θεατρολόγοι
Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση ζητούν οι αναπληρωτές θεατρολόγοι - Ζητούν την στήριξη και συμπαράσταση των γονέων

Με ανακοίνωση τους, οι αναπληρωτές θεατρολόγοι της Β' Αθήνας ζητούν την άμεση επαναφορά του μαθήματος θεάτρου στις τάξεις της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Αίτημα τους είναι να γίνουν προσλήψεις των αναπληρωτών και οι οποίες θα είναι ανάλογες των πραγματικών αναγκών για την εύρυθμη διδασκαλία του θεατρικού μαθήματος.

Υπογραμμίζουν ακόμη, πως η κυβέρνηση «εναντιώνεται στην Τέχνη και υποβαθμίζει τα καλλιτεχνικά μαθήματα».

«Εμείς ως θεατρολόγοι, ως εκπαιδευτικοί θεάτρου, πρεσβεύουμε την ανθρωπιστική εκπαίδευση, την εκπαίδευση που δεν βλέπει τα παιδιά μας ως αντικείμενα παραγωγής. Πρεσβεύουμε την παιδικότητα, το δικαίωμα στη χαρά, το παιχνίδι, τη δημιουργία, την ελεύθερη σκέψη, την κριτική ματιά πάνω στα γεγονότα», αναφέρουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Aγαπητοί γονείς,

Είμαστε οι Δάσκαλοι Θεατρικής Αγωγής των παιδιών σας και σας θέλουμε μαζί μας. Μαζί μας, όπως μαζί μας ξέρουμε ότι έχουμε και τα παιδιά. (Αυτά εξάλλου, μας το εκφράζουν με ενθουσιασμό καθημερινά). Τα παιδιά, που ανυπομονούν να περάσει η εβδομάδα, για να ξαναέρθει η ώρα της Θεατρικής Αγωγής, που τόσο αγαπούν. Τα παιδιά που δίνουν όλο τους τον αληθινό εαυτό μέσα σε αυτά τα 45 λεπτά, που καταφέρνουν, μέσα από το μάθημα, να συνδεθούν με τον ίδιο τους τον εαυτό και με τον κόσμο που τους περιτριγυρίζει και που σιγά σιγά γνωρίζουν. Τα παιδιά που καταφέρνουν να εκφραστούν ελεύθερα, να παίξουν και να χαρούν.  Τα παιδιά που μοιράζονται τόσο γενναιόδωρα τα συναισθήματά τους μέσα από τις ιστορίες που βιώνουν και  τους ρόλους που παίρνουν κάθε φορά στο μάθημα κι έτσι καταφέρνουν τόσο ενσυναισθητικά να μπουν στη θέση του άλλου, να συνεργαστούν, και με όχημα τη θεατρική τέχνη και τις θεατρικές τεχνικές να αναστοχαστούν πάνω σε θέματα που τους απασχολούν, σε θέματα ζωής. 

Είμαστε οι Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής της A΄ β/θμιας Εκπαίδεσης Β’ αθηνών, που αναπληρώνουμε τον εαυτό μας έδω και 5, 10, 15 ή και 20 συναπτά χρόνια. Είμαστε αυτοί που παίρνουμε τη βαλίτσα μας κάθε Σεπτέμβρη προς κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρεθούμε στις αίθουσες και να παίξουμε θέατρο με τα παιδιά σας, τα παιδιά μας. Γιατί πιστεύουμε ότι το αντικείμενό μας, όπως και τα  υπόλοιπα καλλιτεχνικά μαθήματα, έχουν θέση μέσα στο ελληνικό σχολείο του 21ου αιώνα περισσότερο από ποτέ. Η Θεατρική Αγωγή προσφέρει, μέσα σ’ ένα ασφυκτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, τη χαρά που το ελληνικό σχολείο στερείται, μπαίνοντας στο κυνήγι της πλήρωσης μιας διδακτέας ύλης και αυξάνοντας κάθε χρόνο τις υποχρεώσεις των μαθητών. 

Αυτό το σχολείο θέλουμε άραγε για τα παιδιά μας;  Ας αναρωτηθούμε. Εμείς ως θεατρολόγοι, ως εκπαιδευτικοί θεάτρου, πρεσβεύουμε την ανθρωπιστική εκπαίδευση, την εκπαίδευση που δεν βλέπει τα παιδιά μας ως αντικείμενα παραγωγής. Πρεσβεύουμε την παιδικότητα, το δικαίωμα στη χαρά, το παιχνίδι, τη δημιουργία, την ελεύθερη σκέψη, την κριτική ματιά πάνω στα γεγονότα. Σ’ αυτά τα 45 λεπτά, που μας δίνονται για κάθε τάξη την εβδομάδα, παλεύουμε για μία εκπαίδευση που δίνει χώρο σε όλα τα συναισθήματα, θεραπεύει τραύματα και συμπεριφορές μέσω της παρατήρησης, προάγει την αυτοεκτίμηση, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, την ομαδικότητα, βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις, αναπτύσσει ολόπλευρα τις δεξιότητες των παιδιών και αυξάνει την υπευθυνότητα. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν επίγνωση του εαυτού τους και των δυνατοτήτων τους, να σέβονται και να αγαπάνε το συνάνθρωπό τους, να συνυπάρχουν αρμονικά μέσα στο σύνολο.

Ζητάμε από σας, τους γονείς των παιδιών μας, να συμπαρασταθείτε στα δίκαια αιτήματά μας, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναβρεθούμε στην άβολη και θλιβερή θέση, να αποχαιρετάμε με δάκρυα κάθε χρόνο τα παιδιά , που επίμονα μας ρωτάνε «Κυρία/ε, θα σας ξαναέχουμε του χρόνου»;

Απέναντι στις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στην Τέχνη και υποβαθμίζουν τα καλλιτεχνικά μαθήματα, θέλουμε να σας έχουμε αρωγούς στο να διεκδικήσουμε:

-άμεση θέσπιση οργανικών θέσεων για τον κλάδο μας ΠΕ91.01. 

-προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και διορισμούς όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν  τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

-επαναφορά του μαθήματος στην Ε΄και Στ΄ Δημοτικού. Η κατάργησή του εξάλλου ακύρωσε την εκπαιδευτική συνέχεια, γεγονός που εισπράττουν τα παιδιά.

Οι δικές σας επιστολές διαμαρτυρίας στο υπουργείο, που θα υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα του μαθήματος, τόσο για την καλλιτεχνική παιδεία των παιδιών, όσο και για την τέρψη της παιδικής ψυχής τους, θα δυναμώσουν και τις δικές μας φωνές αλλά και τις φωνές των παιδιών, που φωνάζουν να μην φύγουμε και φέτος από το σχολείο τους, που φωνάζουν ότι θέλουν να κάνουν Θεατρική Αγωγή και στην Ε’ και ΣΤ΄, που φωνάζουν για το αγαπημένο τους μάθημα, αλλά φαίνεται να μην τους ακούει κανείς.

Σας ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση,

Αναπληρωτές Θεατρολόγοι Β’ Αθηνών.

Συνυπογράφουν:

Μαρία Αντάρα 

Βασιλική Καραγκούνη

Bιργινία ΚατσούναΑνθή Κοντορούση

Χριστίνα Κυπρίδου

Μαρία Λύκου

Ζωή Λυμπεροπούλου

Ηλέκτρα Μήτσουρα

Ανθή Μουντζούρη

Σπυριδούλα Μπιρμπίλη

Χρίστος Παγκαλιάς

Εύχαρις Παπαιωάννου

Ελένη Παπαδοπούλου

Θεοδώρα Ποράβου

Ασημίνα Ξηρογιάννη

Αικατερίνη Σφοντούρη

Ευγενία Σωμαρά

Σοφία Τσιροζίδη

Καλλιόπη Φύκαρη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

afganistan_foititries
Αφγανιστάν: Φοιτήτριες διαδηλώνουν μετά την επίθεση σε εκπαιδευτικό κέντρο
Φοιτήτριες διαδηλώνουν στη Χεράτ του Αφγανιστάν, μετά την επίθεση σε εκπαιδευτικό κέντρο στην Καμπούλ
Αφγανιστάν: Φοιτήτριες διαδηλώνουν μετά την επίθεση σε εκπαιδευτικό κέντρο
Καιρός: Με βροχές θα ξεκινήσει η εβδομάδα - Καταιγίδες από το μεσημέρι της Δευτέρας 3/10
Αίθριος αρχικά ο καιρός αύριο, με βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και ανέμους έως 6-7 Μποφόρ
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι της Δευτέρας 3/10