ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Όχι στις Μόριες - Αξιοπρεπής διαβίωση για τους πρόσφυγες
Ανακοίνωση

Όταν χορεύουν οι ελέφαντες……………………

Ενώ ξορκίζουν το ενδεχόμενο να δεχτεί πρόσφυγες η Κέρκυρα, ορισμένοι φορείς και οι τοπικές επίσημες αρχές εκφράζουν θέσεις που κυμαίνονται από την ανοιχτή αντίθεση έως μια διαχειριστική στάση επενδυμένη ή όχι με δόσεις προσχηματικής ευαισθησίας.

Δεν είναι μόνο ότι στο νησί μας συνυπάρχουν αιώνες τώρα διαφορετικοί πολιτισμοί, θρησκείες και εθνότητες, δεν είναι μόνο η ανθρωπιά, είναι ότι η άρνηση αλληλεγγύης σε αυτούς τους ανθρώπους (με οποιοδήποτε σκεπτικό) αυτομάτως μας κατατάσσει στην πλευρά εκείνων που βομβάρδισαν τις πατρίδες τους, εκείνων που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των λαών, εκείνων που μας θέλουν συνένοχους.

Η σημερινή κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της (εμποδίζει την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την εγκύκλιο για την απόκτηση ΑΜΚΑ, υπονομεύει το δικαίωμα στο άσυλο, εξαγγέλλει τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων κράτησης και 10.000 απελάσεων, ενισχύει τη FRONTEX και το φράχτη του Έβρου, εκκενώνει κατειλημμένους χώρους και καταδιώκει δομές αλληλεγγύης κ.ά.) και συνεχίζει την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης δημιουργώντας στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει η ανθρωπότητα στο μεσαίωνα.

Η κυβέρνηση παραβιάζει επίσης τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία κυρώθηκε από το ελληνικό κράτος με το νόμο 2101/1992, βάσει της οποίας κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση (άρθρο 28). Για εμάς τους εκπαιδευτικούς όλα τα παιδιά είναι παιδιά μας. Με ευχαρίστηση και αλληλεγγύη θα βρεθούμε δίπλα στα προσφυγόπουλα, μέχρι το χαμόγελο και η κανονικότητα μιας παιδικής ζωής, με σπίτι, σχολείο, φίλους και παιχνίδι να επανέλθει στα πρόσωπα, των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους.

Η Τουρκία επιτέθηκε στην Βόρεια Συρία. Οι ελέφαντες του ιμπεριαλισμού τρίβουν τα χέρια τους και χορεύουν για άλλη μια φόρα πατώντας πάνω στα σώματα και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Και εμείς εδώ, συζητάμε για το αν οι άνθρωποι στα διάφορα στρατόπεδα είναι πρόσφυγες, μετανάστες ή εισβολείς ή αν απειλείται ο πολιτισμός μας. Εκείνοι που διατείνονται ότι υπερασπίζονται αυτόν τον πολιτισμό, μόνο και μόνο ότι λένε κάτι τέτοιο είτε αγνοούν το περιεχόμενό του, είτε τον επικαλούνται προσχηματικά, καθώς δεν είναι παρά υμνητές της βαρβαρότητας.

Αντίπαλός μας είναι οι δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας και οι κυβερνήσεις που λειτουργούν ως εντολοδόχοι τους και στα πλαίσια των μεταξύ τους ανταγωνισμών δεν διστάζουν ν’ ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου γης.

  • Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις Μόριες. Όχι σε συνθήκες εγκλεισμού.
  • Αξιοπρεπείς όροι διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες με όρους αλληλεγγύης.
  • Οργανωμένη και ασφαλής μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους με άμεση αναγνώριση της προσφυγικής τους ιδιότητας.
  • Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

σχετικά άρθρα

Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς
Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς
Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών/τριων Δήμου Θέρμης
Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς