Εκλογές αιρετών: Επτά ερωτήσεις & απαντήσεις από το ΣΕΠΕ Αμαρουσίου
Επτά χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις από το ΣΕΠΕ Αμαρουσίου μπροστά στην κρίσιμη αναμέτρηση της 7ης Νοέμβρη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια

Ενημερωτικό σημείωμα στέλνει ο ΣΕΠΕ Αμαρουσίου προς τις/τους νέους/νέες συναδέλφους/-ισσες για την αποχή από τις ηλεκτρονικές «εκλογές». Συντάσσει επτά (7) χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις μπροστά στην κρίσιμη αναμέτρηση της 7ης Νοέμβρη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Ταυτόχρονα δηλώνει πως τάσσεται υπέρ των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΔΟΕ και καλεί τους εκπαιδευτικούς σε καθολική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Η ανακοίνωση του συλλόγου

 1. Τι είναι τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ);

Είναι διοικητικά όργανα που συγκροτούνται σε επίπεδο Διεύθυνσης (ΠΥΣΠΕ), Περιφέρειας (ΑΠΥΣΠΕ), Υπουργείου Παιδείας (ΚΥΣΠΕ). Οι αρμοδιότητές τους έχουν να κάνουν με όλα τα υπηρεσιακά ζητήματα (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, κ.ά.). Είναι πενταμελή. Τα τρία μέλη επιλέγονται/διορίζονται από το κράτος. Τα δύο μέλη είναι οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών. Οι αιρετοί οφείλουν να είναι το μάτι και το αυτί του οργανωμένου κλάδου, να ελέγχουν, καταγγέλλουν, αποκαλύπτουν τις αυθαίρετες, τις παράνομες ενέργειες, τις πελατειακές σχέσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες, να αντιπαλεύουν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Να εφαρμόζουν και να υλοποιούν τις αποφάσεις των Συλλόγων και των Γενικών τους Συνελεύσεων, διεκδικώντας διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες για κάθε συνάδελφο.

 1. Πως εκλέγονται οι αιρετοί;

Μέχρι τώρα, οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, τον Νοέμβριο, σε εργάσιμη ημέρα, με άδεια (την οποία άδεια ουδέποτε ζήτησε το συνδικαλιστικό κίνημα). Πραγματοποιούνται σε τρεις κάλπες ταυτόχρονα ψηφοφορίες για την ανάδειξη αιρετών στο ΚΥΣΠΕ και στα ΑΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ κάθε περιοχής.

 1. Τι θέλει η Κεραμέως;

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, με πρόσχημα την πανδημία, οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια να διεξαχθούν με ηλεκτρονική «ψηφοφορία». Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», στην οποία δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή, εάν ψήφισε ελεύθερα ή υπό το καθεστώς ποικίλων πιέσεων και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο απομόνωσης των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες, χτυπήματος των σωματείων και των συνδικάτων, διάλυσης του ζωντανού χαρακτήρα τους και κατάργησης των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων

 1. Πως απαντάμε;

Ο Σύλλογός μας, όπως και όλοι οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ πανελλαδικά, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, διαφωνεί ριζικά με την ηλεκτρονική «ψηφοφορία», διεκδικεί να παραταθεί η θητεία των αιρετών και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές δια ζώσης, σε εργάσιμη ημέρα με άδεια, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα ψηφοδέλτια, όλων των παρατάξεων αποσύρθηκαν και καλούνται όλοι/-ες οι συνάδελφοι σε αποχή από αυτή την αντιδημοκρατική διαδικασία.

 1. Τελικά θα επιμείνει το Υπουργείο στη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής «ψηφοφορίας»;

Το ΥΠΑΙΘ ολοκληρώνει τον αντιδημοκρατικό του κατήφορο, προκηρύσσοντας ηλεκτρονικές «εκλογές» για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το ερχόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου, παρά την απόσυρση ΟΛΩΝ των παρατάξεων και ΟΛΩΝ των υποψηφίων, παρά τη συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών χωρίς εκπροσώπους των σωματείων, παρά τις καταγγελίες όλων των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ χρησιμοποιεί πραξικοπηματικά τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια και με (ν)τροπολογίες στη Βουλή σχετικά με τη λειτουργία των εφορευτικών επιτροπών, εκχωρούνται στην υπουργό όλες οι εκλογικές αρμοδιότητες. Αυτές δεν είναι εκλογές, είναι πραξικόπημα. Μόνο ένα σκαλοπάτι υπάρχει πιο κάτω: Τα χουντικά «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

 1. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή;

Η συμμετοχή είναι προαιρετική. Αν οποιοσδήποτε ισχυριστεί ή υπαινιχθεί το αντίθετο, πολύ απλά ψεύδεται. Άλλωστε, η ηλεκτρονική «ψηφοφορία» διεξάγεται σε μη εργάσιμη ημέρα.

 1. Γιατί πρέπει να απέχουμε;

Κάθε κλικ συμμετοχής στις «εκλογές», είναι κλικ υπέρ του Υπουργείου και των μέτρων που θέλει να περάσει. Στο πεδίο των «εκλογών» της 7ης Νοεμβρίου διακυβεύονται πολύ περισσότερα ζητήματα, από ότι οι ίδιες οι εκλογές. Διακυβεύεται το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στα ζητήματα της αξιολόγησης, των διορισμών, της εκπαιδευτικής πολιτικής συνολικά, διακυβεύεται το πώς θα διαμορφωθεί το σχολείο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, διακυβεύεται το ψυχικό σθένος των ανθρώπων και των Συλλόγων που θα αντιπαρατεθούν στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή επέλαση, όταν η ύφεση θα ξεπεράσει το 15%, διακυβεύεται το αν θα διατυπώνονται και θα διεκδικούνται αιτήματα ή θα αποδεχτούμε το νόμο της σιωπής και του υπάκουου υπηκόου.

Ο δρόμος για την ακύρωση των εκλογών περνάει μέσα από τη στάση κάθε συναδέλφισσας και κάθε συναδέλφου, που ενισχύοντας την ενιαία αγωνιστική στάση όλου του κλάδου, ΘΑ ΑΠΕΧΕΙ από αυτές τις «εκλογές», σεβόμενος/-η τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις συλλογικές αποφάσεις.

Συνεχίζουμε ενωτικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΔΟΕ :

 • ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ από την ηλεκτρονική ψευδο-ψηφοφορία ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να  μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία.
 • Καμία εμπλοκή – συμμετοχή εκπαιδευτικών στις εφορευτικές επιτροπές. Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου παρέχει πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη.
 • Να προχωρήσουμε μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. της Β΄ Διεύθυνσης Π. Ε. Αθήνας  σε ακύρωση της λειτουργίας των εφορευτικών επιτροπών.
 • Δεν αναγνωρίζουμε «τα αποτελέσματα» των «ψευδο-εκλογών».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2021 στη Γενική: Δείτε όλα τα ονόματα

ΔΙΑΤΑΞΗ - Νέες προσλήψεις ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ στα σχολεία - Ενίσχυση της Σχολικής Ψυχολογίας

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 4 Αυγούστου

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Ζερεφός: «Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές»
«Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές» προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή...
Ζερεφός: «Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές»