Αγ. Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης: Όλοι στις εκλογικοαπολογιστικές ΓΣ 18/12
​​​​​​​Τα αιτήματα του κλάδου για τους συνάδελφους της πρώην διαθεσιμότητας και η στάση της κυβέρνησης

Από τον Ιούνιο του 2018 οι συνάδελφοι της πρώην διαθεσιμότητας με αποφάσεις τους σε Θεσσαλονίκη (25/6)και στη συνέχεια στην Αθήνα και σε άλλους νομούς, καθώς και με αποφάσεις πολλών ΕΛΜΕ, αλλά και της ΟΛΜΕ, με ανακοινώσεις τους επαναφέρανε για διεκδίκηση τα αιτήματα για την άρση των αδικιών της περιόδου της διαθεσιμότητας, στην οποία  αναίτια βρέθηκαν και βιώνουν τις συνέπειες μέχρι σήμερα.

Βασικά αιτήματα είναι η επιστροφή αναδρομικά της παρακράτησης του 25% του μισθού τους για την αντίστοιχη περίοδο της διαθεσιμότητας, καθώς και η προσμέτρηση του στις συντάξιμες αποδοχές. Τα αιτήματα τους όχι απλώς βρίσκουν τη στήριξη των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ, αλλά έγιναν ομόφωνα αποδεκτά από όσα Δ.Σ. έχουν μέχρι σήμερα βγάλει αποφάσεις. Η στήριξη των εκπαιδευτικών σωματείων έρχεται να επιβεβαιώσει τόσο το δίκαιο των αιτημάτων, όσο και την αναγκαιότητα να γίνουν τώρα αποδεκτά από την κυβέρνηση.

Οι συνάδελφοι της πρώην διαθεσιμότητας με κατά τόπους αποφάσεις τους στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, την Αθήνα και αλλού οργάνωσαν κινητοποιήσεις (Πέμπτη 22/11 στη Θεσσαλονίκη και 30/11) στην Αθήνα τις οποίες στήριξαν ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ. Η αντιμετώπιση που επιφύλαξε όμως η κυβέρνηση στους συναδέλφους και τις  μαζικές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα είναι  απαράδεκτη.

Στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στις 22/11 στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης,  παρά τις υποσχέσεις ότι θα μεταφερθούν τα αιτήματα προς την κυβέρνηση και θα υπάρξουν απαντήσεις σε συνάντηση με τις ΕΛΜΕ και τους συναδέλφους της πρώην διαθεσιμότητας, μέχρι σήμερα τέτοια συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες προέδρων των ΕΛΜΕ προς το υπουργείο και πρωθυπουργικό γραφείο να ορίσουν συνάντηση.

Στην κινητοποίηση στην Αθήνα στις 30/11 στα υπουργεία  Οικονομικών και Παιδείας όπου συμμετείχαν συνάδελφοι από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, Καρδίτσα, Σέρρες, Πέλλα, Άρτα, κ.ά. ο εμπαιγμός της κυβέρνησης δεν είχε όρια. Ούτε ένας από τους έξι συνολικά υπουργούς και υφυπουργούς των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας δεν αφιέρωσε χρόνο να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συναδέλφων και να πάρει θέση στα αιτήματα του κλάδου.  Οι εκπαιδευτικοί με πορείες πήγαν σε όλα τα γραφεία των υπουργών Οικονομικών :  από το γραφείο του υπουργού οικονομικών Τσακαλώτου, που απουσίαζε, στο γραφείο της υφυπουργού οικονομικών Παπανάτσιου, η οποία όμως αρνήθηκε να δεχθεί αντιπροσωπεία με το αιτιολογικό ότι δεν είναι υπεύθυνη σχετικά με θέματα των εκπαιδευτικών, η πορεία συνεχίστηκε στο γραφείο του υφυπουργού οικονομικών Χουλιαράκη, όπου και τοιχοκολλήσαμε στην είσοδο του κτηρίου τις διεκδικήσεις του κλάδου γιατί αρνήθηκαν να μας ανοίξουν ακόμη και την πόρτα! 

Στο Υπουργείο Παιδείας την Κυβέρνηση ανέλαβαν να ξελασπώσουν, γιατί και εδώ απουσίαζαν ο υπουργός και οι υφυπουργοί, ο συνεργάτης της υφυπουργού Τζούφη, ο Θ. Κοτσιφάκης (πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ) και ο Διευθυντής του γραφείου της. Επανέλαβαν τα ήδη γνωστά στον κλάδο που είχε πει η υφυπουργός Τζούφη στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ από τις 30/10, ότι εμπλέκονται και τα συναρμόδια υπουργεία. Δεν είχαν να πουν τίποτα γιατί ένα μήνα μετά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ συνεχίζουν να μην δίνουν σαφείς απαντήσεις, όπως θα όφειλαν. Την ίδια στάση έχει και η υφυπουργός Τζούφη η οποία παρά τη δέσμευσή της  ότι θα καλέσει την ΟΛΜΕ για να δώσει απαντήσεις, δεν το έχει κάνει, ενώ ούτε ο υφυπουργός Χουλιαράκης αποδέχθηκε τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ παρόλο που γραπτώς η ΟΛΜΕ έχει υποβάλλει δύο φορές το προηγούμενο διάστημα αίτημα για συνάντηση. Ούτε όμως ο Κοτσιφάκης και ο Διευθυντής του γραφείου της Τζούφη κράτησαν την υπόσχεση που έδωσαν στους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς για άμεση ενημέρωση και μάλιστα ανά δεκαήμερο με δελτίο τύπου με το οποίο θα ενημερώνουν για τις ενέργειες που έχουν κάνει και τις επαφές τους με τα συναρμόδια υπουργεία για τη λύση του προβλήματος!

Η απαξιωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης, όπως τη βιώσαμε αυτή την περίοδο, σε ένα κομμάτι της εκπαίδευσης, που το επικαλείται σε κάθε δημόσια αναφορά της για την παιδεία, για κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες, αναφέροντας ότι επέστρεψαν στα σχολεία χάριν σ’ αυτήν, σηματοδοτεί την άρνησή της να αποδεχτεί τα αιτήματα του κλάδου.

Ο δρόμος του αγώνα προβάλλει ξανά ως μοναδική αναγκαιότητα για τη δικαίωση των διεκδικήσεων των αιτημάτων των συναδέλφων της πρώην διαθεσιμότητας. Οι εμπειρίες από τους πολύμορφους και μαζικούς αγώνες της περιόδου της διαθεσιμότητας αποτελούν παρακαταθήκη και θα τις αξιοποιήσουμε για να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα από την κυβέρνηση.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση άμεσα προτείνουμε:

  • Οι ΕΛΜΕ και οι ΟΛΜΕ να παρέμβουν για να γίνουν οι συναντήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τους υπουργούς όπως υποσχέθηκαν οι εκπρόσωποι από τα  ανάλογα υπουργεία. Τις ημέρες εκείνες να οργανωθούν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.
  • Όλες οι ΕΛΜΕ να συμπεριλάβουν στις διεκδικήσεις τους και τα αιτήματα για τους συναδέλφους της πρώην διαθεσιμότητας.
  • Παντού, σε όλους τους νομούς που υπάρχουν συνάδελφοι της πρώην διαθεσιμότητας, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουν αποφάσεις πανελλαδικού συντονισμού των κινητοποιήσεων και των δραστηριοτήτων.
  • Να γίνει συντονισμός με τους συναδέλφους της πρώην διαθεσιμότητας σε άλλους χώρους εργασίας (διοικητικοί ΑΕΙ, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες) για να δοθεί από κοινού ο αγώνας.
  • Να αποφασιστούν ημέρες πανελλαδικής κοινής δράσης όλων των συναδέλφων που θα γίνουν και με αποφάσεις των ΕΛΜΕ και θα περιλαμβάνουν ενημερώσεις, έκδοση ανακοινώσεων και αφίσας, συνέντευξη τύπου, κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις, Περιφέρειες, Υπουργεία, κ.ά.
  • Η πρώτη ημέρα κοινής κινητοποίησης να οργανωθεί σε όλους τους νομούς το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
  •  Η δεύτερη ημέρα κοινής κινητοποίησης να είναι πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των συναδέλφων από όλους τους νομούς. Η ΟΛΜΕ να πάρει απόφαση ουσιαστικής στήριξης του αγώνα και κάλυψης των εξόδων της μετακίνησης των συναδέλφων.

Όλοι στις εκλογικοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την Τρίτη 18/12 για να πάρουμε αποφάσεις αγώνα για τις διεκδικήσεις των συναδέλφων της πρώην διαθεσιμότητας.

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα
Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα
Τριπλή εισαγγελική παρέμβαση για σχολικές καταλήψεις, επεισόδια στα Καμένα Βούρλα, με αφορμή την άφιξη προσφυγόπουλων και πλημμύρες
Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα