ΟΛΜΕ: Τι θα γίνει με τους πρώην εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα;
Η ΟΛΜΕ έθεσε στον υφυπουργό Οικονομικών το ζήτημα των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για 2 περίπου χρόνια και οι οποίοι στερήθηκαν το 25% του μισθού τους με συνέπεια να στερούνται του δικαιώματος πλήρους συντάξεως

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στη συνάντηση του στις 13.02.2020 με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, μεταξύ των άλλων, έθεσε το ζήτημα των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για 2 περίπου χρόνια και οι οποίοι στερήθηκαν το 25% του μισθού τους για την περίοδο αυτή, με συνέπεια να στερούνται του δικαιώματος πλήρους συντάξεως.

Ο κ. Σκυλακάκης μας επεσήμανε την αναγκαιότητα να κατατεθεί σχετικό αίτημα για την άρση της παραπάνω κατάφωρης αδικίας από το υπουργείο Παιδείας προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ενόψει της συζήτησης για το νέο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό σύστημα ζητά να προωθήσετε άμεσα λύση στο σχετικό αίτημα, ώστε, με μία τροπολογία, η οποία θα αναφέρει ότι «για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την εξαγωγή του μέσου όρου οι μήνες της διαθεσιμότητας υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό των εν λόγω εκπαιδευτικών πριν την ένταξή τους σε διαθεσιμότητα με το νόμο 4172/2013» ή ότι «για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την εξαγωγή του μέσου όρου δεν λαμβάνονται υπόψη οι μήνες της διαθεσιμότητας», να αρθεί οριστικά αυτή η αδικία σε βάρος τους.

Σας επισημαίνουμε ότι μία τέτοια τροπολογία έχει σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι, για την πλήρη αποκατάσταση της αδικίας θα πρέπει να αποφασιστεί και η αναδρομική καταβολή του 25% του μισθού, που δεν καταβλήθηκε για την ίδια περίοδο, όπως έπραξαν άλλα υπουργεία (όπως το υπουργείο Υγείας). Για τις ανάγκες της ικανοποίησης αυτού του αιτήματος σας παραθέτουμε τη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη:

  1. Το ύψος των παρακρατηθέντων μεικτών μηνιαίων αποδοχών -κατά το διάστημα της διαθεσιμότητας- δεν ξεπερνούσε, κατά μέσο όρο,  τα 400 ευρώ.

  2. 1425 εκπαιδευτικοί παρέμειναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί 22,5 μήνες (1425x22,5x400 =12.825.000) - Σύνολο μεικτών  κατ’ άτομο αποδοχών: 9.000

  3. 200 εκπαιδευτικοί παρέμειναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί 11 μήνες (200x11x400 =880.000) - Σύνολο μεικτών  κατ’ άτομο αποδοχών: 4.400

  4. Η εκτιμώμενη συνολική  “μεικτή” δαπάνη ανέρχεται στα 13.705.000 ευρώ, όμως δεδομένου ότι -τουλάχιστον- το 25% εξ αυτών θα επιστραφούν στο δημόσιο από την παρακράτηση  φόρου και τις ασφαλιστικές εισφορές, η τελική πραγματική προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται περίπου στα 10.300.000 ευρώ.

Από την οικονομοτεχνική μελέτη προκύπτει η άμεση δυνατότητα ικανοποίησης και αυτού του αιτήματος.

Σε κάθε περίπτωση το ΔΣ της ΟΛΜΕ θεωρεί αδιανόητη τη μη ικανοποίηση του πρώτου αιτήματος τις επόμενες ημέρες και εμμένει στην άμεση κατάθεση της τροπολογίας εν όψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

edra.jpg
ΚΥΣΔΕ: Oι μετατάξεις των κλάδων που συζητήθηκαν - Πότε θα συνεχιστεί η εξέταση θεμάτων
Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλου σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΚΥΣΔΕ
ΚΥΣΔΕ: Oι μετατάξεις των κλάδων που συζητήθηκαν - Πότε θα συνεχιστεί η εξέταση θεμάτων