Αναλυτικά

Επιστολή απέστειλαν οι Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων του Κορυδαλλού προς το Δήμαρχο Κορυδαλλού, Σταύρο Κασιμάτη, αναφορικά με το θέμα της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς το Δήμαρχο Κορυδαλλού

κ. Σταύρο Κασιμάτη

Κορυδαλλός 21-2-2018

Κύριε Δήμαρχε,

Στις 24 Νοεμβρίου 2017 και σε συνάντηση που είχαμε μαζί σας όλοι οι διευθυντές των σχολείων Δ.Ε. του Δήμου Κορυδαλλού, σας καταθέσαμε έγγραφο με τις προτάσεις μας στο θέμα της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων.

Σ’ αυτές τις προτάσεις δεν λάβαμε ποτέ απάντηση, τουναντίον μας κοινοποιήθηκαν αποφάσεις της δημοτικής αρχής επί του θέματος, για τις οποίες και πάλι, αν και ζητήθηκαν επανειλημμένα διευκρινίσεις,  δεν υπήρξε απάντηση.

Αυτές οι αποφάσεις, που επικυρώθηκαν από τη συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Σχολικής επιτροπής στις 7-2-2018, δεν προάγουν ούτε το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να διέπει εν τω συνόλω τους εμπλεκόμενους στην παιδαγωγική διαδικασία, ούτε κατ’ ελάχιστον εξυπηρετούν τη λειτουργία των σχολείων, εφ’ όσον φαίνεται να αγνοήθηκαν  οι προτάσεις και οι απόψεις οι δικές μας, των συνδικαλιστικών φορέων (Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά , Σύλλογος Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας) και των Γονέων και Κηδεμόνων (Ένωση Γονέων). Παραβιάζουν ταυτόχρονα εν μέρει τα σαφώς οριζόμενα από την κείμενη νομοθεσία. Δεν αναφέρονται π.χ. πουθενά τα έσοδα των κυλικείων, τα οποία πρέπει να αποδίδονται εις το ακέραιο και εντός 5 ημερών από την είσπραξή τους στα σχολεία που ανήκουν, όπως σαφέστατα ορίζεται στην παρ. 4 και στην παρ. 7 του άρθρου 3 της  Υ.Α. 1940/2018, περί εσόδων των σχολικών επιτροπών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρά τις αντιρρήσεις της σχολικής κοινότητας (που εκπροσωπήθηκε από τη Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά, την Ένωση Γονέων , το Σύλλογο Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας και αρκετούς Διευθυντές Δευτεροβάθμιας) η οποία αντιμετωπίστηκε με απαξίωση και προσβλητικό τρόπο κυρίως από παράγοντες του χώρου της παιδείας του Δήμου, που δεν είναι μέλη της Σχολικής Επιτροπής

Επιπλέον, ενώ έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη από τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν έχει κοινοποιηθεί σε κανέναν έγγραφο με τον οικονομικό απολογισμό (έσοδα-δαπάνες) των ετών 2016 και 2017 για όλα τα σχολεία αναλυτικά.

Δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν και πάντως σε καμία περίπτωση με το Δήμο Κορυδαλλού, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά. Δεν αμφισβητούμε επίσης ότι έχουν γίνει βήματα για τον εξορθολογισμό της κατάστασης.

Εξακολουθούμε ωστόσο να ζητάμε :

1) να διευκρινιστούν πλήρως οι ασάφειες και τα αμφισβητούμενα σημεία των αποφάσεων και να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, δηλαδή: α) να αποσαφηνιστεί πλήρως τι θα γίνει με τα χρέη της σχολικής επιτροπής σε ΔΕΚΟ και τρίτους, β) να καταβάλλεται  όλη  η κύρια επιχορήγηση αλλά και  τα έσοδα από τα κυλικεία άμεσα στα σχολεία, γ) να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με τα ρολόγια των ΔΕΚΟ στα σχολεία που έχουν πρόβλημα δ) να ληφθεί μέριμνα για το πως θα καλύπτονται τα έξοδα που επιβαρύνουν τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων από την παραχώρηση των χώρων τους σε εξωσχολικά σωματεία και συλλόγους ε) η πληρωμή των καθαριστριών να γίνεται προσωρινά από τον Δήμο και όχι από την σχολική επιτροπή και  στ)  να μην επιβαρύνονται οι Διευθυντές  με λογιστική δουλειά που δεν προβλέπεται από τον νόμο.

2) Την άμεση σύσταση νέου διοικητικού συμβουλίου της Σχολικής επιτροπής, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων Διευθυντών, όπως ρητά ορίζεται από την αριθμ. 1940/2018 Υ.Α., δεδομένου ότι γνωρίζουμε περισσότερο απ’ οποιονδήποτε τα προβλήματα των σχολείων μας  και της παιδείας στον Κορυδαλλό.

Κύριε Δήμαρχε, είναι κατανοητό ότι οι διευθυντές των σχολείων είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη διοίκηση και τη λειτουργία των σχολείων και είναι υπόλογοι όχι μόνο απέναντι στην πολιτεία αλλά, κυρίως, απέναντι στους μαθητές και τους γονείς του Κορυδαλλού. Είναι αυτονόητο  ότι την εύλογη ανησυχία μας συμμερίζονται όλοι οι φορείς που έχουν σχέση με την εκπαίδευση στην πόλη μας και ιδιαίτερα ο συνδικαλιστικός μας φορέας, η Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά, με τον οποίο παλεύουμε πάντα μαζί για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων μας, για τούτο και δηλώνουμε ότι  στηρίζουμε τον Πρόεδρο  της Νίκο Κατσούλη για τις άδικες και ύποπτες επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα .

Θεωρούμε ότι περισσότερο απ’ όλους την ανησυχία μας συμμερίζεστε εσείς και ελπίζουμε ότι θα συνεργαστούμε για να επιτύχουμε  το καλύτερο για την λειτουργία των σχολείων  μας, γιατί η παιδεία πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για όλους μας.

Οι Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων του Κορυδαλλού

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4