Ζ' ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης: Όλοι την Παρασκευή στο άγαλμα Βενιζέλου

Συνάδελφοι/ισσες,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/νίκης, αφού εξέτασε:

• Τη συνέχιση της πολιτικής της αδιοριστίας και της έντασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο, με την εφαρμογή και από την παρούσα κυβέρνηση του ν. 4589/2019, του «προσοντολόγιου» του Γαβρόγλου που όχι μόνο δεν έφερε διορισμούς στην Ειδική Αγωγή το 2019 και δεν θα φέρει στη Γενική το 2020 (τους ελάχιστους που έχουν αναγγελθεί) αλλά προωθεί την εμπέδωση από τους/τις εκπαιδευτικούς, του συνεχούς κυνηγιού «προσόντων» για την εξασφάλιση μιας θέσης (μάλλον) ελαστικής εργασίας. Μέσω των αξιολογικών πινάκων του προσοντολογίου εμφανίζεται η πιο σκληρή αξιολόγηση, το πτυχίο και η προϋπηρεσία απαξιώνονται πλήρως, οι 2.500 αποκλεισμοί και οι μεγάλες ανατροπές στη σειρά κατάταξης τσακίζουν τη ζωή των εκπαιδευτικών που πάνω τους στηρίχτηκε το δημόσιο σχολείο ενώ την ίδια στιγμή τιμωρούνται με τριετή αποκλεισμό οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που για οποιονδήποτε λόγο παραιτηθούν και ενισχύεται η ιδιωτική εκπαίδευση με μέτρα όπως η αναγνώριση ως ισότιμων των τίτλων των ιδιωτικών κολεγίων
  • Την ένταση της επίθεσης στη δημόσια εκπαίδευση και τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως καταγράφονται στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ΑΕΙ. Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και υιοθετώντας τις βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για την παιδεία, συνδέει άμεσα την χρηματοδότηση των ΑΕΙ (και σύντομα όλης της εκπαίδευσης) με την αξιολόγηση, ενώ ταυτόχρονα καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος εξισώνοντας τους τίτλους των κολεγίων με τα πανεπιστημιακά πτυχία των εκπαιδευτικών. Η επίθεση συνοδεύεται από τη γενικότερη συντηρητική στροφή στο περιεχόμενο της γνώσης και τα ιδεολογήματα της αριστείας αλλά και την ένταση του αυταρχισμού, την επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες
  • Την επιβολή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, οδηγώντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και την ανάγκη να δυναμώσει η αντίστασή μας, που μόνο αυτή μπορεί για άλλη μια φορά να τη σταματήσει. Με βασικό “όπλο” την Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης, την οποία έχουμε υιοθετήσει ήδη με κοινό μας κείμενο 74 εκπαιδευτικά σωματεία (Σ.Ε.Π.Ε. και ΕΛΜΕ) και επιβάλλεται να αποφασίσουν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ
  • Τη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα που κατέθεσε η κυβέρνηση και με την οποία όχι μόνο δεν καταργούνται οι αντιασφαλιστικές διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου αλλά διατηρούνται και επεκτείνονται για να θωρακίσουν ένα αντιασφαλιστικό πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες. Η μάχη για να μην περάσει αφορά όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους, αφού στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συστήματος που αμφισβητεί την ασφάλιση ως παν-κοινωνικό δικαίωμα και την παραδίδει στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Συνάδελφοι/ισσες,

Απέναντι στα παραπάνω στοιχεία και γενικά την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική είναι απόλυτη ανάγκη να οργανωθεί τώρα ένα μαζικός, μαχητικός ανυποχώρητος και νικηφόρος αγώνας!

• Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας (3 τελευταίες πρωινού, 3 πρώτες απογευματινού κύκλου και 2-5μ.μ. στις ΔΥΕΠ) στις 31/1 και καλούμε, μαζί με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία, σε απεργιακή συγκέντρωση, στη 12.30μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου. Σε περίπτωση απεργίας ναυλώνουμε λεωφορεία για την κάθοδο διαδηλωτών στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα
  • Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, να κηρύξουν 24ωρη απεργία στις 31/1, ως αρχή ενός αγωνιστικού ξεσηκωμού με αιτήματα αιχμής τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών τώρα και την κατάργηση του προσοντολογίου, την απόσυρση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και την ανάκληση κάθε σχεδίου για αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση
  • Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες σε πανεργατικό ξεσηκωμό ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, με 24ωρη απεργία όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα, με προοπτική κλιμάκωσης για να μην ψηφιστεί το νέο και να καταργηθεί το προηγούμενο αντιασφαλιστικό πλαίσιο

Παλεύουμε για:

Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών - Κατάργηση του προσοντολογίου - Μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο κι όλη την προϋπηρεσία!

Όχι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – Σύνταξη για όλους/ες στα 30 χρόνια δουλειάς!

Όχι στην αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης –Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση – Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθός και ζωή μ’ αξιοπρέπεια για όλους/ες!