την τελευταία ίδρυση Τ.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016, εξάγεται το συμπέρασμα ότι έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα.

Πιο συγκεκριμένα η προηγούμενη εγκύκλιος είχε εκδοθεί στις 02/03/2016 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Δυστυχώς όμως σήμερα, με πάνω από 9 μήνες αναμονής για την ίδρυση των νέων Τ.Ε., η σχετική εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί, ούτε και έχει ανακοινωθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα, στο οποίο μπορεί να γίνει αναφορά στις εκκρεμότητες που απομένουν, αλλά και σε σχετική εκτίμηση για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος. Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, οι μαθητές που αναμενόταν να φοιτήσουν στις νεοϊδρυθέντες δομές κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, παρέμειναν δίχως την απαιτούμενη εκπαιδευτική στήριξη, ενώ κινδυνεύει να συμβεί το ίδιο και την επόμενη σχολική χρονιά, εάν τα νέα Τ.Ε. δεν εγκριθούν εγκαίρως, πριν την έναρξη της.

Η επικείμενη ίδρυση των νέων Τ.Ε. αφορά και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην ΕΑΕ. Για το λόγο αυτό ευελπιστούμε και προτείνουμε η ίδρυση αυτή να πραγματοποιηθεί πριν τη διενέργεια των μόνιμων διορισμών στην ΕΑΕ, ώστε να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στον χώρο της. Οι μόνιμοι διορισμοί, οι οποίοι είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν, πρέπει να στοχεύουν στην πλήρη κάλυψη όλων των οργανικών κενών που υπάρχουν στην ΕΑΕ και όχι στην αποσπασματική κάλυψή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμη, αμέσως μετά την ίδρυσή τους, προτείνεται να εκδοθεί συμπληρωματική εγκύκλιος στα πρότυπα του Ν. 4638/2019 όπως ορίζεται στο Άρθρο 8, Παρ. 2., η οποία θα αφορά τις μεταθέσεις που διενεργήθηκαν τη φετινή χρονιά.

Τέλος, δεδομένων των χαμηλών μισθών και την πολύ πιθανή μετεγκατάσταση ακόμη και ολόκληρων οικογενειών, κρίνεται αναγκαίο να ανακοινωθεί έγκαιρα το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με όλα τα παραπάνω θέματα, δηλαδή την ίδρυση των νέων Τ.Ε., την ύπαρξη συμπληρωματικής εγκυκλίου μεταθέσεων, τους μόνιμους διορισμούς όλων των οργανικών κενών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης
Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης: «Όσο συνεχίζεται η γενοκτονία, ο λαός θα βρίσκεται στους δρόμους»
«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, την καλούμε εδώ και τώρα να σταματήσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, την καλούμε να...
Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης: «Όσο συνεχίζεται η γενοκτονία, ο λαός θα βρίσκεται στους δρόμους»
paideias
Υπουργείο Παιδείας: Ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού για αλλοδαπούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2025 - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Τι προβλέπει η νέα διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών για αλλοδαπούς υποψηφίους
Υπουργείο Παιδείας: Ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού για αλλοδαπούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2025 - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ο Σάββας, ο μοναδικός μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο Τελένδου
Το Δημοτικό Σχολείο Τελένδου κλείνει 80 χρόνια: Ένα μονοθέσιο σχολείο με μόνο έναν μαθητή, τον μικρό Σάββα
Κάθε μέρα, η δασκάλα του σχολείου, Δέσποινα Μιχαήλ, ξεκινά από την Κάλυμνο με καΐκι και διασχίζει το μονοπάτι προς το σχολείο, συνοδεύοντας τον Σάββα...
Το Δημοτικό Σχολείο Τελένδου κλείνει 80 χρόνια: Ένα μονοθέσιο σχολείο με μόνο έναν μαθητή, τον μικρό Σάββα
Εκπαίδευση
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Στο «μικροσκόπιο» μονιμοποιήσεις, μεταθέσεις και άδειες εκπαιδευτικών
Καίριες αποφάσεις για μονιμοποιήσεις, μεταθέσεις και υπηρεσιακά ζητήματα στην Α' Αθήνας – Αναλυτικά όσα συζητήθηκαν στο ΠΥΣΠΕ
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Στο «μικροσκόπιο» μονιμοποιήσεις, μεταθέσεις και άδειες εκπαιδευτικών