ΣΕΠΕ «η Αθηνά»: Σειρά κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες
Συλλαλητήρια την Τετάρτη και την Πέμπτη στα Προπύλαια - Κινητοποίηση τη Δευτέρα στο Δημαρχείο της Αθήνας

Στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών καλεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «η Αθηνά».

Συγκεκριμένα, καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 14/4 στις 18.30 στα Προπύλαια, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/4, στις 13.00 στα Προπύλαια, καθώς και στην κινητοποίηση της Δευτέρας 19/4 στο Δημαρχείο της Αθήνας.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,

ΓΙΑ  ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έκταση της πανδημίας στη χώρας μας. Υπηρετώντας την στρατηγική απαξίωσης και υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ακολουθώντας την πολιτική περικοπών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ευθύνεται για τη σημερινή δραματική εικόνα των νοσοκομείων, τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και τον υψηλό βαθμό θνητότητας.

Δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από την αρχή της χρονιάς, διαδίδοντας ψέματα ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, άρα δε χρειάζονται μέτρα, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα σχολεία στις αρχές Νοέμβρη. Αυτές οι επιλογές έχουν ανυπολόγιστο κόστος για την υγεία εκπαιδευτικών και γονέων, την ψυχική υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ενώ εντείνουν τα μορφωτικά ελλείμματα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

Ενώ τα κρούσματα της πανδημίας ξεπέρασαν κάθε όριο, τα σχολεία ξανανοίγουν με τους ίδιους ακριβώς όρους που έκλεισαν, αρχής γενομένης από τα Λύκεια.  Τα περιβόητα «self tests», που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως βασικό εργαλείο διαχείρισης της πανδημίας, είναι πειστήριο της εγκληματικής πολιτικής που φορτώνει στην «ατομική ευθύνη» ακόμα και τη διάγνωση της νόσου! Με τους ίδιους ακριβώς όρους, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξανανοίξει  τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία μετά το Πάσχα. Την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών παραπέμπεται σε βάθος χρόνου ή στην τυχαιότητα των αδιάθετων εμβολίων

Σε αυτή την κατάσταση που όλοι βιώνουμε, η κυβέρνηση επιμένει στη νομοθέτηση και εφαρμογή  του αντιδραστικού-αντιεκπαιδευτικού πλαισίου που ορθώνει ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς στη μόρφωση και εισάγει τον αυταρχισμό και την πειθάρχηση-τιμωρία ως «παιδαγωγικά μέσα» (Τράπεζα Θεμάτων, αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία), ενώ με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των σχολικών μονάδων και τον χαρακτηρισμό σχολείων ως  Πρότυπα- Πειραματικά, το Υπουργείο Παιδείας  επιχειρεί να περάσει από το παράθυρο την κουλτούρα της αξιολόγησης στο σχολείο, μετά την συντριπτική της ήττα από την καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Συνάμα, το σκάνδαλο της σύμβασης με τη Cisco των 2 εκατομμυρίων ευρώ, που δήθεν παρείχε τις υπηρεσίες της δωρεάν, αλλά και της παράδοσης των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, είναι  ενδεικτικό του ρόλου της τηλεκπαίδευσης για το σήμερα και το αύριο του δημόσιου σχολείου, αλλά και την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του.

Επιπλέον, με τον επερχόμενο αντι-συνδικαλιστικό νόμο συνεχίζεται η επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως αυτό της συγκέντρωσης και διαδήλωσης, η  κρατική καταστολή και η αστυνομοκρατία.

Ο Δήμος της Αθήνας, μέσα σε αυτό το περιβάλλον και σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Α΄ Διεύθυνση, ευτελίζει και απαξιώνει τη δίχρονη προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση και χωρίς να διαθέσει ούτε ένα ευρώ για κατάλληλες υποδομές που απαιτούνται, σχεδιάζει να στοιβάξει σε 25άρια τμήματα νήπια, προνήπια και νηπιαγωγούς, μέσα σε κοντέινερς σε οικόπεδα και αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και να επιτάξει-αποσπάσει αναγκαίες αίθουσες από σχολεία.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από την πραγματικότητα της πανδημίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, το εκπαιδευτικό κίνημα, μαζί με το ευρύτερο εργατικό, λαϊκό κοινωνικό κίνημα, με κινητήρια αγωνιστική δύναμη και συλλογική δράση από τα πρωτοβάθμια σωματεία πέτυχε σημαντικές νίκες  ακυρώνοντας στην πράξη στρατηγικές πλευρές των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών (δεν μπήκαν κάμερες στις τάξεις, δεν πέρασαν οι ηλεκτρονικές «ψευτοεκλογές» αιρετών, δεν εφαρμόστηκε η αύξηση ωραρίου των νηπιαγωγών, δεν πέρασε η αξιολόγηση σχολικής μονάδας, έσπασε στην πράξη η απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση).

Με γνώμονα λοιπόν τα παραπάνω, συνεχίζουμε τη μάχη  ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ:

• Την ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου, αύξηση των δαπανών για την παιδεία,  έως 15 μαθητές στο τμήμα, κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς, υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, αναδιάταξη και μείωση της ύλης, άνοιγμα των σχολείων με ασφαλείς όρους, αραίωση μαθητών, καθαριότητα, μαζικά μοριακά τεστ, ιχνηλάτηση, επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών που επιθυμούν, ενημέρωση και δικαίωμα επιλογής εμβολίου- Μέτρα για την υγεία όλου του λαού.
  • Την απόσυρση της Υ.Α. για τον «εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας» των σχολικών μονάδων, που προωθεί το σχολείο της αξιολόγησης, της «αυτονομίας», της πειθάρχησης, της εντατικοποίησης  και της τιμωρίας. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μη συντάξουν τέτοιους κανονισμούς και την Ομοσπονδία να παρέχει πλήρη κάλυψη με απεργία-αποχή.
  • Την ακύρωση του απαράδεκτου σχεδίου για τη δίχρονη προσχολική στο Δήμο της Αθήνας και αλλού, τα κοντέινερς της ντροπής και τις επιτάξεις αιθουσών και αύλειων χώρων. Απαιτούμε να εφαρμοστεί αμέσως η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά με  όρους εργασιακής αξιοπρέπειας για όλες-όλους τους νηπιαγωγούς και μορφωτικών δικαιωμάτων για όλους τους μαθητές.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΕ:

• Συμμετοχή  στο συλλαλητήριο για την Παιδεία, την Τετάρτη 14/4 στις 18.30 στα Προπύλαια.
  • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για «Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία»  με συγκέντρωση στην Αθήνα την Πέμπτη 15/4, στις 13.00 στα Προπύλαια.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση της Δευτέρας 19/4 στο Δημαρχείο της Αθήνας, μαζί με συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων,  για να ανατραπούν τα απαράδεκτα σχέδια απαξίωσης της δίχρονης προσχολική αγωγής και εκπαίδευσης.
  • Επαγρύπνηση και συσπείρωση της μαχόμενης εκπαίδευσης και του κινήματος, ώστε να υπάρξει άμεση αγωνιστική απάντηση σε κάθε σχέδιο για προώθηση της ατομικής αξιολόγησης καθώς και του αντεργατικού-αντισυνδικαλιστικού νόμου.

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3