ΚΙΝΑΛ προς υπουργείο Παιδείας: Τι μέλλει γενέσθαι με τους διδάκτορες Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ερώτηση που κατάθεσαν σήμερα βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς την υπουργό Παιδείας σχετικά με τους διδάκτορες Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).

Στην Ερώτησή οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με τους ΕΔΙΠ και την εξέλιξή τους. 

Ακολουθεί η ερώτηση:

«Εξέλιξη Διδακτόρων Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού»

Οι διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. προσφέρουν τα μέγιστα στα Πανεπιστήμια, χωρίς, όμως, να διαθέτουν έναν αντίστοιχο τίτλο που να τους παρέχει εσωτερική και διεθνή αναγνώριση, σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Επιτελούν, μάλιστα, πλήρως τα καθήκοντα μελών Δ.Ε.Π. (σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους), χωρίς να υπάρχει η ανάλογη θεσμική αναγνώριση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία κατηγορία ακαδημαϊκού προσωπικού, με διδακτορικά, μεταδιδακτορικές έρευνες, δημοσιεύσεις, αυτοδύναμο διδακτικό και ερευνητικό έργο, συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, εποπτεία πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών κ.λπ., η οποία είναι εγκλωβισμένη στη στασιμότητα, χωρίς προοπτικές εξέλιξης.

Οι διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. δεν επιζητούν κάτι άλλο παρά τη θεσμική αναγνώριση στο έργο που ήδη επιτελούν και την δυνατότητα άμεσης εξέλιξής τους κατόπιν αξιολόγησης στη βαθμίδα του Λέκτορα.

Συγκεκριμένα οι διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π των Α.Ε.Ι., με προϋπηρεσία, αυτοδύναμο διδακτικό έργο στην Τριτοβάθμια, διδακτορικό και δημοσιεύσεις (αρκετοί από αυτούς και με μεταδιδακτορικές έρευνες αιχμής) ζητούν, με βάση τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, να αξιολογηθούν για τη βαθμίδα του λέκτορα κατ' αναλογία των πρώην καθηγητών εφαρμογών των πρώην Τ.Ε.Ι., και όσοι επιθυμούν στο μέλλον να εξελιχθούν σε ανώτερη βαθμίδα ΔΕΠ και έχουν τα τυπικά προσόντα σύμφωνα με τον νόμο, να έχουν αυτήν την δυνατότητα, όπως προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο για όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. των ελληνικών πανεπιστημίων). Θέτουμε υπόψη σας ότι σύμφωνα με τους πρόσφατους νόμους που ενοποιήθηκαν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι καθηγητές εφαρμογών των πρώην Τ.Ε.Ι. εντάχθηκαν ως λέκτορες στα νέα ιδρύματα χωρίς αξιολόγηση.

Επειδή η δυνατότητα εξέλιξης προσωπικού με ιδιαίτερα αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και η περαιτέρω αξιοποίησή του θα λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνο των Ε.ΔΙ.Π., αλλά και της ποιότητας των πανεπιστημίων εν γένει,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

- Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με τα παραπάνω αιτήματα διδακτόρων Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να δώσετε άμεσα τη δυνατότητα εξέλιξης των Διδακτόρων Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ

ΓΚΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΜΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΜΠΙΑΓΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες 2026: Πώς βαθμολογούνται τα γραπτά των υποψηφίων – Από την ανωνυμία και την πειραματική βαθμολόγηση έως τον τρίτο διορθωτή
Πανελλήνιες 2026: Μέσα στα Βαθμολογικά Κέντρα – Η «αθέατη» καρδιά των εξετάσεων: Ένα αυστηρό πρωτόκολλο ελέγχου, πολλαπλών βαθμολογήσεων, ανωνυμίας...
Πανελλήνιες 2026: Πώς βαθμολογούνται τα γραπτά των υποψηφίων – Από την ανωνυμία και την πειραματική βαθμολόγηση έως τον τρίτο διορθωτή
αδεια
Δημόσιο: Τέλος στις χειρόγραφες άδειες – Πώς λειτουργεί το νέο ψηφιακό σύστημα για τους υπαλλήλους
Ψηφιακό «κόσμο» αποκτούν οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων: Όλες οι αλλαγές στην καθημερινότητα των υπηρεσιών
Δημόσιο: Τέλος στις χειρόγραφες άδειες – Πώς λειτουργεί το νέο ψηφιακό σύστημα για τους υπαλλήλους