Τι απάντησε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής στον ΣΕΠΕ «Κ. Σωτηρίου» για προσλήψεις αναπληρωτών, αποτύπωση κενών, παράλληλη στήριξη και αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Αναλυτική ενημέρωση για τις προσλήψεις αναπληρωτών, την αποτύπωση των κενών, τις παράλληλη στήριξη και τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών πραγματοποιεί ο ΣΕΠΕ «Κ. Σωτηρίου» μετά τη συνάντηση με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

Επιπλέον, ο Σύλλογος καλεί στην κινητοποίηση των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ την Πέμπτη 26/8, στις 10.30πμ στο υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά η σχετική ενημέρωση:

Ο Δ/ντης εκπαίδευσης έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις στο σύλλογο.

Για τις παράλληλες και την προφορική οδηγία για περικοπή τους

Ο Δ/ντης Εκπαίδευσης απέφυγε να επιβεβαιώσει ούτε να αρνηθεί σαφώς ότι δεν υπάρχει σχετική προφορική οδηγία όπως λέγεται σε άλλες διευθύνσεις και επέμεινε ότι περιμένει οδηγίες του ΥΠΑΙΘ για τον τρόπο που θα γίνει η προτεραιοποίηση των κενών και η κάλυψή τους ανάλογα με τον αριθμό των αναπληρωτών που θα διαθέσει το Υπουργείο στη Δ/νση για παράλληλη στήριξη.

Διαβεβαίωσε με σαφήνεια ότι από τη Δ/νση έχουν αποσταλεί το σύνολο των κενών παράλληλης στήριξης  και παρέπεμψε στο ΥΠΑΙΘ για την κάλυψη τους.

Δείτε αναλυτικά ενημέρωση συλλόγου για τα ακριβή κενά στις παράλληλες στηρίξεις & το κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου μας για την Πέμπτη 26/8 στο ΥΠΑΙΘ στις 10:30  ΕΔΩ

Προσδιορισμός κενών

Ο Δ/ντης διαβεβαίωσε ότι έχουν δοθεί το σύνολο των καταγεγραμμένων αναγκών προς κάλυψη στο ΥΠΑΙΘ με τα σημερινά δεδομένα και επιβεβαίωσέ ότι θα υπάρχει σημαντικός αριθμός κενών που θα προκύψουν με την έναρξη των σχολείων (άδειες κλπ). Παραδέχτηκε την επισήμανση του συλλόγου ότι ακόμα και αν η 1η φάση καλύψει όλα τα κενά που ζήτησε η Δνση δεν πρόκειται να καλυφθούν τα σχολεία από τον αγιασμό αν δεν υπάρξει 2η φάση πρόσληψης αναπληρωτών για τα κενά που θα προκύψουν τις πρώτες μέρες.

Στο σημείο αυτό επισημάναμε ότι η fast track διαδικασία υπηρεσιακών μεταβολών που ακολουθείται με κλειστά σχολεία – κατά παράβαση της νομοθεσίας-  οδηγεί σε λανθασμένη αποτύπωση των κενών καθώς η πραγματική εικόνα με το άνοιγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Επίσης περικόπτει τα κενά που θα ήταν διαθέσιμα για την ικανοποίηση περισσότερων αποσπάσεων αφού αυτές γίνονται πριν από την έναρξη των σχολείων.

Επιμείναμε ιδιαίτερα να διευκρινιστεί ο αριθμός κενών για κάλυψη ολοήμερου που προσδιόρισε  η Δ/νση και η απάντηση ήταν ότι ακολουθήθηκε ο τρόπος υπολογισμού προηγούμενων ετών. Δηλαδή απειροελάχιστος αριθμός που θα οδηγήσει σε αδυναμία ανάπτυξης του προγράμματος τους! Καθώς ο προσδιορισμός κενών από τη Δ/νση τα τελευταία χρόνια αποδέχεται ως κενό δασκάλου μόνο τα σχολεία που λειτούργησαν τουλάχιστον 4 τμήματα ολοήμερου μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς (όχι με βάση τις έγγραφές) για την τοποθέτηση επιπλέον εκπαιδευτικού!! Δηλαδή και φέτος με ευθύνη και της δ/νσης καταργείται εξ αρχής ο υπεύθυνος ολοήμερου και τα ολοήμερα με 3 και 4 τμήματα ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

Για τα κενά στην ειδική αγωγή σχολείων που έχουν επανειλημμένα  αιτηθεί ίδρυση  οργανικής  αρνήθηκε να τα δώσει έστω κι ως λειτουργικά για αναπληρωτές ( όπως έχουμε απαιτήσει και τα προηγούμενα χρόνια).  Για πολλοστή φορά αρνούνται την κάλυψη αναγκών στην ειδική αγωγή σε σχολεία με επιβεβαιωμένα μεγάλες ανάγκες χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση γιατί μια λειτουργική ανάγκη που προκύπτει σε ένα σχολείο για κανονική τάξη βγαίνει κανονικά λειτουργικό κενό χωρίς να υπάρχει προηγούμενά ίδρυση οργανικής ενώ μια λειτουργική ανάγκη στην ειδική αγωγή πρέπει πρώτα να ιδρυθεί οργανική για να καλυφθεί!!! .  Δε θα ανεχτούμε το 2ο Δ.Σ. Αναβύσσου , το 2ο Δ.Σ. Μαρκοπούλου και το 3ο ΝΓ Λαυρίου να μείνουν για άλλη μια φορά χωρίς εκπαιδευτικό τμήματος ένταξης. Απαιτούμε να δοθούν τα κενά και να καλυφθούν.

Τρόπος τοποθέτησης  αναπληρωτών

Ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση για το τι θα αλλάξει στον τρόπο πρόσληψης και τοποθέτησης των αναπληρωτών. Ο δ/ντης εκπαίδευσης  είπε ότι με βάση την έως τώρα ενημέρωση η τοποθέτηση θα γίνει από το υπουργείο. Συγκεκριμένα είπε ότι η Διεύθυνση δίνει τα κενά στο ΥΠΑΙΘ.

Στη συνέχεια το ΥΠΑΙΘ θα ανακοινώσει αριθμό αναπληρωτών ανά Δ/νση.

Αν το ΥΠΑΙΘ προσλάβει λιγότερους αριθμητικά  (καθόλου απίθανο σενάριο) η Δ/νση θα κληθεί άμεσα να  κάνει προτεραιοποίηση κενών ίσο με τον αριθμό που της διατίθενται ανά κλάδο – ειδικότητα.

Η Δ/νση δίνει χαρακτηρισμένα πλέον  ανά σχολική μονάδα τα κενά προς δήλωση στους αναπληρωτές  και στη συνέχεια το  Υπουργείο θα ανακοινώσει τις τοποθετήσεις  αναπληρωτών στις σχολικές μονάδες.

Στα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν από την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία  ο  Δντης Εκπαίδευσης είπε ότι αναμένουμε την τελική ενημέρωση από ΥΠΑΙΘ.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από πλευράς μας :

• Θα καλέσει το ΥΠAΙΘ τους αναπληρωτές να κάνουν δηλώσεις τοποθέτησης με τις προτιμήσεις τους στο ΥΠΑΙΘ
  • Πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο λάθος στις τοποθετήσεις  ή τροποποίηση  κενού και με ποιο τρόπο θα αποκατασταθεί;; Πως και από ποιον θα γίνει οποιαδήποτε μετακίνηση αναπληρωτή ;;
  • Θα μπορεί ο Δ/ντής εκπαίδευσης και το ΠΥΣΠΕ να τροποποιεί τις τοποθετήσεις του υπουργείου και πως θα διαφυλάττει τη σειρά και προτεραιότητα του κάθε αναπληρωτή συναδέλφου ;; Θα αλλάζει και τις επόμενες τοποθετήσεις;;
  • Καταργείται το ΠΥΣΠΕ (ακόμα και το δοτό- διορισμένο που είναι σήμερα) ως όργανο αποφάσεων και τοποθετήσεων;;
  • Ποιος υπογράφει τοποθετήσεις ;; Μέχρι τώρα -σύμφωνα με το νόμο – τις υπογράφει ο Δ/ντης  Εκπαίδευσης κι έχει την ευθύνη γι΄αυτές. Θα αλλάξει τη νομοθεσία γι αυτό ; ο Δντής εκπαίδευσης γίνεται κι αυτός διακοσμητικός και ακολουθεί και αυτός και την κατάργηση του ΠΥΣΠΕ ;

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Επισημάναμε για άλλη μια φορά ότι ο  χρόνος που θα πραγματοποιούνται  είναι λάθος. Σοβαρό ζήτημα από την παράνομη αυτή διαδικασία είναι ότι  δεν περιλαμβάνει τα  κενά που θα προκύψουν με το άνοιγμα των σχολείων και θα ικανοποιούσαν  και περισσότερες αποσπάσεις. Ιδιαίτερα φέτος αυτό είναι απαράδεκτο καθώς με τον αιφνιδιασμό των συναδέλφων και την αλλαγή των δεδομένων για τις αποσπάσεις μετά και  τις τοποθετήσεις των νεοδιόριστων περιορίστηκαν δραστικά τα  κενά.  Συνολικά μειώνονται δραματικά οι αποσπάσεις.

Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει πρόβλημα και θα ανακύψουν κενά γι΄αυτό συμφώνησε στη λογική που θέτουμε ότι πρέπει  να γίνει  Β΄ φάση πριν την έναρξη των σχολείων.

Απαιτήσαμε τα κενά που θα προκύψουν  κατά προτεραιότητα να δοθούν σε αιτoύντες  αποσπάσεων ή βελτίωσης θέσης πριν την τοποθέτηση αναπληρωτών. Μια τέτοια διαδικασία είπε θα την  εξετάσει στην περίοδο που θα προκύψει το ζήτημα κα δε δεσμεύεται από τώρα.

Θέσαμε ξανά την καταγγελία του συλλόγου σχετικά με  την αναγκαιότητα για πρόσκληση  Β΄ φάσης αιτήσεων απόσπασης εντός. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά. Αρνήθηκε το αίτημά μας . Στην έντονη διαμαρτυρία μας και την επισήμανση ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στη Δ/νση Αν.  Αττικής και οι συνάδελφοι ήταν ενημερωμένοι διαφορετικά και παραπλανήθηκαν από τη Δνση παραδέχθηκε ότι  είχε δεσμευτεί τον Ιούνιο για πρόσκληση και σε β΄ φάση αιτήσεων όπως κάθε χρόνο αλλά στην παρούσα κατάσταση επικαλέστηκε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του ΥΠΑΙΘ, την έλλειψη προσωπικού  και χρόνου για επεξεργασία στοιχείων και την κατάταξη των αιτούντων. Αρνήθηκε ακόμα και τη καθυστέρηση για μία μέρα της πραγματοποίησης των αποσπάσεων επικαλούμενος ότι θα βγει εκτός του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου!!

Καλούμε τους συναδέλφους που είχαν αιτηθεί στην Α΄ φάση αν τα δηλωθέντα κενά έχουν καλυφθεί από νεοδιόριστους να απευθυνθούν στη Δ/νση για να τα επικαιροποιήσουν.

Καλούμε το ΠΥΣΠΕ να εγκρίνει όλα τα αιτήματα που βρίσκονται ήδη στη διάθεση του χωρίς αποκλεισμούς και να δοθεί έστω και τώρα Β΄ φάση αίτησης αποσπάσεων.

Για τις συμπληρώσεις ωραρίου  και τις διορθώσεις στους πίνακες τοποθετήσεων

Δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν τυχόν λάθη.

Δεν αποδεχόμαστε τα ψευτοδιλήμματα ή το  κριτήρια που υιοθετούνται στο βωμό εξυπηρέτησης των σχολείων αλλά καταστρατηγούν τα δικαιώματα των συναδέλφων μας που βρίσκονται στη διάθεση εδώ και τόσα χρόνια.  Τα μοιράσματα ωρών με το ζύγι και το στράγγιγμα ωρών εκπαιδευτικών και σχολείων υιοθετεί το ΥΠΑΙΘ και η Δ/νση.

Απέναντι στις αυθαιρεσίες και τις καταργήσεις δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που ξεκίνησαν για άλλη μια χρονιά ακόμα πιο νωρίς και πριν την έναρξη των σχολείων πρέπει να δώσουμε συλλογικό και μαζικό αγώνα αγώνα.

Καλούμε όλες και όλους στη μαζική παράσταση των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ την Πέμπτη 26/8, στις 10.30πμ στο υπουργείο Παιδείας.

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4