Τι ισχύει για τις μεταφορές των μαθητών - Όλο και λιγότεροι θα μεταφέρονται δωρεάν
ΕΛΜΕ Ηλείας

Στο alfavita.gr λάβαμε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηλείας η οποία αναφέρεται στη μεταφορά των μαθητών και τι ισχύει με τις περικοπές στην παιδεία.

Η κυβέρνηση πιστή και δέσμια στο μνημονιακό άρμα συνεχίζει το μπαράζ περικοπών στην Παιδεία. Αυτή τη φορά σειρά έχει η μετακίνηση των μαθητών προς και από το σχολείο.

            Πριν δύο μήνες, τα σχολεία Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια σειρά από φόρμες τις οποίες απέστειλαν οι οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης, έπειτα από αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας, και αφορούν σε στοιχεία για τη μόνιμη κατοικία των μαθητών. Σκοπός της συλλογής των στοιχείων είναι η οργάνωση της μεταφοράς των μαθητών για το σχολικό έτος 2016-2017.

            Με βάση αυτές τις φόρμες που υπακούν στην ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) 24001/6.2013, προκύπτει πως πολύ λιγότεροι μαθητές θα μεταφέρονται δωρεάν με μισθωμένα πούλμαν από την νέα σχολική χρονιά, αφού θα απαιτούνται πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις ώστε να μπορεί ένας μαθητής να μεταφέρεται δωρεάν. (Τουλάχιστον 1200 μέτρα για μαθητές Δημοτικού, 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων και 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ). Και όλα αυτά την στιγμή που οι συγχωνεύσεις σχολείων αλλά και η δύσκολη οικονομική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών αυξάνουν τις ανάγκες για δωρεάν μετακίνηση.

            Ταυτόχρονα προκύπτουν και άλλα στοιχεία. Με βάση τα όρια που θεσπίζει η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. οι μαθητές των Ε.Π.ΑΛ., των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων δεν θα μπορούν να μεταφέρονται με τα μισθωμένα πούλμαν, αν η απόσταση του τόπου κατοικίας τους από τη σχολική μονάδα υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα! Γίνεται κατανοητό πως θα εξαιρεθούν πάρα πολλοί μαθητές, μιας και τα σχολεία αυτά συγκεντρώνουν μαθητές από όλο τον νομό. Αποτέλεσμα: να αυξηθεί η μαθητική διαρροή.

            Εφόσον υπάρχει δημόσια ή δημοτική αστική ή υπεραστική συγκοινωνία απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1200 μέτρων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 2500 μέτρα για μαθητές γυμνασίων και 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων προκειμένου να προμηθευτούν το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο.

            Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Μπορεί να εξασφαλιστεί κατά αυτόν τον τρόπο η ασφαλής μεταφορά των παιδιών του Δημοτικού χωρίς την ύπαρξη μάλιστα κατάλληλου συνοδού; Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι μαθητές, ακόμα και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μπορεί να χρειαστεί να περπατούν συνολικά ως και 1200 μέτρα από το σπίτι ως την στάση και από την αποβίβασή τους ως το σχολείο, προκειμένου να τους χορηγηθεί το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο. Πολλοί μαθητές θα αναγκαστούν να περπατούν για ώρες πάνω σε επαρχιακές οδούς χωρίς πεζοδρόμια, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους, αλλά ευτυχώς το κράτος θα κερδίζει 2-3 ευρώ ανά περίπτωση. Ή πάλι χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα θα αναγκαστούν να πληρώσουν για να πάνε τα παιδιά τους σχολείο.

            Επιπλέον προβλήματα προκύπτουν από το πληροφοριακό πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιεί η Περιφέρεια, αφού υπολογίζει τις διαδρομές με βάση την κοντινότερη, ανεξάρτητα αν ο δρόμος είναι χωματόδρομος, εγκαταλελειμμένος, αδιάβατος ακόμα και από γαϊδούρια. Κυριολεκτικά, λοιπόν, θα γυρίσουμε πίσω στη δεκαετία του ’50. Επίσης, ΔΕΝ λαμβάνει υπόψη τις χωροταξικές κατανομές των σχολείων και παραβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, η Περιφέρεια προτείνει (!) αλλαγή σχολείου σε μαθητές. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει λεωφορειακή γραμμή το πρωί, αλλά όχι και το μεσημέρι. Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρχε πρόβλεψη για μαθητές που διαμένουν σε αγροικίες και γενικά σε σπίτια εκτός οικισμών. Αμέτρητα τα προβλήματα και εδώ.

            Τα χωριά ή οι κωμοπόλεις που θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα του χρόνου (σαν αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω) σε σχέση με τη μεταφορά των μαθητών, είναι οι:

Πύργος, Νέα Μανωλάδα, Παλιά Μανωλάδα, Κουρτέσι, Κώμη, Φασκομηλιά, Λαγανάς, Εφύρα, Οινόη, Καλό Παιδί, Ανθώνας, Σταφιδόκαμπος, Καβάσιλα, Στρούσι, Κακόβατος, Μπισχίνι, Αρήνη, Παραλία Ζαχάρως, Καϊάφας, Νιοχώρι, Κολίρι, Λαμπέτι, Καταρράχι, Κατάκολο, Βαρβάσαινα, Κατσαρού, Πράσινο, Ξυλοκέρα, Βροχίτσα, Κορυφή, Ροβιάτα, Αμπελόκαμπος, Μυρσίνη, Φλόκα, Δρούβα, Κοσκινά, Δούκα, Αγ. Ηλίας, Καλακέικα, Μαγούλα, Χειμαδιό, Σόπι, Ώλενα, Χαριά, Αρβανίτη, Βρανά, Μάχου, Δήμητρα, Λευκοχώρι, Σμίλα, Ηράκλεια, Πλάτανος, Πουρνάρι, Καυκανιά, Μακρίσια, Καλλίκωμο, Βρίνα, Τρυπητή, κα.

Έχουν μετατραπεί οι διευθύνσεις των σχολείων σε εφορίες και δημαρχεία, ενώ οι διευθυντές καλούνται να δίνουν βεβαιώσεις πέρα από αυτές που απορρέουν από τα καθήκοντά τους. Η γραφειοκρατία αυξάνεται συνεχώς και η άχρηστη χαρτούρα προστίθεται στην ήδη αυξημένη δουλειά του εκπαιδευτικού. Ήδη αυτή την εβδομάδα, με τις πανελλαδικές και τις ενδοσχολικές εξετάσεις να διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα, οι διευθυντές καλούνται εκ νέου να προβούν σε αλλαγές στη φόρμα.

Μετά από όλα αυτά μπορεί κανείς να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι με αυτή την πολιτική εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής μεταφορά των μαθητών, όπως ισχυρίζεται η Περιφερειακή Αρχή;

            Αυτά τα σενάρια πρέπει να συναντήσουν την κάθετη αντίδραση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αφού θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Δεν πρέπει κανείς να στερήσει τα δικαιώματα στη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών του λαού μας.

            Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος η μεταφορά των μαθητών, με πρόσχημα μάλιστα την υποτιθέμενη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού, δεν υπάρχουν λεφτά, ενώ την ίδια στιγμή λεφτά βρίσκονται για να χρηματοδοτηθούν με διάφορους τρόπους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

            Καλούμε τις ομοσπονδίες των γονέων, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τα μαθητικά συμβούλια να παλέψουν για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική. Να μην εφαρμοστούν τα χιλιομετρικά όρια της ΚΥΑ, τα όποια καταργούν ουσιαστικά και στην πράξη το δικαίωμα των μαθητών να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία τους.

          

            Δημόσια, δωρεάν μετακίνηση με ασφάλεια για όλα τα παιδιά.

 

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Εκλογές αιρετών: Απόσυρση υποψηφίων από τους ΣΕΠΕ της Β' Αθήνας
Εκλογές αιρετών: Απόσυρση υποψηφίων από τους ΣΕΠΕ της Β' Αθήνας
«Δεν θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και...
Εκλογές αιρετών: Απόσυρση υποψηφίων από τους ΣΕΠΕ της Β' Αθήνας
Συνελήφθη η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που αρνείται να φοράει μάσκα στην τάξη
Συνελήφθη η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που αρνείται να φοράει μάσκα στην τάξη
Η καθηγήτρια συνελήφθη μετά από μήνυση του διευθυντή του σχολείου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν είχε περάσει πειθαρχικό για ανάλογο...
Συνελήφθη η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που αρνείται να φοράει μάσκα στην τάξη
Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων
Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων
Αναλυτική ενημέρωση για τις τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από τον αιρετό...
Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων