Εκπαιδευτικοί: Όχι στη ρατσιστική πολιτική προς τα προσφυγόπουλα
Φτάνει με τη ρατσιστική πολιτική που διώχνει τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία δηλώνει το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Τη ρατσιστική πολιτική που διώχνει τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία καταγγέλλει το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις κρατά τους πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μακριά από το σχολείο με πρόσχημα τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση ονοματίζει τα προσφυγόπουλα ως απειλή για την υγεία των τοπικών κοινωνιών και σχεδιάζει εν κρυπτώ άτυπη εκπαίδευση εντός των στρατοπέδων αντί να ενισχύσει ως οφείλει τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία.

Η ανακοίνωση 

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης εναντίων προσφύγων και μεταναστών που κρατά τους πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μακριά από το σχολείο με πρόσχημα αυτή τη φορά τον κορονοϊό. Έχουμε γνώση ότι σε συγκεκριμένες περιοχές (Σέρρες, Λαγκαδίκια, Βέροια, Λουτρά Βόλβης, Αλεξάνδρεια, Κάτω Μηλιές, τα Διαβατά, Οινόφυτα) οι διοικητές των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων απαγορεύουν τη μετάβαση των παιδιών στα δημοτικά σχολεία με πρόσχημα τις υγειονομικές συνθήκες. Ερμηνεύουν κατά το δοκούν την ΚΥΑ 186/Β (ΦΕΚ στις 23 Ιανουαρίου 2021) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και κρατούν τα παιδιά μακριά από τα θρανία.

Σαφώς, οι εν λόγω διοικητές επιτελούν τη βρώμικη δουλειά για την κυβέρνηση, η οποία δια στόματος Βούλτεψη, ονοματίζει τα προσφυγόπουλα ως απειλή για την υγεία των τοπικών κοινωνιών και σχεδιάζει εν κρυπτώ άτυπη εκπαίδευση εντός των στρατοπέδων αντί να ενισχύσει ως οφείλει τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ότι με προφορικές εντολές της περιφέρειας δεν πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο. Επίσης είναι γεγονός ότι πολλές περιφέρειες δεν έχουν ναυλώσει λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών από την αρχή της χρονιάς, σαμποτάροντας πρακτικά την εκπαίδευση τους.

Όπως έχουμε ξαναπεί, το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Ελάχιστα παιδιά έχουν ενταχθεί σε πρωινό πρόγραμμα σχολείου κάτι που μπλοκάρει ξεκάθαρα την ένταξη τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε στο δρόμο της επιλογής των ΔΥΕΠ που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των ξεχωριστών απογευματινών «δομών», της γκετοποίησης και της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό, όλων των ρατσιστικών εγκυκλίων και μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης που εμποδίζουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των προσφυγόπουλων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα (εγγραφή τους σε σχολεία που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής τους, απουσία μεταφορικών μέσων για την μετακίνησή τους στα σχολεία κ.λπ.). Οι διαρκείς μετακινήσεις και η περιθωριοποίηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη φοίτηση σε ένα «σταθερό» σχολικό περιβάλλον με ανυπολόγιστες ψυχικές και συναισθηματικές συνέπειες. Ειδικά φέτος, καθυστέρησε ξανά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ΔΥΕΠ και ΤΥ-ΖΕΠ, ενώ ακόμα και τώρα που προσλήφθηκαν ορισμένοι-ες εκπαιδευτικοί, δε βρίσκουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σχολείο στις παραπάνω περιοχές!

poreia_21.1.jpg

Για να μην ξεχάσουμε και την τηλε- «εκπαίδευση» που, ειδικά για τα προσφυγόπουλα είναι τουλάχιστον υποκριτικό μέτρο, όπως φυσικά και για όλα τα παιδιά. Αναρωτιόμαστε, πώς ένα προσφυγόπουλο που ζει σε μια σκηνή (πχ στο Καρα Τεπέ, τη νέα Μόρια), με τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του αυτό ή οικογένειά του από τον κορονοϊό (μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας βεβαίως), με ποιο μέσο θα παρακολουθήσει τα μαθήματα που θα του στείλει η δασκάλα ή ο δάσκαλός του. Ακόμα βέβαια και να μπορούσε, αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι που λείπει από αυτά τα παιδιά αυτή τη στιγμή ή η αίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της εξασφάλισης ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, της προοπτικής μια αξιοπρεπούς ζωής μέσα στον κοινωνικό ιστό και η εξασφάλιση της ατομικής και ψυχικής υγιεινής. Για άλλη μια φορά ξεγυμνώνεται η ταξική πολιτική του υπουργείου, η οποία μπορεί τόσο ξεδιάντροπα να πετά στον κάλαθο των αχρήστων τους φτωχούς, τους αδύναμους, τους κατατρεγμένους και εν τέλει τους αόρατους αυτής της κοινωνίας.

  • Όλα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά τμήματα με παράλληλη πρόσληψη εκπαιδευτικών για τη στελέχωση τμημάτων ΖΕΠ.
  • Να χορηγηθεί τώρα ΑΜΚΑ σε όλους-ες και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα ανοιχτού ή κλειστού τύπου και να να εξασφαλιστεί στέγαση σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού. Κανείς ελεύθερος άνθρωπος σε φυλακή.
  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-μετανάστες/τριες
  • Να κλείσουν τα κολαστήρια εγκλεισμού και επιτήρησης
  • Δημόσια Δωρεάν ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία για όλους-ες
protoboylia_ekpaideytikon_gia_to_dikaioma_ton_paidion_prosfygon_kai_metanaston_sto_sholeio.jpg

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iep ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΙΕΠ: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για αποσπάσεις τετραετούς διάρκειας ως διοικητικό προσωπικό
Υποβολή ενστάσεων από το Σάββατο 2-3-2024 και ώρα 13:00 έως την Πέμπτη 7-3-2024 και ώρα 13:00
ΙΕΠ: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για αποσπάσεις τετραετούς διάρκειας ως διοικητικό προσωπικό
γιατρός
Απογευματινά χειρουργεία: Ανατροπή με τις αμοιβές των γιατρών - Προς αυτοτελή φορολόγηση 20%

Μειωμένη φορολόγηση αναμένεται να έχουν τα απογευματινά χειρουργεία για τους γιατρούς...

Απογευματινά χειρουργεία: Ανατροπή με τις αμοιβές των γιατρών - Προς αυτοτελή φορολόγηση 20%
pinakas
Σχετικά με τη σύσκεψη ενάντια στις συνδικαλιστικές και πολιτικές διώξεις
Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και διαδήλωση την Πέμπτη 21/3 στις 18:30 στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, στον Πειραιά, που έχει υπάρξει...
Σχετικά με τη σύσκεψη ενάντια στις συνδικαλιστικές και πολιτικές διώξεις