ειδικη αγωγή
Έως και 95% παιδιών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, σύμφωνα με διαθέσιμα δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της UNICEF

Με αφορμή την άμεση ανταπόκριση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στην διασφάλιση πρόσβασης σε δημόσια σχολεία παιδιών από την Ουκρανία, η UNICEF ανακοινώνει ότι πλέον, πάνω από 16,417 παιδιά με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.  

Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω τις πανδημίας του COVID-19, 16.417  παιδιά πρόσφυγες είναι εγγεγραμμένα στα σχολεία της χώρας,  35% περισσότερα σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα της περσινής σχολικής χρονιάς. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι  12.285 από αυτά (ποσοστό 75%) φοιτούσαν τον προηγούμενο μήνα σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει δυναμική άμεσης και επιτυχούς ένταξης παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ήταν εξαιρετικά θετική για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα. Λόγω των στοχευμένων προσπαθειών του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πάνω από 16.000 παιδιά πρόσφυγες έχουν εγγραφεί σε ελληνικά δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα. Δεδομένων των συνεχιζόμενων περιορισμών που θέτει η πανδημία του COVID-19, αυτό αντιπροσωπεύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα. Πράγματι, είναι ένας αριθμός ρεκόρ και μια απόδειξη του πόσο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ κρατικών, διεθνών και τοπικών φορέων επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για τα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Luciano Calestini, Διπλωματικός Εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) στην Ελλάδα.

Σημαντική πρόοδος στον τομέα της προσφυγικής εκπαίδευσης σημειώθηκε και με την έναρξη του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» (All Children in Education - ACE), από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενός προγράμματος που υλοποιείται πανελλαδικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες διερμηνείας στα σχολεία, μαθήματα ενίσχυσης των ελληνικών εκτός σχολικού ωραρίου, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης, ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων, και υποστήριξη των γονέων μέσω μεταφρασμένου υλικού για την ομαλή πρόσβαση και ένταξη των παιδιών τρίτων χωρών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Επιπλέον, σε στενή συνεργασία το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η UNICEF και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στηρίζουν την άμεση και ομαλή ένταξη των παιδιών από την Ουκρανία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω άμεσης παροχής υπηρεσιών διερμηνείας στα σχολεία, μετάφρασης εκπαιδευτικού υλικού αλλά και παροχής ενισχυτικών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε 41 Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της UNICEF ανά την Ελλάδα.

Η UNICEF χαιρετίζει αυτή τη σημαντική πρόοδο και θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με  το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί στη χώρα απολαμβάνει το απαραβίαστο δικαίωμά του στην ποιοτική εκπαίδευση χωρίς εμπόδια και εξαιρέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τραγική η κατάσταση στην Κέρκυρα για τους Εκπαιδευτικούς με την εξεύρεση κατοικίας

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών χωρίς Speaking - Έκθεση σε 1 ημέρα: Υπάρχει και σαρώνει το ενδιαφέρον

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ειδικηαγωγή
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ALFAVITA.GR συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και διεκδίκησε υποτροφία στο μοριοδοτούμενο ΠΜΣ της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και...
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων
ΠΑΣΑΔ: Ζητά καταγραφή των αδειών των νεοδιόριστων και προσμέτρησή τους για την Α' φάση προσλήψεων αναπληρωτών
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων