χριστούγεννα κορονοιος
Συλλογικό αίτημα για δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευτικών τα Χριστούγεννα

Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που θα μετακινηθούν τις επόμενες μέρες εν όψει των Χριστουγέννων ζητούν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» και Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης» ζητούν εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, καταβολή των οδοιπορικών για τη μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο έγκαιρα, κάθε μήνα, δωρεάν σίτιση για όλους στις λέσχες ή στις σχολές αξιωματικών και αυξήσεις στους μισθούς με την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για αξιοπρεπή διαβίωση.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «είναι αναγκαία η έκδοση εγκυκλίου, κάτι που συνήθιζε να πράττει το Υπουργείο Παιδείας, για τη διευκόλυνση μετακίνησης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές και είναι εξαιρετικά πιθανό να μην προλάβουν, εξαιτίας των ανεπαρκών συγκοινωνιακών μέσων, να βρίσκονται την ημέρα των Χριστουγέννων με τις οικογένειές τους  και καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας, Ναυτιλίας και  Υποδομών & Μεταφορών να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση Κ.Υ.Α. που θα εξασφαλίζει είτε τη δωρεάν μετακίνηση είτε τουλάχιστον έκπτωση εισιτηρίων 50% για τους συναδέλφους που υπηρετούν μακριά από τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους για τις μετακινήσεις που θα πραγματοποιήσουν, από και προς τις σχολικές τους μονάδες, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς».

Οι ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης»:

Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που θα μετακινηθούν τις επόμενες μέρες. Δωρεάν μετακίνηση για όλους!

Η πολυέξοδη μετακίνηση χιλιάδων εκπαιδευτικών, μόνιμων, νεοδιόριστων και αναπληρωτών, που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους,  αλλά και μεταξύ των σχολείων που μπορεί να είναι τοποθετημένοι, αποτελεί άλλη μια δυσκολία που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προβλήματα που προκαλεί το καθεστώς της «αναπλήρωσης» και της διαρκούς μετακίνησης.

Τα ελάχιστα μέτρα στήριξης που υπάρχουν, δόθηκαν μετά από πίεση και αγώνα. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις, εκτός από το να διατηρούν και να επεκτείνουν την ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα, επιμένουν να μην παίρνουν κανένα μέτρο στήριξης εκείνων των εκπαιδευτικών που κάθε χρόνο στηρίζουν τα σχολεία της χώρας πηγαίνοντας χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους, με όλο το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Εν όψει των Χριστουγέννων, επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευτικών προς τον τόπο κατοικίας τους και για δωρεάν επιστροφή τους στον τόπο όπου εργάζονται. Η δωρεάν μετακίνηση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αφού οι συνάδελφοι αφήνουν πίσω το σπίτι και την οικογένειά τους, και η δυνατότητα να επιστρέφουν εκεί θα έπρεπε να είναι δεδομένη, χωρίς να τους εμποδίζει το τεράστιο κόστος των ταξιδιών, με τα πανάκριβα εισιτήρια, τα διόδια κλπ.

Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση, για όσο κρατάει τους εκπαιδευτικούς «ομήρους» των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, είναι να πάρει μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους:

Εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Καταβολή των οδοιπορικών για τη μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο έγκαιρα, κάθε μήνα.

Δωρεάν σίτιση για όλους στις λέσχες ή στις σχολές αξιωματικών.

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για αξιοπρεπή διαβίωση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου:

Διευκόλυνση μετακίνησης – μέτρα στήριξης για τους συναδέλφους που θα μετακινηθούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Λαμβάνοντας  υπόψη:

τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και το κόστος διαβίωσης για τους συναδέλφους μας που αναγκάζονται να υπηρετούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, τόσο για την εορταστική περίοδο όσο και για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους,

την πολυέξοδη μετακίνηση χιλιάδων εκπαιδευτικών, μόνιμων, νεοδιόριστων και αναπληρωτών, τόσο κατά τη διάρκεια των διακοπών  αλλά και μεταξύ των σχολείων που μπορεί να είναι τοποθετημένοι,

τα ελάχιστα και μη ουσιαστικά μέτρα στήριξης που δόθηκαν μετά από πίεση και αγώνα των εκπαιδευτικών που κάθε χρόνο στηρίζουν τα σχολεία της χώρας πηγαίνοντας χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους, με όλο το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους,

Θεωρούμε ότι εν όψει των Χριστουγέννων,

είναι αναγκαία η έκδοση εγκυκλίου, κάτι που συνήθιζε να πράττει το Υπουργείο Παιδείας, για τη διευκόλυνση μετακίνησης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές και είναι εξαιρετικά πιθανό να μην προλάβουν, εξαιτίας των ανεπαρκών συγκοινωνιακών μέσων,  να βρίσκονται την ημέρα των Χριστουγέννων με τις οικογένειές τους  και

καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας, Ναυτιλίας και  Υποδομών & Μεταφορών να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση Κ.Υ.Α. που θα εξασφαλίζει είτε τη δωρεάν μετακίνηση είτε τουλάχιστονέκπτωση εισιτηρίων 50% για τους συναδέλφους που υπηρετούν μακριά από τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους για τις μετακινήσεις που θα πραγματοποιήσουν, από και προς τις σχολικές τους μονάδες, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Αντωνία Μπρη

Δήμητρα Καραμεσίνη