pistopoihsh agglikwn LTE golearn
Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας για τα υπηρεσιακά συμβούλια, τον αυταρχισμό του υπουργείου Παιδείας και την κατάργηση των Αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών

Η κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας με την τροπολογία  στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση οριστικοποιεί την κατάργηση των Αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί σε παραίτηση όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου και Δηλώνει πως δε θα επιτρέψει την κατάργηση του θεσμού του αιρετού και δεν θα αναγνωρίσει την συγκρότηση του νέου ΠΥΣΔΕ. Ζητάει ακόμα την παράταση της θητείας των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, με όρους που να διασφαλίζουν την ταυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών.

Η ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Το Υπουργείο Παιδείας με πρόσχημα την πανδημία, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και αντιρρήσεις της ΟΛΜΕ αλλά και του συνόλου των ΕΛΜΕ, προχώρησε στη διενέργεια των εκλογών-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου 2020 για την εκλογή των αιρετών του κλάδου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το συντριπτικό αποτέλεσμα των «εκλογών» της 7ης Νοεμβρίου, όπου τα ποσοστάσυμμετοχής των εκπαιδευτικών σε αυτές ήταν μονοψήφιο νούμερο, έδειξε με καθαρό τρόπο την πλήρη αποδοκιμασία της επιλογής αυτής του Υπουργείου από τον κλάδο. Αυτό και μια σειρά άλλα πρωτοφανή γεγονότα, όπως η απόφαση του Υπουργείου να μην αποδεχτεί τις αποσύρσεις τηςολότητας σχεδόν των υποψηφίων πριν τις «εκλογές», οδήγησαν στην πλήρη απονομιμοποίησή τους. Για το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας σε σύνολο εγγεγραμμένων εκπαιδευτικών 2260 ψήφισαν 82. Τα ποσοστά είναι χαρακτηριστικά μόλις 3,6% η συμμετοχή και 96,4% η αποχή.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας ομόφωνα υιοθετώντας  την απόφαση της ΟΛΜΕ θεωρεί ξεκάθαρα ότι αυτές οι «εκλογές» δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα. Η  Υπουργός, αντίθετα, έχει αποφασίσει, συνεχίζοντας την ίδια πρωτοφανή αντιδημοκρατική πρακτική, να ανακηρύξει αιρετούς με ελάχιστες ψήφους, από αυτούς τους «υποψηφίους», που ούτως ή άλλως είχαν αποσύρει την υποψηφιότητά τους.

Με την τροπολογία  στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση οριστικοποιείται η κατάργηση των Αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και σύντομα και σε εκείνα του υπόλοιπου Δημοσίου Τομέα. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται αντικατάσταση των αιρετών εκεί που θα υπάρξουν παραιτήσεις, από μόνιμους εκπαιδευτικούς, μη εκλεγμένους, για τη λειτουργία των συμβουλίων.

Τα άρθρα αυτά προστέθηκαν εκ των υστέρων, κατά τη συνήθη πρακτική, δεν είχαν περιληφθεί στη διαβούλευση και προβλέπουν από τη μεριά του Υπουργείου ότι θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις των οποίων η αντικατάσταση θα γίνει με όποιον βρεθεί εύκαιρος.

Επί της ουσίας το Υπουργείο προχωρά στην αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων από Διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 έτη εκπαιδευτική  προϋπηρεσία και  στον αποκλεισμό των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Με τις αλλαγές αυτές παραβιάζεται και στην ουσία του το Π.Δ. 1/2003 που προβλέπει τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων, και, για πρώτη φορά από τη λειτουργία του θεσμού των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια,  δε θα συμμετέχουν σε αυτά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κλάδου!

Γι΄ αυτούς τους λόγους, το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ομόφωνα, υιοθετώντας την απόφαση της Ομοσπονδίας:

  • Καλεί σε παραίτηση όλες και όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου.
  • Κανείς διευθυντής, κανείς εκπαιδευτικός του σωματείου μας να μην καταθέσει αίτηση, και να μη δεχθεί να στηρίξει τα κυβερνητικά σχέδια, να συμμετέχει σε αυτά τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
  • Δηλώνει πως δε θα επιτρέψει την κατάργηση του θεσμού του αιρετού και δεν θα αναγνωρίσει την συγκρότηση του νέου ΠΥΣΔΕ . Αντίθετα θα είμαστε απέναντι σε όσους δεν ακολουθήσουν το συλλογικό κάλεσμα του κλάδου για μη συμμετοχή ως διορισμένα μέλη.
  • Ζητά την παράταση της θητείας των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, με όρους που να διασφαλίζουν την ταυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών.
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Διετής φυλάκιση και «καμπάνα» 20.000 € σε νεαρό για εκδικητική πορνογραφία
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ επιβλήθηκε σε 27χρονο για εκδικητική πορνογραφία - Είχε φτιάξει τρία ψεύτικα προφίλ στο όνομα...
Θεσσαλονίκη: Διετής φυλάκιση και «καμπάνα» 20.000 € σε νεαρό για εκδικητική πορνογραφία
papathanasiou
Το υπουργείο Πολιτισμού αποχαιρετά τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου
Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου
Το υπουργείο Πολιτισμού αποχαιρετά τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου
Πόλεμος στην Ουκρανία
Ρωσία - ΗΠΑ: Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων συζήτησαν για την Ουκρανία για πρώτη φορά
Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων της Ρωσίας και των ΗΠΑ συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας
Ρωσία - ΗΠΑ: Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων συζήτησαν για την Ουκρανία για πρώτη φορά