Δημοσιεύθηκε η επίσημη απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, η οποία καθορίζει τη δημιουργία τμημάτων 2ης ξένης γλώσσας (Γαλλικών και Γερμανικών) στα 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου για το σχολικό έτος 2026-2027.
Η σχετική διοικητική πράξη υπογράφηκε από την Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αικατερίνη Στρατάκη-Σύβρη, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τα στοιχεία προτιμήσεων που υπέβαλε η Διεύθυνση Π.Ε. Χίου, καθώς και τη διαθεσιμότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού των κλάδων ΠΕ05 (Γαλλικής) και ΠΕ07 (Γερμανικής).
Η συνολική εικόνα των σχηματιζόμενων τμημάτων
Σύμφωνα με τον τελικό πίνακα κατανομής για τις τάξεις Ε' και ΣΤ', η πλειονότητα των μαθητών εκδήλωσε προτίμηση για τη Γαλλική Γλώσσα, γεγονός που αποτυπώνεται στον τελικό αριθμό των τμημάτων που συγκροτούνται σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού:
- Ε' Τάξη: Σχηματίζονται συνολικά 24 τμήματα Γαλλικής γλώσσας και 3 τμήματα Γερμανικής γλώσσας.
- ΣΤ' Τάξη: Σχηματίζονται συνολικά 23 τμήματα Γαλλικής γλώσσας και 3 τμήματα Γερμανικής γλώσσας.
Κατανομή ανά σχολική μονάδα
Η απόφαση καλύπτει το σύνολο των 21 δημοτικών σχολείων της Χίου, μεταξύ των οποίων τα 1ο έως 11ο Δημοτικά Σχολεία Χίου, το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χίου, τα 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Βροντάδου, καθώς και τα σχολικά συγκροτήματα των Θυμιανών (Αγίου Μηνά), Καλλιμασιάς, Κάμπου, Καμποχώρων, Καρδαμύλων, Λιβαδίων, Νενήτων και Πυργίου.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των αιτήσεων, στις περισσότερες σχολικές μονάδες η πλειοψηφία των μαθητών επέλεξε τη Γαλλική Γλώσσα, ενώ η Γερμανική Γλώσσα συγκρότησε αυτόνομα τμήματα (με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου των 12 μαθητών και άνω) σε μεμονωμένες σχολικές μονάδες όπου καταγράφηκε η αντίστοιχη ζήτηση.
Παράλληλα, οι Εκπαιδευτικοί Γεμανικής Γλώσσας Χίου, με επίσημη επιστολή τους προς το ΥΠΑΙΘΑ, αναφέρουν την άμεση ανάγκη για κάλυψη λειτουργικού κενού εκπαιδευτικοί Γερμανικής Γλώσσας στον Πρωτοβάθμιο τομέα του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν πως πάνω από 100 μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης έχουν επιλέξη ως 2η ξένη γλώσσα αυτή των Γερμανικών, αποτέλεσμα το οποίο επιφέρει την αναγκαστική αλλαγή γλώσσας ελέω κενού.