​​​​​​​Τι σημαίνει, λοιπόν, η εφαρμογή του άρ. 49 του πολυνομοσχεδίου για τις σχολικές μονάδες της Γ' ΔΙΠΕ Αθήνας;
«Λέξη-λέξη, γράμμα-γράμμα το πολυνομοσχέδιο της Ν.Δ και του Υπουργείου Παιδείας κατεδαφίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση. »

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΠΕ Αιγάλεω ενάντια στο νομοσχέδιο για τη Παιδεία

Συνάδελφοι/ισσες,

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ για την παιδεία, για το οποίο είναι τόσο περήφανη η κ. Κεραμέως, γυρίζει την εκπαίδευση πίσω στη δεκαετία του 1960!! Φτιάχνουν ένα σχολείο για «λίγους και αρίστους» ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών θα στοιβάζεται σε πολυπληθή τμήματα, σε ακατάλληλα κτήρια καταδικασμένη στην αμορφωσιά και στην εργασιακή περιπλάνηση.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας φέρνει για ψήφιση ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο αν περάσει από τη Βουλή και εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των τμημάτων και θα σβήσει από τον εκπαιδευτικό χάρτη πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Το άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει συγκεκριμένα:

Άρθρο 49: «Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι τέσσερις (24), με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα».

Τι σημαίνει λοιπόν η εφαρμογή του άρθρου 49 του πολυνομοσχεδίου για τις σχολικές μονάδες της Γ΄ Διεύθυνσης Αθήνας;

Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αιρετοί του κλάδου μας στο ΠΥΣΠΕ της Γ΄Αθήνας και εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα είναι συγκλονιστικά!!!

ΣΧΟΛΕΙΑ Γ΄

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

168 (-53)

154 (-67)

• Η καταγραφή στον πίνακα έχει γίνει με βάση τα φετινά τμήματα της Α΄ Δημοτικού.

Αν συνυπολογίσουμε τη μείωση του αριθμού των μαθητών λόγω υπογεννητικότητας (περίπου 5%) και την αύξηση μαθητών ανά τάξη σε 26 τότε στον εκπαιδευτικό χάρτη χάνονται πάνω από 75 τμήματα μόνο για τη Γ΄ Αθήνας! Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες δάσκαλοι θα χάσουν την οργανική τους θέση, θα κριθούν υπεράριθμοί, θα τοποθετηθούν όπου υπάρχει θέση και το πιθανότερο θα μετακινηθούν υποχρεωτικά και εκτός Γ΄ Αθήνας.

Ταυτόχρονα όλες οι ειδικότητες (γυμναστές, μουσικοί, θεατρολόγοι, εικαστικοί, ξενόγλωσσοι, πληροφορικής κλπ) θα ταλαιπωρούνται περιφερόμενοι σε πολλά σχολεία αφού δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το ωράριό τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή τους εργασία. Χιλιάδες αναπληρωτές συνάδελφοι/ισσες θα χάσουν τη δουλειά τους.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τα Δημοτικά Σχολεία. Παρόμοια όμως θα χτυπηθεί και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Οι απώλειες θέσεων εργασίας στα νηπιαγωγεία για τον επόμενο Σεπτέμβρη θα είναι πολλές ειδικά στους Δήμους που δε θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Τα τμήματα από 2 θα γίνονται 1 στα 2/θέσια νηπιαγωγεία με «νόμιμη» μετακίνηση μαθητών σε όμορα νηπιαγωγεία ή όπου υπάρχει θέση. Από την άλλη θεσπίζεται κατώτατο όριο 16 παιδιά ανά τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι με 32 παιδιά δε θα υπάρχουν δύο τμήματα, αλλά θα υπάρχει πίεση στην/στον προϊσταμένη/-ο του νηπιαγωγείου να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών του τμήματος σε 26 και οι γονείς θα υποχρεώνονται να μετακινούνται σε όποιο νηπιαγωγείο βρεθεί κενή θέση για το παιδί τους!!!!

Σε συνθήκες πανδημίας αντί να μειώνουν τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα τον αυξάνουν, όταν στα περισσότερα σχολεία οι σχολικές αίθουσες είναι μικρές και ακατάλληλες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι η εφαρμογή του δόγματος σοκ που επιβάλλει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σε πλήρη εναρμόνιση με τους κατευθυντήριους σχεδιασμούς του Ο.Ο.Σ.Α και της Ε.Ε αποδομεί πλήρως το δημόσιο δωρεάν σχολείο.  Πλήττονται με τον πιο κατάφωρο τρόπο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητριών/μαθητών μας. Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο έρχεται να υψώσει νέους ταξικούς φραγμούς σε όλη την εκπαίδευση. Η μαχόμενη εκπαίδευση οφείλει να στηρίξει το δημόσιο σχολείο, να  υπερασπίσει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών.

Οι ώρες και οι ημέρες είναι κρίσιμες. Όλοι/ες θα πρέπει να πάρουμε θέση!!!

Όλες και όλοι στον αγώνα για την απόσυρσή του!

• Παρασκευή 8 Μαΐου: στις 11.00 π.μ συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι καθαρίστριες των σχολείων μας στο Υπ. Εσωτερικών και στις 1:00 μ.μ παίρνουμε μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας των Εκπαιδευτικών Συλλόγων (τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας) στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
  • Συμμετοχή, οργάνωση και κάλεσμα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, την Τετάρτη 13 Μαΐου, στις 13.00, στα Προπύλαια σε μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία στη Βουλή, απαιτώντας την απόσυρση του αντι-εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου. Αμέσως μετά, σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για  την αγωνιστική κλιμάκωση.

Ξεσηκωμός στην εκπαίδευση, μαζί με τους γονείς των παιδιών μας για να υπερασπίσουμε το Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών.

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4