Την άμεση επαναλειτουργία σχολείου της Ηλείας ζητά η ΕΛΜΕ από την κυβέρνηση
Ανακοίνωση

Η ομηρία του Γυμνασίου Μυρτιάς - Σκουροχωρίου ξεκίνησε το 2011 με την ΥΑ 29987/Δ4/ΦΕΚ 440Β/18-3-2011 από την τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, με Υπουργό Παιδείας την κ. Άννα Διαμαντοπούλου και Υφυπουργό την κ. Έφη Χριστοφιλοπούλου. Στόχος αυτής της ενέργειας ήταν η μείωση του «κόστους» του εκπαιδευτικού συστήματος που επέβαλαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2011 έως το 2018, το σχολείο λειτουργούσε με αναστολές της κατάργησης του λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χάρη στους διαρκείς αγώνες στήριξης από το εκπαιδευτικό κίνημα και άλλους φορείς της περιοχής.  Το 2016 υπήρξε παρασκηνιακή παρέμβαση πολιτικών παραγόντων υπέρ της λειτουργίας του σχολείου, λογική από την οποία αποστασιοποιήθηκε η ΕΛΜΕ.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια Υφυπουργός (έτσι τουλάχιστον άφηναν να διαρρέει στην τοπική κοινωνία τα σαΐνια της επικοινωνίας) ανέστειλε το κλείσιμο. Τώρα που ξεμείναμε από Υφυπουργό έκλεισε  και το σχολείο!

Όσο προσπαθούμε με τη λογική του ρουσφετιού να λύνουμε τα προβλήματα (πιθανόν προσωρινά να ωφελούνται κάποιοι) πρέπει να ξέρουμε  ότι θα την πληρώνει πάντα ο τόπος μας.

Η τακτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από το 2011 έως το 2018 υπονόμευσε τη λειτουργία και το κύρος του σχολείου προκάλεσε ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους γονείς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Βέβαια αυτός ήταν και ο στόχος της Διοίκησης έτσι ώστε  να μειωθούν οι αντιδράσεις και να εμφανιστεί το κλείσιμο του σχολείου ως φυσικό επακόλουθο. Στην κατεύθυνση αυτή  αξιοποιήθηκε και η “κόντρα” ανάμεσα στις δύο τοπικές κοινότητες!

Πάμε όμως στην ουσία:

Σήμερα το Γυμνάσιο Μυρτιάς- Σκουροχωρίου “τροφοδοτείται” από τα δημοτικά σχολεία του Σκουροχωρίου (107 μαθητές) και της Μυρτιάς (με πάνω από 70 μαθητές). Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και το υψηλό ποσοστό σχολικής διαρροής στην περιοχή (παρά την ύπαρξη του νόμου για την υποχρεωτική εκπαίδευση).  Όλα τα παραπάνω είχαν ειπωθεί στην περσινή σύσκεψη για την αναστολή της κατάργησης της σχολικής μονάδας - παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, στη σύσκεψη της Μυρτιάς στις 6/5/2017, ο τότε Υφυπουργός κ. Μπαξεβανάκης δήλωνε ευθαρσώς ότι η κυβέρνηση αυτή δεν κλείνει σχολεία, όταν το Υπουργείο Παιδείας με το υπ’ αρ. Πρωτ. 72875/Δ2 έγγραφό του στις 4/5 έκλεινε το Γυμνάσιο Μυρτιάς, αφού δεν ανακαλούσε την απόφαση κατάργησης του 2011. Στην ίδια σύσκεψη αποκαλύφθηκε ότι οι 16 στους 18 γονείς των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου δεν είχαν πρόθεση να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Γυμνάσιο Μυρτιάς. Προφανώς είχαν κανονίσει ήδη για την «παράνομη» μαζική μετεγγραφή των παιδιών σε σχολεία του Πύργου (χρόνιος «Δούρειος Ίππος» της λειτουργίας του σχολείου)  με την ανοχή της διοίκησης ΔΕ και των αντίστοιχων διευθυντών των σχολείων του Πύργου.

Όπως καταλαβαίνουμε με βάση τα πιο πάνω δεδομένα το σχολείο θα μπορούσε άνετα να λειτουργήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για ένα σχολείο καινούργιο, άρτια εξοπλισμένο με εργαστήρια φυσικών επιστημών, πληροφορικής  και μεγάλο αύλειο χώρο.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με υπουργό Παιδείας τον κ. Κ. Γαβρόγλου βρήκε δίκαιο το να κλείσει το σχολείο και το έκανε πράξη, τώρα που ισχυρίζεται ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια»!!!!

Δεν μπορεί να συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η κοροϊδία. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση την άμεση επαναλειτουργία του σχολείου. Ως ΕΛΜΕ πιστεύουμε ότι όλα τα σχολεία είναι ισότιμα και δεν πρέπει να κατηγοριοποιούνται. Η κατανομή του μαθητικού δυναμικού οφείλει να διασφαλίζει  την ομαλή λειτουργία και όχι τη γιγάντωση ή συρρίκνωσή τους. Η ύπαρξη σχολείων σε κάθε περιοχή που εξυπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών δεν μπορεί να απειλείται. Η άνιση κατανομή των μαθητών ανοίγει δρόμους για την ελεύθερη επιλογή σχολείων και την κατηγοριοποίησή τους, για το σχολείο της αγοράς, για «άριστα» σχολεία  και για σχολεία «β΄ κατηγορίας», στα οποία δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα ούτε οι μαθητές, ούτε οι εκπαιδευτικοί.

σχετικά άρθρα