Η έκρηξη των ιώσεων στα σχολεία αναδεικνύει το πρόβλημα της καθαριότητας - Μονιμοποίηση των καθαριστριών
Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Νέας Σμύρνης και επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας

Σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα είναι ήδη γνωστές οι συνέπειες της εποχικής γρίπης. Σε πολλά σχολεία, μαθητές και μαθήτριες, ιδιαίτερα μικρής ηλικίας προσβάλλονται εύκολα, και η μετάδοση του ιού εξακολουθεί να οδηγεί σε «αποδεκατισμό» του μαθητικού πληθυσμού.

Εν όψει και των νέων ιώσεων οι οποίες αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας έστειλαν στις 23/1 εγκύκλιο με τίτλο: «Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες»

Οι οδηγίες αυτές, είναι εξαιρετικά χρήσιμες και πρέπει να εφαρμοστούν για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης εξάπλωσης ιώσεων το κρίσιμο επόμενο δίμηνο.

 Με βάση λοιπόν τις οδηγίες αυτές,

Α.   ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ:

  • Θερμόμετρα (μη υδραργυρικά, π.χ. ψηφιακά μασχάλης) ή ταινίες θερμομέτρησης.
  • Χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης
  • Γάντια μιας χρήσης
  • Πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας και των χαρτομάντιλων ή για τη συλλογή μολυσμένων αντικειμένων που πρέπει να πλυθούν ή να απολυμανθούν.
  • Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.
  • Μπουκάλια με αλκοολούχο διάλυμα με αντλία έγχυσης και βάση Το αλκοολούχο διάλυμα να έχει άδεια ΕΟΦ, περιεκτικότητα αλκοόλης ή μίγματος αλκοολών (αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή προπανόλη) με άθροισμα 70% και πιστοποίηση CE
  • Απολυμαντικά για χώρους και επιφάνειες (π.χ. οικιακή χλωρίνη) και απολυμαντικά για αντικείμενα που εξατμίζονται εύκολα (π.χ. οινόπνευμα)
  • Σιρόπι και χάπια παρακεταμόλης.

Επομένως, ΟΛΕΣ οι σχολικές μονάδες πρέπει να αποκτήσουν ΑΜΕΣΑ όλα αυτά τα υλικά.

Από τη μεριά μας, επισημαίνουμε έντονα ότι:

-Τα υλικά αυτά πρέπει να είναι καλής ποιότητας.

-Τα υλικά αυτά που θα αγοραστούν από την Ενιαία Σχολική Επιτροπή ΠΕ πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία σε επαρκείς ποσότητες, με προοπτική χρήσης τουλάχιστον για ένα δίμηνο.

-Να σταματήσει η μετακύληση του κόστους της απολύμανσης στους Συλλόγους Γονέων ή ατομικά στους γονείς.   

-Να διατεθεί έκτακτο κονδύλι από το Δήμο για την άμεση αγορά επαρκών και ποιοτικών υλικών.

-Να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική επιχορήγηση σε όλους του Δήμους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Β. Σχετικά με τις Προληπτικές δράσεις, όπου αναφέρεται:

- Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.

- Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

- Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών

Καθώς επίσης και τις Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης, όπου αναφέρεται:

-Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

 Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.

- Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

 -Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Από τη μεριά μας έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Θεωρούμε ότι οι οδηγίες αυτές είναι απολύτως σωστές και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και κατά γράμμα.

Έχουμε όμως πολλές απορίες σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής τους. Και αναρωτιόμαστε, γιατί οι αρμόδιοι του Υπουργείου δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.  

Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι/ες στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, εξευτελιστικές αμοιβές που πολλές φορές καταβάλλονται καθυστερημένα, και τις εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Ότι αγωνίζονται καθημερινά και σε αντίξοες συνθήκες (πολλές φορές με εντελώς ανεπαρκή, ακόμα και με ακατάλληλα υλικά), ώστε τα σχολεία να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το κράτος τις/τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα. Με αμοιβές λιγότερο από 30 ευρώ ανά αίθουσα (το μήνα), με ώρες εργασίας για την καθαριότητα χώρων για τους οποίους δεν αποζημιώνονται, χωρίς να λαμβάνουν δώρα, χωρίς το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα.

Είναι φανερό, πως όποιος φορέας και όποια κυβέρνηση επέβαλε αυτόν τον τρόπο πρόσληψης καθαριστριών/των, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και τις ανάγκες των σχολειών, αφού όλη η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει ότι απαιτείται η συνεχής παρουσία και η εργασία τους, σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Σήμερα, η έκρηξη των ιώσεων, ανέδειξε πολύ πιο έντονα το πρόβλημα και την αναγκαιότητα να λυθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ το πρόβλημα της καθαριότητας, με τη ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των καθαριστριών/των σε ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ σε κάθε σχολική μονάδα.

Να λυθεί ΤΩΡΑ το πρόβλημα της ενίσχυσης του δυναμικού των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, να καλυφθούν οι ασθενείς εργαζόμενοι καθώς και όλο το ωράριο λειτουργίας των σχολείων.

Καλούμε λοιπόν:

-το Δήμο Νέας Σμύρνης να μετατρέψει τις συμβάσεις των καθαριστριών των Σχολικών Κτιρίων σε συμβάσεις Αορίστου Χρόνου. Επιπλέον, να προσλάβει άμεσα περισσότερες καθαρίστριες

-Τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για να γίνουν ΜΟΝΙΜΕΣ οι καθαρίστριες/τές στα Σχολεία μας.

-Την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να πάρουν θέση και να απαιτήσουν ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ καθαριστριών/των ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Αδύνατη η αξιολόγηση χωρίς διδακτική λειτουργία
Εκπαιδευτικοί: Αδύνατη η αξιολόγηση χωρίς διδακτική λειτουργία
Ανοιχτή επιστολή προς την κα Υπουργό Παιδείας εκ μέρους των Συλλόγων Διδασκόντων Γυμνασίου και Λυκείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής...
Εκπαιδευτικοί: Αδύνατη η αξιολόγηση χωρίς διδακτική λειτουργία