Εκπαιδευτικοί για ΥΠΑΙΘ: «Απόλυτη έλλειψη αισθήματος ευθύνης»
«Η κυβέρνηση, με δημόσιες δηλώσεις δίνει «διαβεβαιώσεις για μέριμνα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ με εντολές προς τη διοικητική ιεραρχία απαιτεί να μη γίνεται δεκτό κανένα σχετικό αίτημα», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΔΟΕ

Aνακοίνωση εξέδωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος όπου καταγγέλλει τις συνθήκες με τις οποίες πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία.

Όπως επισημαίνει, «λίγες, μόλις, ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα του ανοίγματος και της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη,  με απόλυτη έλλειψη αισθήματος ευθύνης, ψευδείς διαβεβαιώσεις για λήψη ανύπαρκτων μέτρων και με απειλές εναντίον των εκπαιδευτικών».

Συνεχίζουν την ανακοίνωση τους τονίζοντας πως η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. 

«Η κυβέρνηση, με δημόσιες δηλώσεις δίνει «διαβεβαιώσεις για μέριμνα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ με εντολές προς τη διοικητική ιεραρχία απαιτεί να μη γίνεται δεκτό κανένα σχετικό αίτημα», τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Επισημαίνουν ακόμη, πως η κυβέρνηση «αρνείται να ικανοποιήσει το, εδώ και μήνες διατυπωμένο, αίτημα της Δ.Ο.Ε. για μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, με την ευθύνη του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, επενδύοντας στα self-test  για τους μαθητές και, με χρέωση των ίδιων, εργαστηριακά τεστ για τους εκπαιδευτικούς». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Θέμα: Άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία. Μείωση του αριθμού μαθητών – διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών test για μαθητές κι εκπαιδευτικούς .

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

    Λίγες, μόλις, ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα του ανοίγματος και της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη,  με απόλυτη έλλειψη αισθήματος ευθύνης, ψευδείς διαβεβαιώσεις για λήψη ανύπαρκτων μέτρων και με απειλές εναντίον των εκπαιδευτικών. Αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν (και όχι να βρεθούν πολύ σύντομα κλειστά)  με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. 

    Είναι τραγική η επιμονή της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., στην επανάληψη της εφαρμογής της πολιτικής που κράτησε κλειστά τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα:

⦁    Με δημόσιες δηλώσεις δίνει «διαβεβαιώσεις για μέριμνα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ με εντολές προς τη διοικητική ιεραρχία απαιτεί να μη γίνεται δεκτό κανένα σχετικό αίτημα. (Υπενθυμίζουμε αντίθετα πως ήδη έχει αυξήσει τον αριθμό των μαθητών της Α’ τάξης από 22 σε 25.)

⦁    Περιορίζει τον αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών  στην παράλληλη στήριξη, και όχι μόνο, και συνεχίζει να εφαρμόζει το απαράδεκτο μέτρο των τρίμηνων συμβάσεων εργασίας επιχειρώντας να καθιερώσει την επισφάλεια και την ελαστικοποιημένη μορφή εργασίας στην εκπαίδευση. 

⦁    Δεν εφαρμόζει κανένα μέτρο για ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις των μαθητών (Θυμίζουμε ότι πέρυσι ίσχυσε το 100% στην πληρότητα των οχημάτων για τη μεταφορά μαθητών).
⦁    Δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας τη στιγμή που η καθαριότητα των σχολείων αποτελεί βασικό παράγοντα υγειονομικής πρόληψης και έτσι δεν ικανοποιεί το κομβικής σημασίας αίτημα για καθαρά σχολεία. Αντίθετα προχωρά σε  2ωρες συμβάσεις και απολύσεις προσωπικού καθαριότητας. 

⦁    Αρνείται να ικανοποιήσει το, εδώ και μήνες διατυπωμένο, αίτημα της Δ.Ο.Ε. για μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, με την ευθύνη του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, επενδύοντας στα self-test  για τους μαθητές και, με χρέωση των ίδιων, εργαστηριακά τεστ για τους εκπαιδευτικούς. 

⦁    Στην ανάγκη για πλήρη επιστημονική ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με ταυτόχρονη ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, και την εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης στους πολίτες (σχετική οδηγία του Π.Ο.Υ., 14-6-2021) απαντά με επικίνδυνους εκβιασμούς που οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε, επανειλημμένα έχει ζητήσει την πραγματοποίηση συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. ώστε να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την εφαρμογή των μέτρων που θα οδηγήσουν σε μια νέα σχολική χρονιά με τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά με ασφάλεια. Δεν είναι δυνατό και την επόμενη σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα δίχως καμία ουσιαστική στήριξη από την   Κυβέρνηση.

Διεκδικούμε:

⦁    Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Ουσιαστική μέριμνα για την εύρεση χώρων που θα λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.

⦁    Μαζικό και προσβάσιμο για όλους εμβολιασμό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

⦁    Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός υγειονομικός έλεγχος και παράλληλα υγειονομική επιτήρηση των σχολικών μονάδων.

⦁    Μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές.

⦁    Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Παράλληλη στήριξη για όλους τους μαθητές που αποδεδειγμένα τη χρειάζονται.

⦁    Αυξημένη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).

⦁    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.

⦁    Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με μέτρα μείωσης της πληρότητας των μέσων  μεταφοράς, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Άμεση λήψη  συγκεκριμένων εκπαιδευτικών - παιδαγωγικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση, με παράλληλο περιορισμό της ύλης των μαθημάτων ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη όλων των μαθησιακών «κενών».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mixanografiko14_638631239.jpg
Μηχανογραφικό 2025: Σπουδές με χαμηλή βάση και υψηλές προοπτικές — Οι κρυφές ευκαιρίες στα ΑΕΙ
Τάσεις αγοράς: Ποια επαγγέλματα υγείας "εκτοξεύονται" - Γιατί δεν είναι μόνο οι υψηλές βάσεις το κλειδί για επαγγελματική επιτυχία
Μηχανογραφικό 2025: Σπουδές με χαμηλή βάση και υψηλές προοπτικές — Οι κρυφές ευκαιρίες στα ΑΕΙ
paideias
Σχολεία: Διορισμοί και Προσλήψεις Εκπαιδευτικών 2025 - Το χρονοδιάγραμμα και η εκτίμηση για τη γενική κατανομή
Η κατανομή ανά βαθμίδα και οι αλλαγές στις πιστώσεις αναπληρωτών
Σχολεία: Διορισμοί και Προσλήψεις Εκπαιδευτικών 2025 - Το χρονοδιάγραμμα και η εκτίμηση για τη γενική κατανομή
ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Αιφνιδιαστική προειδοποίηση Τραμπ: Εκκενώστε την Τεχεράνη
Ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ιράν-Ισραήλ, καθώς η Ουάσινγκτον επεμβαίνει ενεργά και η διεθνής...
Αιφνιδιαστική προειδοποίηση Τραμπ: Εκκενώστε την Τεχεράνη