Σχολικό ημερολόγιο 2026-2027: Όλες οι αργίες, τα τριήμερα και οι διακοπές της νέας χρονιάς

Εκπαίδευση 0

Από τη Θεσσαλονίκη στο Δουβλίνο: Εκπαιδευτικοί μαθαίνουν πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει την τάξη

erasmus thessaloniki
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τρεις εκπαιδευτικοί του 12ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε ευρωπαϊκή επιμόρφωση για την AI και τη συμπεριληπτική εκπαίδευση

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122-SCH με τίτλο «Συμπερίληψη Επανάσταση – Ανακάλυψε και μοιράσου το ταλέντο σου» τρεις εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής Ομάδας Erasmus του 12ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο «Inclusive Teaching using AI in the Classroom», που διοργανώθηκε από την Europass Teacher Academy και πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο από τις 10 έως τις 15 Αυγούστου 2026.

Η επιμόρφωση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, με έμφαση στη δημιουργία περισσότερο συμπεριληπτικών και εξατομικευμένων μαθησιακών εμπειριών.

Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία AI, να εξασκηθούν στην αποτελεσματική διατύπωση prompts και να διερευνήσουν τις δυνατότητες των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLMs). Παράλληλα, ασχολήθηκαν με τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας, την αξιοποίηση της Generative AI, τη δημιουργία ψηφιακών παιχνιδιών και την ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού.

Σημαντικό μέρος της επιμόρφωσης αποτέλεσαν ζητήματα κυβερνοασφάλειας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, προκαταλήψεων (bias) και ηθικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η προσέγγιση αυτή ανέδειξε την ανάγκη η AI να αξιοποιείται με κριτικό και υπεύθυνο τρόπο, ως εργαλείο που ενισχύει και δεν αντικαθιστά τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού.

Η κινητικότητα αποτέλεσε παράλληλα μια σημαντική ευκαιρία ευρωπαϊκής συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών με εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες.

Με την επιστροφή τους, οι τρεις εκπαιδευτικοί θα μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησαν στη σχολική κοινότητα, μέσα από δράσεις διάχυσης και επιμόρφωσης, με στόχο την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων AI στη διδασκαλία και την ενίσχυση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή του 12ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης στο Erasmus+ αποτελεί μια έμπρακτη επένδυση στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, την καινοτομία και τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοιχτού και συμπεριληπτικού σχολείου.

Erasmus+: Ευρωπαϊκή εμπειρία – Νέα γνώση – Καλύτερο σχολείο.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Δεν μπορείς να τους μετακινείς σαν πιόνια μετά από 20 ημέρες

IRIS και Εφορία: Τι ισχύει όταν στέλνετε χρήματα σε παιδιά, συγγενείς και φίλους

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση