Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) απέστειλε επίσημο αίτημα προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένης της Υπουργού Σ. Ζαχαράκη, του Υφυπουργού Κ. Βλάσση, του Γενικού Γραμματέα Ι. Παπαδομαρκάκη και του Διευθυντή ΕΑΕ Ι. Μπουσδούνη, ζητώντας την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026.
Η Ομοσπονδία, ως το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) πανελλαδικά, τονίζει την ανάγκη για έναν ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την επίλυση κρίσιμων, χρόνιων και επειγόντων ζητημάτων που επηρεάζουν τη λειτουργία των ΣΜΕΑΕ, των ΚΕΔΑΣΥ και των σχολείων της Γενικής Εκπαίδευσης.
Στην ατζέντα των διεκδικήσεων δεσπόζει το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, την πλήρη κάλυψη των κενών από την Α΄ φάση προσλήψεων, καθώς και την ένταξη όλων των ειδικοτήτων στη Γενική Παιδεία. Παράλληλα, τίθενται επιτακτικά θέματα όπως η αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης και η κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων για τις μετακινήσεις σε ΕΔΥ και ΚΕΔΑΣΥ, η επικαιροποίηση των καθηκοντολογίων, η οικονομική αναβάθμιση με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, η εξασφάλιση του δικαιώματος αποσπάσεων σε φορείς του ΥΠΑΙΘΑ με όρους ισονομίας, καθώς και η βελτίωση των κτιριακών υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού.
Αναλυτικά το αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.), ως το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) όλης της χώρας, αιτείται την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης μαζί σας.
Σκοπός της συνάντησης είναι η διεξοδική συζήτηση και η εξεύρεση λύσεων σε μια σειρά από κρίσιμα, χρόνια αλλά και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας, τα οποία υπηρετούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), καθώς και στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης (ΕΔΥ, Παράλληλη Στήριξη).
Στην ατζέντα της συνάντησης επιθυμούμε να θέσουμε κατά προτεραιότητα τα εξής θέματα:
Μόνιμοι Διορισμοί & Αναπληρωτές:
Ανάγκη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. για την κάλυψη των πάγιων αναγκών, καθώς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της διαδικασίας προσλήψεων των αναπληρωτών συναδέλφων. Σύσταση νέων οργανικών κενών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και ένταξη όλων των ειδικοτήτων ΕΕΠ-ΕΒΠ στην Γενική Παιδεία. Κάλυψη όλων των κενών στην Α΄ φάση.
Αποζημίωση Μετακινήσεων & Οδοιπορικά Έξοδα:
Άμεση επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της κάλυψης των οδοιπορικών εξόδων για τους συναδέλφους που μετακινούνται σε περισσότερες από μία σχολικές μονάδες (π.χ. ΕΔΥ), καθώς και για το προσωπικό των ΚΕΔΑΣΥ που πραγματοποιεί εξωτερικές αξιολογήσεις, με απλοποίηση των διαδικασιών και αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης.
Καθηκοντολόγια & Εργασιακά Δικαιώματα:
Επικαιροποίηση των καθηκοντολογίων σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές απαιτήσεις και διασφάλιση του εργασιακού ωραρίου.
Οικονομικά & Βαθμολογικά Αιτήματα:
Οικονομική αναβάθμιση του κλάδου, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, και αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα ΚΕΔΑΣΥ ως διδακτική.
Δικαίωμα απόσπασης μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ:
Δικαίωμα απόσπασης μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας, όπως ισχύει και στους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοτιμίας που έχουμε όλοι όσοι εργαζόμαστε στην εκπαίδευση.
Κτήρια και Υποδομές:
Βελτίωση των συνθηκών στέγασης και υλικοτεχνικής υποδομής των ΣΜΕΑΕ και των ΚΕΔΑΣΥ για την ασφαλή και αξιοπρεπή άσκηση του έργου μας.
Θεωρούμε ότι η έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου είναι απαραίτητη για την ποιοτική αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη χώρα μας, προς όφελος των μαθητών, των οικογενειών τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Παρακαλούμε για τον ορισμό συνάντησης την Τετάρτη 26/08/2026.