Υπαναχώρηση Κεραμέως για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια και την αύξηση των μαθητών ανά τάξη
Χωρίς εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια μετά τις αντιδράσεις - Δεν αυξάνεται τελικά ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη

* Αποσύρεται μετά τις αντιδράσεις το άρθρο 18 που προέβλεπε τη διεξαγωγή εξετάσεων για την μετάβαση των μαθητών από την Γ' Γυμνασίου στην Α' Λυκείου
* Δεν θα εφαρμοσθεί τελικά η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη 
* Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποσυρθεί και το άρθρο για τον ηλικιακό «κόφτη» στα ΕΠΑΛ

Η πρόθεση της υπουργού Παιδείας να επιβάλλει το δόγμα «εξετάσεις εξετάσεις εξετάσεις» και στα Πρότυπα Σχολεία έπεσε πάνω στις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε το άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε τη διεξαγωγή επιπρόσθετων εξετάσεων για την μετάβαση των μαθητών από τη Γ' Γυμνασίου στην Α' Λυκείου. Μαζί με τα άρθρα για την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και τον ηλικιακό φραγμό στα ΕΠΑΛ, το άρθρο 18 συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό σχολίων στη διάρκεια της διαβούλευσης. 

Μετά τις αντιδράσεις, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναγκάστηκε να αποσύρει το επίμαχο άρθρο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Μαϊού. 

Η ρύθμιση προέβλεπε ότι η «εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής.

Επιπλέον, με την απόσυρση του άρθρου δεν θα μετατραπούν τελικά σε πρότυπα τα πανεπιστημιακά πειραματικά σχολεία, οι μαθητές των οποίων θα εισάγονται μέσω  κλήρωσης και θα μεταβαίνουν στο Λύκειο χωρίς εξετάσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, επί τάπητος έχει τεθεί και η απόσυρση του άρθρου 51 που προβλέπει τη θέσπιση ανώτατου ορίου εγγραφής στα ΕΠΑΛ, το οποίο αν τελικά ψηφιστεί και εφαρμοσθεί, θα οδηγήσει χιλιάδες μαθητές εκτός δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, δηλαδή στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της διαβούλευσης το συγκεκριμένο άρθρο συγκέντρωσε περισσότερα από 1.200 σχόλια.

Αντιδράσεις από γονείς

Το διάστημα αυτό οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στα Πρότυπα Σχολεία απέστειλαν επιστολές τόσο προς την υπουργό Παιδείας όσο και στα πολιτικά κόμματα εκφράζοντας την αντίθεσή τους με το άρθρο 18. 

Οι σύλλογοι γονέων των Προτύπων Σχολείων Αναβρύτων, Βαρβακείου, Ευαγγελικής, Ζωσιμαίας, Ιωνιδείου ζητούσαν να διατηρηθεί το καθεστώς της αυτοδίκαιης μετάβασης των μαθητών/τριών από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο μέσω των απολυτήριων ενδοσχολικών εξετάσεων.

Οι μαθητές, όπως εξηγούν οι γονείς, εισάγονται στα Πρότυπα Γυμνάσια μέσω απαιτητικών και αδιάβλητων εξετάσεων, και επομένως όσοι καταφέρουν να περάσουν «έχουν ήδη αξιολογηθεί για τον εξαετή κύκλο φοίτησης που έχουν μπροστά τους στην ενιαία Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως άλλωστε προβλέπει ο έως τώρα ισχύων νόμος. Όπως όλοι γνωρίζουμε και είναι διεθνώς εδραιωμένο, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί ενιαία οντότητα, ενιαία βαθμίδα, με ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δεν διαιρείται ούτε τεμαχίζεται». 

Επίσης υπογράμμιζαν ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα θα εξαντλούσε τους μαθητές μιας και θα ήταν αναγκασμένοι να δώσουν τρεις φορές εξετάσεις, μια για την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο, μια για την εισαγωγή τους στο Λύκειο και μια για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που θα οδηγούσε και στην αύξηση των φροντιστηριακών μαθημάτων και στην οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών.

 

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Πριν τις γιορτές πιθανόν θα ανοίξουν τα σχολεία: Νέες δηλώσεις Κεραμεώς

Tο περιζήτητο σεμινάριο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Παν.Αιγαίου για μόρια - Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτησή του

Μητσοτάκης: Πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά

Αυτό είναι το κορυφαίο σεμινάριο για διορισμούς στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πανελλήνιες 2021: Μόνο οι μαθητές υποβάλλουν το Νοέμβριο αίτηση συμμετοχής

 


 

σχετικά άρθρα

Βίντεο: Η πανέμορφη και ιστορική παραλία "Ασπίδα του Βρασίδα". Η πιο... ιστορική παραλία της Ελλάδας
Βίντεο: Η πανέμορφη και ιστορική παραλία "Ασπίδα του Βρασίδα". Η πιο... ιστορική παραλία της Ελλάδας
Πανέμορφα πλάνα από μία ιστορική παραλία που πήρε το όνομά της από τον Σπαρτιάτη στρατηγό
Βίντεο: Η πανέμορφη και ιστορική παραλία "Ασπίδα του Βρασίδα". Η πιο... ιστορική παραλία της Ελλάδας
Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Οι περιοχές που ανησυχούν περισσότερο τις υγειονομικές αρχές, λόγω κορονοϊού - Ποιες βρίσκονται στο «κόκκινο» σύμφωνα με το Νίκο Χαρδαλιά
Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Άνοιγμα σχολείων: 4+1 σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία;
Άνοιγμα σχολείων: 4+1 σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία;
Άρχισε η συζήτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων… Και αναρωτιόμαστε εύλογα. Άραγε με ποιον τρόπο;
Άνοιγμα σχολείων: 4+1 σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία;