ΔΗΠΑΚ: Η καταστολή στο ΑΠΘ δείχνει τον πανικό της Κυβέρνησης
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση στα ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ) καταδικάζει την είσοδο των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και την ακραία καταστολή που ακολούθησε

Λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκε να περάσουν από την ψήφισή του του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ώστε να αποδειχθεί περίτρανα ότι πραγματικός του στόχος δεν είναι η "εγκληματικότητα" μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά όσοι αγωνίζονται, διεκδικούν και αντιστέκονται στις κυβερνητικές επιλογές, καταγγέλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση στα ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ).

Η είσοδος των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και η ακραία καταστολή που ακολούθησε έγινε με αίτημα των Πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος. Για να «διαλυθεί» κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων που είχε ως κεντρικό αίτημα να ξεκινήσει επιτέλους, μετά από 1 χρόνο κανονικά η εκπαιδευτική διαδικασία,   να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια που με τη νέα απόφαση της κυβέρνησης θα μείνουν άλλο ένα εξάμηνο κλειστά στους φοιτητές, αλλά ανοιχτά στα ΜΑΤ και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το όργιο κρατικής βίας που εξαπολύθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και κατέληξε σε δεκάδες προσαγωγές περιλάμβανε επιδρομή των δυνάμεων των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ, αστυνομικούς με πολιτικά που έφεραν τσάντες στην πλάτη και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους (πιάνει τόπο η πρόταση του κ. Δ. Μάρδα, πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, για νέου τύπου ασφαλίτες στα ΑΕΙ), χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, επιθέσεις με γκλομπ και ασπίδες σε φοιτητές και στοχοποίηση κυρίως εκλεγμένων μελών των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων. Είναι φανερό πως η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια καθόλου ήσσονος σημασίας ζήτημα δεν είναι, σε αντίθεση με τους προ ημερών ισχυρισμούς στη Βουλή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ είναι τεράστιες. Προτού καν ξεκινήσει η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων είχε σπεύσει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς δίωξης και καταστολής. Η απαράδεκτη στάση της συντρίβει τις αυταπάτες όσων επικαλούνται το περίφημο “αυτοδιοίκητο” των ιδρυμάτων ως άμυνα απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Η σημερινή γενική πρόβα καταστολής και επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων στα ΑΕΙ καταδεικνύει τον πανικό της Κυβέρνησης μετά την αγωνιστική παρακαταθήκη που άφησαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. 

Κυβέρνηση, πρυτανικές αρχές και όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου για την ανώτατη εκπαίδευση, έχουν πλέον απέναντί τους μια σημαντική, οργανωμένη κι αποφασισμένη δύναμη: φοιτητές, εργαζομένους, ΔΕΠ που έχουνε το δίκιο των αναγκών τους με το μέρος τους.

Δίκιο που δίνει δύναμη και γίνεται δύναμη αντεπίθεσης και ανατροπής. Ούτε η καταστολή, ούτε η χειραγώγηση θα σταθούν εμπόδιο.

Ας το καταλάβουν καλά: ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια δεν πρόκειται να εφαρμοστεί! Με τον αγώνα μας, τις συλλογικές μας δράσεις και κινητοποιήσεις, με την οργανωμένη κοινή πάλη φοιτητών, μελών ΔΕΠ και των υπόλοιπων εργαζομένων στα πανεπιστήμια, θα μείνει στα χαρτιά. Κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφάντησης θα πέφτει στο κενό.

  • Καταγγέλλουμε την επέμβαση των ΜΑΤ, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων και να μην κινηθεί καμία δίωξη εναντίον τους.
  • Καλούμε όλους τους Συλλόγους ΔΕΠ, τους φοιτητές και όλους τους εργαζομένους στα ιδρύματα να καταδικάσουν την εισβολή και επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια και για να ανοίξουν επιτέλους οι σχολές, με όλα τα αναγκαία μέτρα.
  • Απαιτούμε από τις πρυτανικές αρχές να μην τολμήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της πρυτανείας του ΑΠΘ. Να μην συμπράξουν στην υλοποίηση του νέου νόμου.

ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ, Φλεβάρης 2021

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Παρκαρισμένα αμάξια επιτέθηκαν στην ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ στη Πανόρμου

Ανοίγουν τα σχολεία πριν το τέλος Μαρτίου - Νέες ανακοινώσεις

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Το Υπουργείο Παιδείας «παίζει τα ρέστα του» για την αξιολόγηση
Το Υπουργείο Παιδείας «παίζει τα ρέστα του» για την αξιολόγηση
Άρθρο του πρώην αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή για τις επόμενες κινήσεις και τις στοχεύσεις του Υπουργείου Παιδείας για την "αξιολόγηση" των...
Το Υπουργείο Παιδείας «παίζει τα ρέστα του» για την αξιολόγηση
Ποινική δίωξη σε αιρετό: «Απειλές και μηνύσεις από εκλεκτό του ΥΠΑΙΘ»
Ποινική δίωξη σε αιρετό: «Απειλές και μηνύσεις από εκλεκτό του ΥΠΑΙΘ»
Ποινική δίωξη σε αιρετό ΕΛΜΕ: «Ο εκλεκτός του Υπουργείου Παιδείας θέλει να επιβάλει τη σιωπή αξιοποιώντας κάθε τρόπο»
Ποινική δίωξη σε αιρετό: «Απειλές και μηνύσεις από εκλεκτό του ΥΠΑΙΘ»