Σύλλογος ΠΕ "Γ.Σεφέρης" καθαρίστριες σχολείων

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με τις/τους σχολικές/-ούς καθαρίστριες/-ες

H απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης των σχολικών καθαριστ(ρι)ών αναθέτοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη στους Δήμους και όχι πλέον στις σχολικές επιτροπές, διατυμπανίστηκε ως μεγάλη αλλαγή και βελτίωση για την ποιότητα της καθαριότητας που απαιτείται σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας. Όμως, αντί για μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονταν εδώ και πολλά χρόνια στα σχολεία και ουσιαστική αύξηση των προσλήψεων ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.

Στο Δήμο της Αθήνας προβλέπονται μόνο 264 (255 πλήρους και 9 μερικής απασχόλησης), σχεδόν οι μισές από όσες ζητούσαν οι υπηρεσίες (500). Στο Δήμο Ζωγράφου, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του δήμου ζήτησε 50 υπαλλήλους για την καθαριότητα, οι προσλήψεις που προβλέπονται είναι 29 (14 πλήρους και 15 μερικής απασχόλησης).

Στις 7-8-2020, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με την ΚΥΑ 50175 (ΦΕΚ 3324/7-8-20) έθεσαν τα κριτήρια για την πρόσληψη των συμβασιούχων καθαριότητας ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τα οποία, με ρατσιστικό τρόπο, αποκλείονται μετανάστ(ρι)ες καθαριστές/τριες. Σύμφωνα με τα κριτήρια, δεκτοί στη διαδικασία επιλογής γίνονται οι υποψήφιοι που είναι: α) Έλληνες πολίτες, β) πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, και ομογενείς εξ Αιγύπτου χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958, ως ισχύει). Ενώ για τους υποψηφίους που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας η οποία να πιστοποιείται με πιστοποιητικό ελληνομάθειας (επιπέδου Α1 ή Α2).

Με την απόφαση αυτή, οι περισσότεροι μετανάστες/τριες καθαριστές/ίστριες που δουλεύουν επί χρόνια στα σχολεία, με εξευτελιστικές συμβάσεις έργου μέσω εργολάβων, αποκλείονται από τη διαδικασία λόγω της ρατσιστικής νομοθεσίας, επειδή δεν έχουν είτε ελληνική ιθαγένεια είτε πιστοποιητικό ελληνομάθειας.

Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Για να καθαρίζονται οι χώροι με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες και τουλάχιστον διπλασιασμός των προσλήψεων τώρα. Διαφορετικά η Κυβέρνηση και οι δήμοι φέρουν πλήρως την ευθύνη.

Απαιτούμε:

-Κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης που αποκλείει τις/τους μεταναστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες που μέχρι πριν από δύο μήνες δούλευαν στα σχολεία μας ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στις προκηρυγμένες θέσεις.

-Μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  Νέες προσλήψεις μόνιμων καθαριστών/στριών – υπεύθυνων καθαριότητας, με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν για 15 μαθητές ανά τμήμα και για πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και όχι μόνο για κάποιες ώρες.

• Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία καθώς και τα σωματεία τους στους δήμους, την εκπαίδευση, την υγεία, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, την ΟΕΝΓΕ, την ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν άμεσα ώστε να ανατραπεί η ρατσιστική ρύθμιση και να εξασφαλιστούν όλοι οι υγιειονομικοί κανόνες για την καθαριότητα των σχολείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Συμμετέχουμε την Παρασκευή 4/9/2020, στις 10:00, στην κινητοποίηση των συλλόγων της Α΄Αθήνας στο Δήμο Αθηναίων για όλα τα παραπάνω θέματα.
  • Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστριών, προκειμένου να διεκδικηθούν τα παραπάνω αιτήματα. Είμαστε σε ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών και συμμετέχουμε στη συνάντηση των απολυμένων καθαριστριών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7/09/20, στις 7.30 μμ. στο ανοιχτό γήπεδο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας (Ηπείρου 4, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο).

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4