Αποτελέσματα Πανελληνίων 2026: Δείτε τις βαθμολογίες

Εκπαίδευση 0

ΠΑΣΟΚ για κατατακτήριες εξετάσεις ΑΕΙ - Παρέμβαση για ενιαίο και αξιόπιστο πλαίσιο διεξαγωγής

Εξετάσεις PISA
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Επισημαίνονται προβλήματα ισονομίας και διαφορετικών πρακτικών μεταξύ Τμημάτων, με αίτημα για άμεσες λύσεις και ενίσχυση των μηχανισμών διασφάλισης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση

Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στις φετινές κατατακτήριες εξετάσεις των πανεπιστημίων αναδεικνύουν την ανάγκη για σαφέστερους κανόνες, ενιαίες προδιαγραφές και μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Στέφανος Παραστατίδης, Βουλευτή Κιλκίς και Υπεύθυνος του ΚΤΕ Παιδείας - ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο Σωκράτης Κάτσικας, Γραμματέας του Τομέα Παιδείας - ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουν ότι οι αποκλίσεις μεταξύ Τμημάτων και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του πλαισίου δημιουργούν συνθήκες άνισης μεταχείρισης των υποψηφίων

Παράλληλα, ζητούν άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, με ενεργότερο ρόλο της ΕΘΑΑΕ και σεβασμό στο ακαδημαϊκό αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Οι ασάφειες, οι καθυστερήσεις και οι διαφορετικές πρακτικές μεταξύ Τμημάτων ανέδειξαν σοβαρά προβλήματα στις κατατακτήριες εξετάσεις των ΑΕΙ και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία υποψηφίων δύο ταχυτήτων, υπονομεύοντας την ισονομία και την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τυχαία. Αποτελούν συνέπεια ενός μοντέλου αποσπασματικών παρεμβάσεων του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς επαρκή διάλογο με τα Ιδρύματα και χωρίς ενεργοποίηση των θεσμικών μηχανισμών διασφάλισης ποιότητας.

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) έχει θεσμική αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζει την ποιότητα των ακαδημαϊκών διαδικασιών, να παρακολουθεί την τήρηση ενιαίων προδιαγραφών, να εισηγείται βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο και να αξιολογεί την εφαρμογή των διαδικασιών από τα ΑΕΙ. Ωστόσο, η ΕΘΑΑΕ δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς στο σχεδιασμό και την εποπτεία των κατατακτηρίων. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα που αφήνει περιθώρια για άνιση εφαρμογή, ελλιπή ενημέρωση και ακαδημαϊκή ασυνέχεια. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι η ΕΘΑΑΕ πρέπει να έχει ενισχυμένο ρόλο στη διαμόρφωση ενός σταθερού, αξιόπιστου και ποιοτικού πλαισίου και για τις κατατακτήριες εξετάσεις.

Παράλληλα, πιστεύουμε ότι το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων δεν αποτελεί διακοσμητικό προσδιορισμό αλλά ρητή συνταγματική επιταγή. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στον καθορισμό της εξεταστέας ύλης, στα ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής, και στην οργάνωση των εξετάσεων. Η Πολιτεία οφείλει να θέτει το πλαίσιο, όχι να επιβάλλει λύσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη την ακαδημαϊκή πραγματικότητα, ενώ η ΕΘΑΑΕ να έχει ρόλο εποπτείας της τήρησης ενιαίων προδιαγραφών, αξιολόγησης των διαδικασιών που εφαρμόζουν τα Πανεπιστήμια, και δημοσιοποίησης ετήσιας έκθεσης για τις κατατακτήριες.

Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν μια άλλη αντίληψη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ας φροντίσει τουλάχιστον η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να βρει άμεσα λύση ειδικά για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε φέτος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις προτάσεις των υποψηφίων.

 

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση