xios astynomia
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της κορύφωσης, τόσο της λανθασμένης και διχαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, όσο και του ξενοφοβικού λόγου των στελεχών της στο προσφυγικό θέμα. Η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική της υπερσυσσώρευσης των προσφύγων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, απορρίπτοντας την οργανωμένη μετακίνηση και εγκατάστασή τους στην ενδοχώρα. Προκρίνει η δημιουργία κλειστών δομών, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφυπνίζοντας ρατσιστικά και μισαλλόδοξα ένστικτα, και καταδικάζοντας τα νησιά μας κοινωνικά και οικονομικά.

Προκειμένου να επιβάλει αυτήν την πολιτική επέλεξε τη λύση της «κανονικότητας», με την ακραία αστυνομική βία: μεταφορά διμοιριών ΜΑΤ με ειδικά ναυλωμένα καράβια στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου,  απρόκλητες επιθέσεις στους κάτοικους, ξύλο, χημικά και κρότου λάμψης που προκάλεσαν μέχρι και φωτιές. 

Θύματα αυτών των πολιτικών τακτικισμών είναι, τόσο οι κάτοικοι των νησιών, που έως τώρα σήκωσαν με ανθρωπιστική ευθύνη μεγάλο μέρος από το βάρος του προσφυγικού, όσο και οι ίδιοι οι πρόσφυγες που στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στα ΚΥΤ των νησιών.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δράση εθνικιστικών, φασιστικών, ακροδεξιών, παραστρατιωτικών και παρακρατικών ομάδων στα νησιά της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου, καθώς και στον Έβρο που στοχοποιούν δομές και αλληλέγγυους. Σοβαρές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς καλλιεργεί και υποθάλπει τη δημιουργία και τη δράση τους καθώς επενδύει στη λογική του «εσωτερικού εχθρού». Επίσης επικίνδυνη είναι η οποιαδήποτε αναφορά για δημιουργία δομών για πρόσφυγες σε ξερονήσια καθώς ξυπνάει σκοτεινές μνήμες του παρελθόντος.

Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με αναλογική κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα σε κατάλληλες και αξιοπρεπείς δομές διαβίωσης, με την αρμόζουσα, ειδικά τώρα με την πανδημία, υγειονομική φροντίδα, η ταχεία μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που επιθυμούν και οι ίδιοι, η συνέχιση της οικονομικής τους στήριξης από τα κονδύλια που διαθέτει η Ύπατη Αρμοστεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, και αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Επίσης, πρέπει να ενισχυθούν τα κλιμάκια των επιτροπών ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες και κυρίως για τους ανηλίκους.

Οφείλουμε να καταγγείλουμε τους γεωπολιτικούς τακτικισμούς της Τουρκίας, το ρόλο και τη δράση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και των θεμάτων του για την επίτευξη των δικών τους γεωπολιτικών και οικονομικών στόχων.

Συνεχίζουμε να απαντάμε με αλληλεγγύη και αγάπη, γιατί τελικά αυτή είναι η δύναμη που έχουμε. Η δύναμη «απλών ανθρώπων-δασκάλων που δεν σταματούν να διδάσκουν καθημερινά» μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αναδεικνύοντας ότι αγαπάμε τα προσφυγόπουλα όπως τα υπόλοιπα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της χώρας μας. Κάθε εκπαιδευτικός μέσα και έξω από το σχολείο κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, την προσφυγιά, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, καθώς δεν έχουν θέση στον κλάδο άτομα που καλλιεργούν το ρατσισμό και τη ξενοφοβία

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΤΣΙΠΡΑΣ
Αλέξης Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση για τα κόκκινα δάνεια – «Κρατικά εγγυημένη ληστεία της μεσαίας ιδιοκτησίας»
Βίντεο-παρέμβαση Τσίπρα στα social media: «Πενταπλασιάστηκαν οι πλειστηριασμοί κατοικιών το 2025»
Αλέξης Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση για τα κόκκινα δάνεια – «Κρατικά εγγυημένη ληστεία της μεσαίας ιδιοκτησίας»
ekklisiastika_sxoleia.jpg
Εκπαιδευτικοί: Προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Προσλήψεις για εκπαιδευτικούς στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία – Η προθεσμία και οι προϋποθέσεις
Εκπαιδευτικοί: Προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Άρειος Πάγος
Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη διαρροή υλικού της τραγωδίας των 17χρονων στην Ηλιούπολη
Σε έρευνα για τη δημοσιοποίηση βίντεο και σημειωμάτων από την υπόθεση των 17χρονων στην Ηλιούπολη προχωρά ο Άρειος Πάγος
Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη διαρροή υλικού της τραγωδίας των 17χρονων στην Ηλιούπολη
ζωη
Θύελλα στη Βουλή: Πράσινο φως από την Επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων
Κατά πλειοψηφία εισήγηση για άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά από αποχώρηση της αντιπολίτευσης
Θύελλα στη Βουλή: Πράσινο φως από την Επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων