Εκλογές αιρετών: Αποσύρει τις υποψηφιότητές η ΕΛΜΕ Ροδόπης
Η ΕΛΜΕ Ροδόπης για την απόσυρση των υποψηφιοτήτων από τις εκλογές αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια

Με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ροδόπης καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης για χειραγώγηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και συντάσσεται με την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ για απόσυρση των υποψηφιοτήτων της από την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης για την απόσυρση των υποψηφιοτήτων από τις εκλογές

Πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ψήφισε τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο και με συνοπτικές διαδικασίες – κατά την πρόσφορη και πάγια  πρακτική της – σύμφωνα με την οποία οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ) θα πραγματοποιούνται πλέον Σάββαταώστε να μην χάνονται άλλες διδακτικές ώρες” και πλέον “οι εκλογές δύναται να γίνονται ηλεκτρονικά”. Αν και η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας(εκτός του εργάσιμου χρόνου) δεν είναι τυχαία, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να καταθέσουμε τα εξής:

Η συστηματική απαξίωση των συνδικαλιστικών φορέων και η προκλητική έλλειψη κάθε διαλόγου και δημοκρατικής διαδικασίας, ακόμα και για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι αυτό της επιλογής αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ., αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τις αντιδημοκρατικές διαθέσεις του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης ενάντια στα συνδικάτα και το δημόσιο σχολείο. Όσον αφορά στην τροπολογία του ΥΠΑΙΘ, αποδεικνύεται και πάλι ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει τα πιο αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδιά της. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ουδέποτε ο κλάδος των εκπαιδευτικών ζήτησε άδεια για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αυτή δινόταν πάντα με εντολή της Διοίκησης. 

Mετά από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της  Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Επικρατείας σχετικά με την διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας προβλέπεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο με το σύστημα Ζευς του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας https://zeus.grnet.gr, το Σάββατο 7 Νοέμβριου 2020.

Κανένα μέτρο, καμία νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται και να κρίνονται αποκομμένα από ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικών πρακτικών και θεσμικών επιλογών. Με αυτή τη λογική η νομοθετική ρύθμιση για την ηλεκτρονική κάλπη έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά νομοθετικών μέτρων και ρυθμίσεων της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου Παιδείας που χαρακτηρίζονται:

  1. Από μία συγκεκριμένη πολιτική πρακτική και κουλτούρα που βασικά της στοιχεία είναι η αυθαιρεσία, η αυταρχικότητα, η απουσία διαλόγου, η περιφρόνηση στη διαβούλευση και στις δημοκρατικές διαδικασίες.
  2. Aπό μία συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση χαρακτηρίζεται από νεοφιλελευθερισμό, νεοσυντηρητισμό, κοινωνική αναλγησία, άκρατο οικονομικό φιλελευθερισμό.

Η αντίδραση απέναντι σε αυτή την πολιτική κρίνει πολλά περισσότερα από την ανάδειξη η μη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Κρίνει στην ουσία τη δυνατότητα μας να ανακόψουμε με τη συλλογική μας δράση αντιδραστικές και αναχρονιστικές πολιτικές πρακτικές. Είναι βέβαιο ότι κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει και ήδη επιχειρεί, να παρουσιάσει την ηλεκτρονική κάλπη ως αναγκαία καινοτομία που διευκολύνει τους εκλογείς στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πρόκειται στην ουσία για μία δοκιμή που η κυβέρνηση επιχειρεί στον κλάδο των εκπαιδευτικών προτού αυτή εφαρμοστεί συνολικά σε όλους τους χώρους του Δημόσιου τομέα, όπως άλλωστε δήλωσε και η Υπουργός Παιδείας στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΟΛΜΕ μαζί της. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι βέβαιο ότι δύσκολα θα ακουστούν τα επιχειρήματα του συνδικάτου και των Παρατάξεων.

 Για όλους αυτούς τους λόγους, καταγγέλλουμε την προσπάθεια χειραγώγησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και συντασσόμενοι εξ αρχής με την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ αποσύρουμε τις υποψηφιότητές μας από την εκλογική διαδικασία.

Καλούμε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους να απέχουν από αυτήν την παρωδία εκλογών. Απαιτούμε αναβολή των εκλογών σε χρόνο που να διασφαλίζεται το συνέρχεσθαι και το απρόσκοπτα και δημοκρατικά διαλέγεσθαι και ανάλογη  παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το νόμο!

Καλούμε την Κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την παραπάνω τροπολογία κάνοντας σαφές ότι η απάντησή μας, εφόσον επιμείνει στην εφαρμογή της, θα είναι συλλογική, ενιαία, δυναμική και ηχηρή.

 

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Σήριαλ η ημερομηνία

Ξεχάστε το άμεσο άνοιγμα των σχολείων

Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτηση του σεμιναρίου "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση"

Το κορυφαίο σεμινάριο στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με μαθητές προσφυγόπουλα
Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με μαθητές προσφυγόπουλα
Διαδικτυακό βιωματικό σεμινάριο: Η αξιοποίηση των κιτ φυσικών επιστημών για την ένταξη εκτοπισμένων μαθητριών/τών στην σχολική ομάδα
Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με μαθητές προσφυγόπουλα
Αναπληρωτές: Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών
Αναπληρωτές: Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών
«Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών - Όχι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας μας» - τονίζει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομίσθιων και...
Αναπληρωτές: Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών
Γερμανία: Δύτες βρήκαν μηχανή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί
Γερμανία: Δύτες βρήκαν μηχανή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί
Δύο δύτες, που καθάριζαν τον βυθμό από δίχτυα, βρήκαν τυχαία μια σπάνια μηχανή κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο...
Γερμανία: Δύτες βρήκαν μηχανή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί