golearn-engl_970-250
Σύνοδος Πρυτάνεων
Τα οκτώ θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων - Στο τραπέζι δια ζώσης επαναλειτουργία εργαστηρίων και πρακτικών ασκήσεων, το ζήτημα των εισακτέων και η χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναφορικά με την δια ζώσης επαναλειτουργία εργαστηριακών μαθημάτων, κλινικών, πρακτικών ασκήσεων και πτυχιακών εργασιών. Παράλληλα σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των Πανεπιστημίων περί αριθμού εισακτέων και να υπάρξει μέριμνα για τον εξορθολογισμό των συστήματος μετεγγραφών.

Κατά την 93η συνεδρίασή της, η Σύνοδος ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με σειρά θεμάτων, όπως η χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι, η αύξηση τακτικού προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων κλπ.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τις 20 έως και τις 23 Απριλίου 2021 και μέσω τηλεδιάσκεψης, η 96 η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Προσκεκλημένοι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου ήταν και συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Κυπριακών Πανεπιστημίων Καθηγητής κ. Παντελής Σκλιάς, από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης, του ΚΙΝ.ΑΛ. κα Χαρά Κεφαλίδου, του Κ.Κ.Ε. κ. Γιάννης Δελής, του ΜΕΡΑ25 κ. Πέτρος Λάμψας, ο Ιδρυματικά Υπεύθυνος της Πρακτικής Άσκησης του Α.Π.Θ. Καθηγητής Αντώνης Κορωναίος, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. κ.κ. Καθηγητές Ιωάννης Νηματούδης και Γεώργιος Λιτσαρδάκης, η Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ε.Ε.Π. ΑΕΙ κα Δέσποινα Δημητριάδου, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. κ. Νίκος Παραλυκίδης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Τ.Ε.Π. κ. Στέφανος Καρβέλης και η Πρόεδρος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. κα Νίκη Χρονοπούλου.

Στις εργασίες της Συνόδου, την Παρασκευή 23 Απριλίου, συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων γιαθέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας.

Διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος τόσο μεταξύ των Πανεπιστημίων όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Σύνοδος συζήτησε και κατέληξε στα παρακάτω:

1. Δια ζώσης επαναλειτουργία των ελληνικών Α.Ε.Ι.

Ακούσαμε με ικανοποίηση την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που αφορά στην άμεση επαναλειτουργία δια ζώσης εργαστηριακών μαθημάτων, κλινικών, πρακτικών ασκήσεων και πτυχιακών εργασιών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για τελειόφοιτους και επί πτυχίω φοιτήτριες/τες. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών τεστ για όλους τους συμμετέχοντες τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν.

2. Εισαγωγή φοιτητριών/των στα Α.Ε.Ι.

3. Χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι. μέσω ΕΣΠΑ και Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ανακοινώθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. ο στρατηγικός σχεδιασμός των νέων χρηματοδοτήσεων των Α.Ε.Ι. Η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί αναγκαία και αιτήθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. τη θεσμική εκπροσώπηση και συμμετοχή των Α.Ε.Ι. στη διαδικασία εξειδίκευσης των επιμέρους δράσεων των χρηματοδοτήσεων.

4. Προγραμματικές Συμφωνίες

Ζητήθηκε η παράταση υπογραφής Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ Α.Ε.Ι. και Υ.ΠΑΙ.Θ. έως την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υ.ΠΑΙ.Θ. Επίσης, ζητήθηκε ο εξορθολογισμός και η αναδιαμόρφωση των δεικτών αξιολόγησης των Ιδρυμάτων από την ΕΘ.Α.Α.Ε., προκειμένου αυτοί να ανταποκρίνονται στα μεγέθη των Ιδρυμάτων καθώς και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ επιστημονικών πεδίων.

5. Αύξηση τακτικού προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων

Πάγιο αίτημα των Ιδρυμάτων αποτελεί η αύξηση των εξαιρετικά μειωμένων τακτικών προϋπολογισμών τους, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες. Τέθηκε, επίσης, επιτακτικά η ανάγκη νεών προσλήψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (διδακτικού, ερευνητικού, τεχνικού και διοικητικού), ώστε να θεραπευθούν οι λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες των Ιδρυμάτων.

6. Στήριξη της λειτουργίας της βιωσιμότητας των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (Ε.Α.Δ.Π.) των Πανεπιστημίων

Οι Ε.Α.Δ.Π. αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής ρευστότητας λόγω της πανδημίας. Προτάθηκαν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Εταιρειών.

7. Ακαδημαϊκά Τμήματα σε αναστολή

Ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας από το Υ.ΠΑΙ.Θ. και την ΕΘ.Α.Α.Ε. Ζητήθηκε, επίσης, ο εξορθολογισμός της αντιστοίχισης μεταξύ ομοειδών τμημάτων των Ιδρυμάτων.

8. Επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επεξεργάζεται σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα συζητηθούν από τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Τα αναλυτικά πορίσματα και οι αποφάσεις της συνόδου θα αποσταλούν αναλυτικά στο Υπουργείο ΠΑΙ.Θ. και τα Πανεπιστήμια.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Πανελλήνιες 2022: Ποια Τμήματα αποψιλώνονται από θέσεις εισακτέων-Οι μεγάλοι χαμένοι

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου