δπθ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Democritus Aerospace Team -DAST- του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης η φοιτητική ομάδα μηχανικής που σχεδιάζει και κατασκευάζει καινοτόμα αεροδιαστημικά συστήματα πλαισιώνει τη συμμετοχή

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετέχει στο 1ο Αριστοτέλειο Innovation Forum,  το οποίο πραγματοποιείται από 17 έως 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας τον ηγετικό του ρόλο στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών επιτευγμάτων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών η παρουσία του ΔΠΘ στο φόρουμ καινοτομίας  υπογραμμίζει τη στρατηγική δέσμευση του Ιδρύματος για την εξωστρέφεια, τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την αγορά εργασίας και την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα και ολόκληρη τη χώρα.

Η Democritus Aerospace Team -DAST- του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης η φοιτητική ομάδα μηχανικής που σχεδιάζει και κατασκευάζει καινοτόμα αεροδιαστημικά συστήματα πλαισιώνει τη συμμετοχή. Η ομάδα προετοιμάζεται αυτή την περίοδο για τις δοκιμαστικές πτήσεις του πρώτου της μη επανδρωμένου αεροσκάφους, SDX1. Το έργο SDX1 είναι ένα αερόχημα σταθερής πτέρυγας που ξεχωρίζει για την αρθρωτή σχεδίασή του, επιτρέποντάς του να προσαρμόζεται ανάλογα με την αποστολή. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην προσαρμοστικότητα και το χαμηλό κόστος κατασκευής, καθιστώντας το μια ευέλικτη πλατφόρμα ικανή να φιλοξενήσει διάφορα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Democritus Racing Team -DRT η αγωνιστική ομάδα Formula Student του ΔΠΘ, παρουσιάζει το έργο της στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή μονοθέσιων αγωνιστικών αυτοκινήτων, αποδεικνύοντας την αριστεία των φοιτητών στην εφαρμοσμένη μηχανική και τις τεχνολογίες αυτοκίνησης. Αυτή την περίοδο η ομάδα  εργάζεται πυρετωδώς καθώς το Σάββατο 30 Μαΐου θα λάβει χώρα το Roll Out Event  στο Παλαιό Δημαρχείο Ξάνθης για την επίσημη παρουσίαση του νέου της  μονοθέσιου, DR26.

Το Ίδρυμά μας στο πλαίσιο της συμμετοχής στο AIF, Aristotle Innovation Forum, διοργανώνει τη Πέμπτη 21 Μαΐου 2026 και ώρα 16:00-18:00 στην Αίθουσα Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ ημερίδα με θέμα “Empowering the Margins of Europe: Synergies in Education, Research and Community Engagement by Democritus University of Thrace

Πρόκειται για ένα Panel που μέσα από έναν ζωντανό διάλογο οι ομιλητές θα αναλύσουν:

Τις προκλήσεις και τα κενά που συχνά δημιουργούνται μεταξύ πανεπιστημίων, κοινωνίας και ερευνητικής δραστηριότητας

Την ανάγκη μετάβασης από μεμονωμένες καλές πρακτικές σε ένα πιο συνεκτικό οικοσύστημα συνεργασίας.

Τον ρόλο της Συμμαχίας EMERGE ως μηχανισμού που μπορεί  να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερόμενων φορέων και δράσεων.

Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πανεπιστημίων EMERGE και εστιάζει στον τρόπο που το Πανεπιστήμιο συνδέει την εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνική συμμετοχή με τον πανεπιστημιακό μετασχηματισμό, με στόχο τη δημιουργία ουσιαστικού αντίκτυπου τόσο για την περιοχή και την τοπική κοινωνία όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής Φώτιος Μάρης  με αφορμή την παρουσία του Ιδρύματος δήλωσε «Η συμμετοχή μας στο 1ο Αριστοτέλειο Innovation Forum, με την παράλληλη δυναμική παρουσία των ομάδων μας DRT και DΑST, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξουμε στην πράξη την υψηλού επιπέδου έρευνα και τεχνογνωσία που παράγεται στο ΔΠΘ. Οι φοιτητές μας αποδεικνύουν ότι το Πανεπιστήμιό μας όχι μόνο παράγει γνώση, αλλά δημιουργεί πρωτοπόρες λύσεις για τις σύγχρονες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις».

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκλογες
Άλλος, παλιός και νέος, για νέο κόμμα...
«Τώρα η δεξιά και η ακροδεξιά έχουν κι άλλες εκδοχές να μας προσφέρουν. Και δεν αρκούσε η τελευταία διχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτά είναι σε αναμονή»
Άλλος, παλιός και νέος, για νέο κόμμα...
δπθ
Δυναμική συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο 1ο Aristotle Innovation Forum στη Θεσσαλονίκη
Η Democritus Aerospace Team -DAST- του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης η φοιτητική ομάδα μηχανικής που σχεδιάζει και κατασκευάζει καινοτόμα...
Δυναμική συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο 1ο Aristotle Innovation Forum στη Θεσσαλονίκη