Εκπαιδευτικοί Κρήτης: Διαδηλώνουμε στην παγκόσμια ημέρα των γυναικών 8/3
Συλλαλητήριο: Κυριακή 8 Μάρτη, 12:00, πλατεία Δημ. Αγοράς

Η φετινή 8 Μάρτη έρχεται μέσα σε περίοδο νέων προκλήσεων και επιθέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ ως συνέχεια των προηγούμενων απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά ειδικά απέναντι στις γυναίκες.

Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας, του ασφαλιστικού, του κράτους πρόνοιας επιβαρύνει τις γυναίκες περισσότερο, αφού σ’ αυτές πέφτει το βάρος της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ασθενών συγγενών. Η δυνατότητα που είχαν οι γυναίκες στο παρελθόν να βγαίνουν στη σύνταξη με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας από τους άνδρες ήταν κατάκτηση του εργατικού κινήματος και αναγνώριζε το δύσκολο έργο των γυναικών εντός και εκτός σπιτιού. Η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, στα πλαίσια μιας κατ’ ευφημισμό «ισότητας», προσπαθεί να ξαναγυρίσει τις γυναίκες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στην ΕΕ της “προόδου” και της “δημοκρατίας” οι γυναίκες έχουν συνολικές οικονομικές απολαβές κατά 41,1% λιγότερο από τους άνδρες. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 45,2%. Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το Σεπτέμβρη του 2018, το ποσοστό των εγγεγραμμένων μακροχρόνιων ανέργων είναι για τις γυναίκες 64,5% και τους άνδρες 35,95%. Ακόμη, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερο τη σημερινή εργασιακή ανασφάλεια, με την ελαστική, μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία να είναι ο κανόνας, ιδιαίτερα για τις μετανάστριες, οι οποίες εργάζονται κατά κύριο λόγο με αυτούς τους όρους. Ο σύγχρονος καπιταλισμός χρησιμοποιεί και τις σεξιστικές διακρίσεις για το διχασμό της εργατικής τάξης και την ένταση της εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες καλούνται να σηκώσουν και ένα ακόμη φορτίο, αυτό της εργασίας στο σπίτι. Η ανατροφή των παιδιών, το μαγείρεμα, η φροντίδα των γηραιότερων, των αρρώστων και άλλες οικιακές εργασίες που όμως είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, εξακολουθούν να αποτελούν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα “ευθύνη” των γυναικών.  

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η καθημερινή έμφυλη βία και καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο.

Οι κυβερνήσεις, η ΕΕ είναι συνένοχοι σε αυτό το παιχνίδι, καθώς όχι μόνο δεν επιδιώκουν έστω και νομοθετικά να άρουν κάποιες διακρίσεις, αλλά αντίθετα τις ενισχύουν . Μόλις πέρυσι το δικαστήριο της ΕΕ νομιμοποίησε τις απολύσεις εγκύων, δίνοντας το ελεύθερο στους εργοδότες που θεωρούν πως μια έγκυος εργαζόμενη είναι κοστοβόρα και μη παραγωγική να μπορούν ανά πάσα στιγμή να την απολύσουν χωρίς κυρώσεις.

  Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον «ξενοδόχο». Η  χρονιά που πέρασε σηματοδότησε την επιστροφή των μαζικών κινημάτων. Από τη Χιλή, την Καταλονία, τη Βολιβία μέχρι το Χονγκ-Κονγκ, το Λίβανο και το Ιράκ, τις απεργίες διαρκείας στη Γαλλία, οι εξεγέρσεις μπαίνουν ξανά στην ημερήσια διάταξη. Μέσα σε αυτά τα  κινήματα οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δείχνοντας με τον πιο καθαρό τρόπο ότι το «μισό του ουρανού» παραμένει στην πρώτη γραμμή, για να αλλάξουμε την κοινωνία. Στην Ελλάδα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κέρδισαν την προηγούμενη χρονιά κατά το ήμισυ την άδεια ανατροφής τέκνου και θα συνεχίσουμε ως την ολοκληρωτική νίκη. Η νίκη των καθαριστριών του νοσοκομείου Αγ. Σάββας, που πέρυσι στις 8/3 απεργούσαν και διαδήλωναν διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά απέναντι στη διοίκηση που ήθελε να τις διώξει, είναι παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους.

Δε θα επιτρέψουμε να μας γυρίσει πίσω η ιδεολογική επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ ενάντια στις γυναίκες, η οποία ξαναφέρνει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των αμβλώσεων και χύνει «κροκοδείλια» δάκρυα για τις «άκαρδες» μάνες που εγκαταλείπουν τα νεογέννητα βρέφη τους ή αυτές που αυτοκτονούν παίρνοντας μαζί στο θάνατο  και τα παιδιά τους. Θα πρέπει να απολογηθούν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης για το κλείσιμο του παιδιατρικού νοσοκομείου στην Καλλιθέα, της παιδοψυχιατρικής κλινικής στο Παίδων Πεντέλης, τη διάλυση των τμημάτων ένταξης στα σχολεία, τις μειωμένες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, τις ανύπαρκτες δομές για παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής και μέριμνας.   

            Το 2020 κλείνουν 110 χρόνια  από το Συνέδριο των Γυναικών στην Κοπεγχάγη, που πήρε την απόφαση, ύστερα από πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, να καθιερωθεί η 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών. 110 χρόνια μετά, το αίτημα για  «ψωμί και τριαντάφυλλα» είναι επίκαιρο και αφορά την ποιότητα ζωής όλων των εργαζόμενων.

Διεκδικούμε:

 • Ίση αμοιβή για ίση εργασία ανεξαρτήτως φύλου και συνολικά  σεξουαλικού προσανατολισμού. Ίσα δικαιώματα  για όλες/ους σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής
 • Δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
 • Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στελέχωση όλων των παιδιατρικών κλινικών και ίδρυση νέων.
 • Δημόσιες και δωρεάν δομές για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής και μέριμνας.
 • Δημόσια και δωρεάν γηροκομεία με όλο το απαραίτητο προσωπικό.
 • Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για τη στελέχωση των ολοήμερων σχολείων.
 • Λειτουργία δομών για κακοποιημένες γυναίκες.
 • Επαναφορά των ευνοϊκών για τις γυναίκες ρυθμίσεων στο ασφαλιστικό.
 • Ίσα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών – πλήρης άδεια κύησης, λοχείας και ανατροφής για όλες τις μητέρες.
 • Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Πλήρης προστασία της μητρότητας, αλλά και του δικαιώματος στην έκτρωση. Κανένας έλεγχος στα αναπαραγωγικά  δικαιώματα των γυναικών. Άδειες επιμέλειας και φροντίδας των παιδιών  χωρίς περιορισμούς και για τους δύο γονείς, πλήρης δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, επιδόματα για όλες τις οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
 • Καμία διάκριση βάσει φύλου και  σεξουαλικού προσανατολισμού σε κανένα χώρο. Όχι στη διάσπαση της εργατικής τάξης με βάση τον έμφυλο καταμερισμό της εργασίας. Αποφασιστικό χτύπημα του σεξισμού σε κάθε του έκφραση.

.

Με βάση την απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ Χανίων για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 8/3, καλούμε όλους τους συναδέλφους/-ισσες:

 

Να οργανώσουν μαθήματα και να ανοίξουν τη συζήτηση για τη μέρα της γυναίκας στα σχολεία τους.

Να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο την Κυριακή 8/3, 12:00, πλατεία Αγοράς.

                                                                                               

                                                                                                ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

σχετικά άρθρα

«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
ΔΟΕ: Σχέδιο για απόφαση άρνησης εφαρμογής της αναμετάδοσης μαθημάτων σε νηπιαγωγεία-δημοτικά
ΔΟΕ: Σχέδιο για απόφαση άρνησης εφαρμογής της αναμετάδοσης μαθημάτων σε νηπιαγωγεία-δημοτικά
Πρόταση της ΔΟΕ προς συλλόγους διδασκόντων - Δείτε τα σχέδια αποφάσεων
ΔΟΕ: Σχέδιο για απόφαση άρνησης εφαρμογής της αναμετάδοσης μαθημάτων σε νηπιαγωγεία-δημοτικά
Πανελλαδικές: Αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για ειδική μοριοδότηση τέκνων υγειονομικών 
Πανελλαδικές: Αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για ειδική μοριοδότηση τέκνων υγειονομικών 
Να μοριοδοτηθούν με ειδικά κριτήρια τα παιδιά υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πανελλαδικές: Αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για ειδική μοριοδότηση τέκνων υγειονομικών