ΔΟΕ και ΟΛΜΕ: «Νίκη για 2.500 διωκόμενους εκπαιδευτικούς» οι απαλλακτικές αποφάσεις (Vid)

Εκπαίδευση 0

Γ. Χριστόπουλος: Η "γάγγραινα" στην εκπαίδευση είναι οι παράνομοι τίτλοι στο ΑΣΕΠ

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Παράνομοι τίτλοι ΑΣΕΠ και επέλαση των funds στην ιδιωτική εκπαίδευση: Όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ στο Vidcast του alfavita.gr

Από τις καταγγελίες για παράνομους τίτλους σπουδών που χρησιμοποιούνται για μοριοδότηση στο ΑΣΕΠ μέχρι την είσοδο των επενδυτικών funds στην ιδιωτική εκπαίδευση και τον φόβο για «voucher» στην Παιδεία, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος ανοίγει όλα τα μέτωπα μιλώντας στο Vidcast του alfavita.gr και τον Νίκο Λούρδα.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ περιέγραψε μια εικόνα βαθιάς κρίσης στον χώρο της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι το επάγγελμα χάνει συνεχώς την ελκυστικότητά του, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σοβαρές παθογένειες που, όπως είπε, επηρεάζουν τόσο την αξιοπιστία του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών.

Η «σκοτεινή» υπόθεση με τους παράνομους τίτλους σπουδών στο ΑΣΕΠ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των παράνομων τίτλων σπουδών, των μεταπτυχιακών και των πιστοποιήσεων που –σύμφωνα με όσα υποστηρίζει– χρησιμοποιούνται για μοριοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Όπως ανέφερε, «η γάγγραινα της έκδοσης παράνομων τίτλων σπουδών και πιστοποιήσεων ξένων γλωσσών και πληροφορικής είναι μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις στο χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης. 

Δεν είναι μόνο εκπαιδευτικοί. Είναι γενικά άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και θέλουν αυτά τα πτυχία να τα χρησιμοποιούν για να παίρνουν μόρια.»

Κατά τον ίδιο, το φαινόμενο στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • εταιρείες που αναλαμβάνουν τη συγγραφή εργασιών και διατριβών, με κόστος που –όπως είπε– μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 6.000-7.000 ευρώ για διδακτορική διατριβή,
  • εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά και διδακτορικά από πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω μεσαζόντων,
  • πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών και πληροφορικής, για τις οποίες υποστήριξε ότι η κρατική εποπτεία παραμένει ανεπαρκής.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του σε συγκεκριμένη πρακτική που, όπως είπε, εφαρμόζεται μέσω συνεργασιών με πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Εδώ πρωταγωνιστούν κάποια ιταλικά πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκουν μέσω ψηφιακών μεσαζόντων στην Ελλάδα πελάτες. 

Τους λένε ότι θα μπαίνουν σε ένα Zoom την εβδομάδα, θα γράφουν μία εργασία (ή θα την γράφουν οι μεσάζοντες και θα τη μεταφράζουν), και μαζί με το πτυχίο θα παίρνουν "δώρο" ένα C2 (proficiency) της ιταλικής γλώσσας. Βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα αυτών που τα παίρνουν δεν ξέρουν ούτε το "arrivederci", όμως παίρνουν 20, 30 και 40 μόρια.»

«Έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά»

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ υποστήριξε ακόμη ότι η ΟΙΕΛΕ έχει ήδη κινηθεί δικαστικά για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Όπως δήλωσε, «έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία με όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει. Τώρα καταθέτουμε και συμπληρωματική αναφορά για ένα πραγματικά σκανδαλώδες ζήτημα που ανέδειξε και το ΑΠΘ: ένα ιταλικό πανεπιστήμιο συνεργάζεται παράνομα με ένα Κέντρο Διά Βίου Μάθησης για να δίνει μεταπτυχιακά και διδακτορικά.»

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στους αρμόδιους φορείς και στο Υπουργείο Παιδείας. Όπως λέει στο alfavita.gr ο Γιώργος Χριστόπουλος, «το Υπουργείο δεν έχει κάνει τίποτα. Εγώ απορώ: αυτό που βρήκαμε εμείς με ένα δεκάλεπτο search στο site του συγκεκριμένου Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, οι "φωστήρες" του ΔΟΑΤΑΠ και της ΕΘΑΑΕ δεν το είδαν; Εάν δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους, να παραιτηθούν. Επειδή όμως εμείς πιστεύουμε ότι γνωρίζουν τη δουλειά τους, κάτι άλλο συμβαίνει που πρέπει να το ψάξουν οι δικαστικές αρχές.»

Η μαζική είσοδος των funds στην ιδιωτική εκπαίδευση

Στη συνέντευξή του στο Vidcast του alfavita.gr, ο Γιώργος Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στις αλλαγές που παρατηρούνται στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μετά την είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία.

Εκτίμησε ότι τα funds επενδύουν στον χώρο θεωρώντας πως τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί σημαντικά η πελατεία τους, κάνοντας ειδική αναφορά τόσο στη συζήτηση για το Διεθνές Απολυτήριο (IB) όσο και στο ενδεχόμενο εφαρμογής συστήματος voucher.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το κίνητρο είναι να φαγωθεί η πίτα της δημόσιας εκπαίδευσης, να την τσακίσουμε μέσω του voucher και έτσι να βάλουμε πόδι ισχυρά εκεί. Φοβάμαι ότι η Παιδεία ακολουθεί ολοταχώς τον δρόμο της Υγείας προς την πλήρη εμπορευματοποίηση.»

«Οι γονείς θεωρούν ότι ο εκπαιδευτικός είναι υπάλληλός τους»

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ περιέγραψε ακόμη μια ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητα στα ιδιωτικά σχολεία, υποστηρίζοντας ότι η γονεϊκή παρεμβατικότητα αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πίεσης προς τους εκπαιδευτικούς.

«Κάποιοι γονείς, επειδή πληρώνουν στα ιδιωτικά σχολεία, θεωρούν ότι ο εκπαιδευτικός είναι υπάλληλός τους και απαιτούν τέλειους βαθμούς. Οι διοικήσεις, για να μη χάσουν τον πελάτη, υποχωρούν.»

Όπως σημείωσε, απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία των εκπαιδευτικών, προτείνοντας –μεταξύ άλλων– τη δημιουργία θεσμού Συνηγόρου του Εκπαιδευτικού.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο Vidcast του alfavita.gr και τον Νίκο Λούρδα, ο Γιώργος Χριστόπουλος υποστήριξε ότι η εκπαίδευση χρειάζεται έναν συνολικό επανασχεδιασμό, με ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών, καθώς και στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επαγγελματική κατάρτιση και την αγορά εργασίας.

Δείτε όλο το Vidcast

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Οι 20 σχολές με τα περισσότερα μόρια που τρυπάνε το ταβάνι

Ν. Φαραντούρης: «614 εκατ. ευρώ στα φροντιστήρια» – Καταγγελίες για ενδείξεις καρτέλ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η «πιο δυσάρεστη» λέξη της αγγλικής γλώσσας έχει ελληνική προέλευση

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση