Για τις ευθύνες του συνδικαλιστικού βραχίονα της ΝΔ, τη ΔΑΚΕ Ζακύνθου
Την ώρα που οι αναπληρωτές αγγίζουν πλέον το 30% του κλάδου στο νησί, τα στελέχη της ΝΔ στην εκπαίδευση εξακολουθούν να αναμασούν την καραμέλα «των στοχευμένων διορισμών σε οργανικά κενά» - Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ζακύνθου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

την ώρα που οι αναπληρωτές αγγίζουν πλέον το 30% του κλάδου στο νησί, τα στελέχη της ΝΔ στην εκπαίδευση εξακολουθούν να αναμασούν την καραμέλα «των στοχευμένων διορισμών σε οργανικά κενά». Η κυβέρνηση δύσκολα θα έβρισκε καλύτερο συνήγορο για την πολιτική της αδιοριστίας, από μια παράταξη που κρύβεται πίσω από τερτίπια και ψεύτικες εικόνες για να διαιωνίσει το απαράδεκτο καθεστώς της αναπλήρωσης. Πρόκειται για την παράταξη που:

• εξυμνεί την επιχειρηματικότητα, τους τουριστικούς ομίλους και τους εφοπλιστές, ενώ βάζει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των συναδέλφων και συνειδητά καλλιεργεί τον εμφύλιο βάζοντας τη λογική των κριτηρίων.
  • αποκρύπτει το κομβικό ερώτημα: πώς γίνεται ο ίδιος εργοδότης (ΥΠΑΙΘ) να κρίνει τους ίδιους ανθρώπους ικανούς για την εκπαίδευση με το καθεστώς αναπληρωτή αλλά ανίκανους με το καθεστώς μονίμου; Άλλο μάθημα κάνουν ως αναπληρωτές και άλλο ως μόνιμοι; Φαίνεται ότι για τη ΔΑΚΕ το 30% αναπληρωτών στη Ζάκυνθο και το 17% πανελλαδικά δεν είναι επαρκές ποσοστό!

Στην πραγματικότητα είναι τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ είναι υπόλογα στον κλάδο για την αντισυναδελφική τους συμπεριφορά και φαίνεται ότι έχουν θορυβηθεί από την απαξίωση της παράταξής τους από τους συναδέλφους. Πίσω από τη μάσκα της «υπευθυνότητας», μιας υπευθυνότητας συμφέρουσας για την κυβέρνηση αλλά καθόλου συμφέρουσας για τους συναδέλφους και τους μαθητές, κρύβεται ο διαχρονικός στόχος του κυβερνητικού συνδικαλισμού: να χαμηλώνουν οι εργαζόμενοι τις απαιτήσεις τους, να μην διεκδικούν, να απογοητεύονται από έναν συνδικαλισμό-λακέ της εκάστοτε κυβέρνησης που είναι ναρκοθετημένος εκ των προτέρων, ώστε να οδηγούνται στην παραίτηση και την ατομική λύση.

Το τελευταίο διάστημα η ΔΑΚΕ Ζακύνθου σπεκουλάρει ανερυθρίαστα με το ζήτημα των αποσπασμένων εκτός Ζακύνθου, στοχοποιώντας έναν συγκεκριμένο, ισχυριζόμενη επί της ουσίας ότι αυτοί φταίνε που δε διορίζονται εκπαιδευτικοί και κατηγορώντας την παράταξή μας ότι εμποδίζει τους διορισμούς, μιας και τα κενά των αποσπασμένων δε θεωρούνται οργανικά! Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου, διαχρονικά, έχει υιοθετήσει το μοναδικό ενωτικό αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται φέτος ή τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Με το αίτημα αυτό:

• καλύπτεται το σύνολο των συναδέλφων αναπληρωτών και δεν καλλιεργείται εμφύλιος μεταξύ τους.
  • μονιμοποιούνται όλοι οι αναπληρωτές, ακόμα και αυτοί που εργάζονται στη θέση αποσπασμένων.
  • Καλύπτονται κενά που έπρεπε να έχουν καλυφθεί προ πολλού, κενά που δημιουργούν τεράστια προβλήματα λειτουργίας στα σχολεία και τεράστια προβλήματα στη ζωή των συναδέλφων.

Η ΔΑΚΕ Ζακύνθου ασχολείται επιλεκτικά με έναν αποσπασμένο συνάδελφο, γιατί την ενοχλεί το ότι εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται πολιτικά και συνδικαλιστικά ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα κόμματα που υπηρετεί (σήμερα τη ΝΔ, προηγούμενα το ΣΥΡΙΖΑ), ενάντια στην πολιτική που αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς μόνιμες καθαρίστριες, που εμπορευματοποιεί και κατηγοριοποιεί την εκπαίδευση κτλ.

Η ΔΑΚΕ στοχοποιεί τα δικαιώματα στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση, που κατακτήθηκαν με αγώνες και λειτουργεί ως λαγός και για το νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, νομοσχέδιο που φιμώνει την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, περιορίζει τις διαδηλώσεις και θέλει να βάλει στο γύψο τα δικαιώματα των εργαζομένων επαναφέροντας ακόμα και διατάξεις της χούντας (απαγόρευση συγκεντρώσεων από την αστυνομία, δυνατότητα απαγόρευσης διαδηλώσεων, φακέλωμα με καταγραφή στοιχείων όλων των διαδηλωτών κα).

Ξεκαθαρίζουμε στη ΝΔ και τα στελέχη της στην εκπαίδευση ότι η πολιτική δράση και οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο.

Η ΔΑΚΕ Ζακύνθου οφείλει να απολογηθεί για τη θέση της σε διορισμούς σε οργανικά κενά. Όπως αποδεικνύουν περίτρανα ΚΑΙ οι πίνακες του πρόσφατου ενημερωτικού των αιρετών της ΑΣΕ στο ΠΥΣΔΕ Ζακύνθου, η ΔΑΚΕ ζητά ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ των 64 από τους 97 αναπληρωτές!

Με λίγα λόγια, η ΔΑΚΕ Ζακύνθου ζητά απολύσεις εργαζομένων!

Ας αφήσουν οι συνδικαλιστές της ΝΔ το κρυφτούλι και ας απαντήσουν επιτέλους:

Α) Για ποιο λόγο αυτοί που δήθεν κόπτονται για διορισμούς σε οργανικές θέσεις δεν πιέζουν έστω με μία ανακοίνωση για μόνιμους διορισμούς σε οργανικές; Ενδεικτικά τους επισημαίνουμε ότι για τον κλάδο ΠΕ 04.02 που οι ίδιοι ανέδειξαν, τα οργανικά κενά φέτος φτάνουν τα 330! Γιατί δεν τολμούν να βγάλουν ανακοίνωση που να καταγγέλλουν την κυβέρνησή τους για το μη διορισμό εκπαιδευτικών έστω στις οργανικές;

Β) Για ποιο λόγο η ΔΑΚΕ συνειδητά και απροκάλυπτα καλλιεργεί τον εμφύλιο μεταξύ των αναπληρωτών τη στιγμή που όλοι τους είναι αναγκαίοι για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων; Ποιους θέλει να εξυπηρετήσει με τη στάση της αυτή;

Γ) Για ποιο λόγο οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ Ζακύνθου ζητούν την απόλυση των 64 από τους 97 συναδέλφους αναπληρωτές; Ή μήπως επιμένουν στη θέση τους ότι οι συνάδελφοι αναπληρωτές (που τόσα χρόνια αναπληρώνουν τον εαυτό τους) όταν περνάνε τις πύλες του ΟΑΕΔ κάθε Ιούνιο δεν απολύονται αλλά «λύνεται η σύμβασή τους»;

Δ) Για ποιο λόγο η ΔΑΚΕ Ζακύνθου μιλά για όρους και προϋποθέσεις στους διορισμούς; Το ΥΠΑΙΘ δεν προσλαμβάνει τους αναπληρωτές με όρους και προϋποθέσεις που το ίδιο βάζει; Για ποιο λόγο συνδικαλιστές ζητούν να γίνει ακόμα πιο δύσκολος ο διορισμός των συναδέλφων; Ποια γραμμάτια εξοφλούν οι συνδικαλιστές αυτοί και προς ποιους;

Τα ερωτήματα φυσικά αυτά δεν περιμένουμε ότι θα απαντηθούν από τους συνηγόρους του Υπουργείου Παιδείας, αυτούς που την ώρα που η δημόσια εκπαίδευση χτυπιέται, απείχαν από όλες τις κινητοποιήσεις του κλάδου ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΉΦΙΖΑΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕΖ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΩΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ Η ΟΛΜΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ!

Ο κλάδος οφείλει να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που του ζητούν να κάνει υπόθεσή του τα αδιέξοδα της παρούσας και των προηγουμένων κυβερνήσεων και να εξυπηρετήσει τα συλλογικά συμφέροντα τα δικά του, των μαθητών και των γονιών τους.

Ενημερώνουμε τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ότι η Αγωνιστική Συσπείρωση δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από το να αποκαλύπτει το ρόλο τους, ρόλο νεροκουβαλητή της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που υπηρετεί και η παρούσα κυβέρνηση. Η παράταξή μας δε θα υποστείλει τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που η κυβέρνησή τους, όπως και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν ωμά, ξεδιάντροπα και παντελώς ανήθικα.

Τέλος, ενημερώνουμε το συνδικαλιστικό βραχίονα της ΝΔ ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που έχουν κερδηθεί με αγώνες και αίμα. Τα δικαιώματα αυτά οι εργαζόμενοι δεν τα παραχωρούν ούτε στους καταπιεστές τους ούτε στους συνδικαλιστικούς τους υπαλλήλους.

Ζάκυνθος 17/6/2020

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ζακύνθου