Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Αντιβαίνει στο αυτοδιοίκητο ο νόμος Κεραμέως
"Άδειασμα" Κεραμέως και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Ομόφωνα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα τη θέση του, ότι ο νόμος Κεραμέως για τα πανεπιστήμια και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αντιβαίνει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ενώ η εφαρμογή του και ειδικότερα η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας εντός των ΑΕΙ δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αντίθετα θα οδηγήσει σε συνθήκες έντασης και στην τελική απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, την ξεκάθαρη θέση ότι δεν είναι ανεκτή η επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια «με το πρόσχημα της αντιμετώπισης φθοράς ή επεισοδίων» διατύπωσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως απάντηση στα βραδινά τηλεφωνήματα της υπουργού Παιδείας και αξιωματικών της Αστυνομίας στον Πρύτανη του Ιδρύματος Τριαντάφυλλου Αλμπάνη για την κατάληψη στο ίδρυμα.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης σύσκεψη μεταξύ των Πρυτανικών Αρχών και των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και του Φοιτητικού Συλλόγου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο τις επιπτώσεις της εφαρμογής του Ν. 4777/21 και των τρόπων αντιμετώπισης τους. Μετά από εκτενή διάλογο και ανταλλαγή απόψεων οι συμμετέχοντες κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα και αποφάσεις:

  • Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο νόμος, και ιδιαίτερα όσον αφορά τα άρθρα 12-18, αντιβαίνει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

  • Η εφαρμογή του νόμου και ειδικότερα η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας εντός των ΑΕΙ δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αντίθετα θα οδηγήσει σε συνθήκες έντασης και στην τελική απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Αυτό άλλωστε κατέστη σαφές από τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ και τις εικόνες ντροπής οι οποίες στιγματίζουν το ίδρυμα.

  • Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΓΠΑ είναι πεπεισμένη ότι η εφαρμογή του νόμου θα προσκρούσει σε αναχώματα, θεσμικά και λειτουργικά, τα οποία θα καταστήσουν την υλοποίηση του αδύνατη. Παράλληλα εκτιμά ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η αδυναμία εφαρμογής του νόμου να χρεωθεί στις Διοικήσεις των ΑΕΙ, ενόψει μάλιστα και της φημολογούμενης επαναφοράς των Συμβουλίων Διοίκησης.

  • Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΓΠΑ αναγνωρίζει πλήρως την αναγκαιότητα φύλαξης του προσωπικού και των εγκαταστάσεων με προσωπικό του Πανεπιστημίου, όπως έχει άλλωστε αποτυπωθεί στη σχετική απόφαση της Συγκλήτου. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει απόλυτα τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου, της διεξαγωγής διαλόγου και της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου με ειρηνικά μέσα και κανόνες οι οποίοι πρέπει να περιγράφονται στους Εσωτερικούς Κανονισμούς των ΑΕΙ.

  • Ζητά, τέλος, από το Υπουργείο Παιδείας την άμεση θέσπιση όλων εκείνων των μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν την έναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, ιδιαίτερα στο σκέλος των εργαστηριακών ασκήσεων και την επιστροφή των φοιτητών και των διδασκόντων στον φυσικό τους χώρο.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

ΑΠΟΦΑΣΗ: Κόβουν Μισθούς Εκπαιδευτικών που δεν κάνουν τα Selft Tests - Πειθαρχικό για τους διευθυντές

Πανελλαδικές 2021 - Myshcool: Σήμερα οι κωδικοί υποψηφίων

Έως 11 Ιουνίου η παράταση σχολικού έτους χωρίς προαγωγικές εξετάσεις

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

ΕΠΑΛ: Νέες οδηγίες διδασκαλίας/διαχείρισης της ύλης Α' και Β' τάξης
ΕΠΑΛ: Νέες οδηγίες διδασκαλίας/διαχείρισης της ύλης Α' και Β' τάξης
Στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής στη διά ζώσης διδασκαλία και στοχεύοντας στην κάλυψη ενδεχόμενων μαθησιακών κενών και στην αποτελεσματική...
ΕΠΑΛ: Νέες οδηγίες διδασκαλίας/διαχείρισης της ύλης Α' και Β' τάξης
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 25χρονος που επιτέθηκε με καυστικό υγρό σε έγκυο
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 25χρονος που επιτέθηκε με καυστικό υγρό σε έγκυο
Σε βάρος του κατηγορούμενου επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και η υποχρέωση να εμφανίζεται κάθε μήνα στο...
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 25χρονος που επιτέθηκε με καυστικό υγρό σε έγκυο
ΑΣΕΠ: Μόνιμες προσλήψεις σε φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης
ΑΣΕΠ: Μόνιμες προσλήψεις σε φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης
Νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις αορίστου χρόνου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και στο...
ΑΣΕΠ: Μόνιμες προσλήψεις σε φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης