ΟΛΜΕ: Τι θα γίνει με τους πρώην εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα;
Η ΟΛΜΕ έθεσε στον υφυπουργό Οικονομικών το ζήτημα των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για 2 περίπου χρόνια και οι οποίοι στερήθηκαν το 25% του μισθού τους με συνέπεια να στερούνται του δικαιώματος πλήρους συντάξεως

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στη συνάντηση του στις 13.02.2020 με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, μεταξύ των άλλων, έθεσε το ζήτημα των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για 2 περίπου χρόνια και οι οποίοι στερήθηκαν το 25% του μισθού τους για την περίοδο αυτή, με συνέπεια να στερούνται του δικαιώματος πλήρους συντάξεως.

Ο κ. Σκυλακάκης μας επεσήμανε την αναγκαιότητα να κατατεθεί σχετικό αίτημα για την άρση της παραπάνω κατάφωρης αδικίας από το υπουργείο Παιδείας προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ενόψει της συζήτησης για το νέο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό σύστημα ζητά να προωθήσετε άμεσα λύση στο σχετικό αίτημα, ώστε, με μία τροπολογία, η οποία θα αναφέρει ότι «για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την εξαγωγή του μέσου όρου οι μήνες της διαθεσιμότητας υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό των εν λόγω εκπαιδευτικών πριν την ένταξή τους σε διαθεσιμότητα με το νόμο 4172/2013» ή ότι «για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την εξαγωγή του μέσου όρου δεν λαμβάνονται υπόψη οι μήνες της διαθεσιμότητας», να αρθεί οριστικά αυτή η αδικία σε βάρος τους.

Σας επισημαίνουμε ότι μία τέτοια τροπολογία έχει σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι, για την πλήρη αποκατάσταση της αδικίας θα πρέπει να αποφασιστεί και η αναδρομική καταβολή του 25% του μισθού, που δεν καταβλήθηκε για την ίδια περίοδο, όπως έπραξαν άλλα υπουργεία (όπως το υπουργείο Υγείας). Για τις ανάγκες της ικανοποίησης αυτού του αιτήματος σας παραθέτουμε τη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη:

  1. Το ύψος των παρακρατηθέντων μεικτών μηνιαίων αποδοχών -κατά το διάστημα της διαθεσιμότητας- δεν ξεπερνούσε, κατά μέσο όρο,  τα 400 ευρώ.

  2. 1425 εκπαιδευτικοί παρέμειναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί 22,5 μήνες (1425x22,5x400 =12.825.000) - Σύνολο μεικτών  κατ’ άτομο αποδοχών: 9.000

  3. 200 εκπαιδευτικοί παρέμειναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί 11 μήνες (200x11x400 =880.000) - Σύνολο μεικτών  κατ’ άτομο αποδοχών: 4.400

  4. Η εκτιμώμενη συνολική  “μεικτή” δαπάνη ανέρχεται στα 13.705.000 ευρώ, όμως δεδομένου ότι -τουλάχιστον- το 25% εξ αυτών θα επιστραφούν στο δημόσιο από την παρακράτηση  φόρου και τις ασφαλιστικές εισφορές, η τελική πραγματική προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται περίπου στα 10.300.000 ευρώ.

Από την οικονομοτεχνική μελέτη προκύπτει η άμεση δυνατότητα ικανοποίησης και αυτού του αιτήματος.

Σε κάθε περίπτωση το ΔΣ της ΟΛΜΕ θεωρεί αδιανόητη τη μη ικανοποίηση του πρώτου αιτήματος τις επόμενες ημέρες και εμμένει στην άμεση κατάθεση της τροπολογίας εν όψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές 2020: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική Προσανατολισμού (νέο σύστημα)
Πανελλαδικές 2020: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική Προσανατολισμού (νέο σύστημα)
Προτεινόμενα θέματα για τις Πανελλαδικές 2020 από το Φροντιστήριο Ορόσημο Πειραιά
Πανελλαδικές 2020: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική Προσανατολισμού (νέο σύστημα)
Δήμος Οινουσσών: Εφ άπαξ επίδομα 300 ευρώ για κάθε αναπληρωτή
Δήμος Οινουσσών: Εφ άπαξ επίδομα 300 ευρώ για κάθε αναπληρωτή
Ο δήμος αποφάσισε να στηρίξει με εφ άπαξ επίδομα 300 ευρώ κάθε αναπληρωτή εκπαιδευτικό στη σχολική χρονιά 2019-2020 αναγνωρίζοντας τις αντιξοότητες...
Δήμος Οινουσσών: Εφ άπαξ επίδομα 300 ευρώ για κάθε αναπληρωτή