«Κανονικότητα» με περισσότερα από 10.000 λειτουργικά κενά στην εκπαίδευση
Άμεση κάλυψη των κενών ζητά η Γ ΕΛΜΕ Αθήνας - Σε αρκετά Λύκεια δεν διδάσκονται πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Έχουν περάσει ήδη τρεις εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων και σε όλη την Εκπαίδευση έχουμε μια «κανονικότητα» στη λειτουργία των σχολικών μονάδων που μεταφράζεται σε πάνω από 10.000 λειτουργικά κενά! Σε αρκετά Λύκεια δεν διδάσκονται πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα! Χιλιάδες μαθητές σε Γενική εκπαίδευση, Ειδική αγωγή και Διαπολιτισμική–Προσφυγική εκπαίδευση παραμένουν χωρίς καθηγητές! Μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παράλληλες στηρίξεις πολυεργαλεία στα αμέτρητα κενά, συνδιδασκαλίες μαθημάτων, μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων, αναστολή και μη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα, κλείσιμο πάνω από 300 σχολείων ανά την Ελλάδα, υπολειτουργία των ΔΥΕΠ και μη έγκαιρη στελέχωσή τους είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Αρνούμαστε να αποδεχθούμε αυτή την «κανονικότητα»! Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την άμεση κάλυψη των διαπιστωμένων αναγκών της Εκπαίδευσης. Η γάγγραινα της αδιοριστίας που ενέσκυψε τα χρόνια των μνημονίων καθώς και η μη πλήρης καταγραφή και δήλωση των πραγματικών λειτουργικών κενών οδηγεί σε εκρηκτική κατάσταση τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζουν κάθε χρόνο την αγωνία της απόλυσης και της πιθανής επαναπρόσληψης, γυρνώντας στις εσχατιές της επικράτειας, με πενιχρούς μισθούς και με σοβαρά προβλήματα στέγασης, μεταφοράς και σίτισης και με μη προσμέτρηση δεδουλευμένης προϋπηρεσίας τους!

Το εκπαιδευτικό κίνημα, ενωμένο και μαζικό, θα αγωνιστεί για:

  •  Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
  •  Άμεση πραγματοποίηση μαζικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
  •  Πρόσληψη αναπληρωτών για πραγματική αναπλήρωση σε έκτακτα κενά, κατάργηση αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου και ΕΣΠΑ, πλήρη και ίσα εργασιακά δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών.
  •  Μείωση του διδακτικού μας ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. Επαναφορά του μειωμένου ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων.
  •  Μείωση διδακτικού ωραρίου ή και απαλλαγή από διδακτικά καθήκοντα σε συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας.
  •  Κανένας συνάδελφος σε παραπάνω από δύο σχολεία. Να καταργηθεί η Γ΄ ανάθεση μαθημάτων.
  •  Ανώτατο όριο 20 μαθητών στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Στήριξη των ολιγομελών τμημάτων.
  •  Στελέχωση των σχολείων με το αναγκαίο διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό.
  •  Αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, χωρίς όριο ηλικίας. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.

Τονίζουμε πως υπάρχουν καταγγελίες από συναδέλφους-ισσες και το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιορίστων Εκπ/κων για παραβίαση της προβλεπόμενης διαδικασίας τοποθετήσεων. Απαιτούμε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την κοινοποίηση του ΣΥΝΟΛΟΥ των κενών ανά ειδικότητα και την τοποθέτηση των συναδέλφων με βάση τις δηλώσεις προτίμησής τους. Καλούμε τη Διεύθυνση και το ΠΥΣΔΕ να τηρούν απαράβατα τη νόμιμη διαδικασία τοποθετήσεων.

Σε κάθε αντίθετη περίπτωση παρεμβαίνουμε, καταγγέλλουμε τη διαδικασία και απαιτούμε την επανατοποθέτηση των συναδέλφων. Απαιτούμε από τους αιρετούς μας στα ΠΥΣΔΕ να τοποθετούνται με βάση και γνώμονα τις θέσεις του κλάδου και του σωματείου μας.

σχετικά άρθρα

Αναρρωτικές άδειες: «Παιδιά ενός κατώτερου θεού» οι αναπληρωτές ;
Αναρρωτικές άδειες: «Παιδιά ενός κατώτερου θεού» οι αναπληρωτές ;
Ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας για την άνιση μεταχείριση των αναπληρωτών στο ζήτημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων
Αναρρωτικές άδειες: «Παιδιά ενός κατώτερου θεού» οι αναπληρωτές ;
Συνάντηση για την επανέναρξη της κατάρτισης αποφοίτων ανθρωπιστικών σπουδών στο επάγγελμα του ξεναγού
Συνάντηση για την επανέναρξη της κατάρτισης αποφοίτων ανθρωπιστικών σπουδών στο επάγγελμα του ξεναγού
Εκπρόσωποι πτυχιούχων τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών συναντήθηκαν με τον υπουργό Τουρισμού
Συνάντηση για την επανέναρξη της κατάρτισης αποφοίτων ανθρωπιστικών σπουδών στο επάγγελμα του ξεναγού