απθ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Έκθεση πραγματοποιείται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026.

Τέσσερα υπεραιωνόβια πλατάνια συνομιλούν μεταξύ τους και διεκδικούν τον ρόλο τους στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο Έκθεσης, με τίτλο «PlaneScapes ꟾ Τοπία Πλατάνων», που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του Aristotle Innovation Forum.

Η Έκθεση πραγματοποιείται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα του ομότιτλου κυλιόμενου εργαστηρίου σχεδιασμού, με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη των τεσσάρων υπεραιωνόβιων πλατάνων της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με την κατάρτιση μιας στρατηγικής για τη σύνδεσή τους μέσω ενιαίας διαδρομής-περιπάτου, αξιοποιώντας και ενεργοποιώντας τα στοιχεία άυλης, υλικής και φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τις λανθάνουσες ποιότητες του αστικού τοπίου.

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, για εμβληματικά δέντρα, τα οποία βρίσκονται σε καίρια σημεία του ιστορικού κέντρου, απέναντι από την Πορτάρα στην Άνω Πόλη, δίπλα στο Τουρκικό Προξενείο, στην πλατεία Ναυαρίνου και στο πάρκο Εθνικής Αμύνης-Παύλου Μελά, απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Αν και διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά για την κήρυξή τους ως διατηρητέα μνημεία της φύσης, η θεσμική προστασία τους παραμένει ζητούμενο.

αφισα

Η Έκθεση «PlaneScapes ꟾ Τοπία Πλατάνων» αναδεικνύει τα τέσσερα πλατάνια ως ζωντανά μνημεία, σημεία ανάδυσης της λανθάνουσας οικολογικής μνήμης της πόλης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, προτείνει, τελικά, έναν διαφορετικό τρόπο να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της, όχι μόνο μέσα από τα διακεκριμένα μνημεία, αλλά μέσα από τα ζωντανά τοπία που επιμένουν, σκιάζουν, θυμούνται και διεκδικούν χώρο στο παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Στην ομάδα επιμέλειας και σχεδιασμού της Έκθεσης συμμετέχουν: το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Γεωπονίας Δρ Ελένη Αθανασιάδου, η αρχιτέκτονας Ελευθερία Γαβριηλίδου, και οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Γιάννης Βαγιωνάς, Αντώνης Κασσαπάκης, Γιώργος Κρεοπώλης, και Αχιλλέας Παπουτσόπουλος. Τη γενική επιμέλεια της Έκθεσης έχουν οι Αν. Καθηγήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθηνά Βιτοπούλου και Βανέσσα Τσακαλίδου.

Το Aristotle Innovation Forum τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα. Το AIF πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στρατηγικός εταίρος είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των μεγάλων χορηγών περιλαμβάνονται η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΘ
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Συνολικά υλοποιήθηκαν περισσότερες από 60 δράσεις διάχυσης των Εργαλειοθηκών στις περιοχές ευθύνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συνδρομή...
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
μητσοτακης
Μητσοτάκης για Τσίπρα: «Το ΕΑΜ το άφησε στον Πολάκη και κράτησε το ΕΛΑΣ»

Με αιχμηρές αναφορές στον χώρο της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις...

Μητσοτάκης για Τσίπρα: «Το ΕΑΜ το άφησε στον Πολάκη και κράτησε το ΕΛΑΣ»
Άδωνις Γεωργιάδης και Αλέξης Τσίπρας
Επίθεση Γεωργιάδη σε Τσίπρα: «Επαναστάτης του κουραμπιέ, έκανε έναν αχταρμά με το "Α" του αναρχισμού»
«Οι γνήσιοι αριστεροί μπορεί και να ενοχλούνται που καπηλεύεται την ιστορία του ΕΛΑΣ» σημείωσε καυστικά ο υπουργός Υγείας
Επίθεση Γεωργιάδη σε Τσίπρα: «Επαναστάτης του κουραμπιέ, έκανε έναν αχταρμά με το "Α" του αναρχισμού»