Δήμος δίνει επίδομα €450 τον μήνα σε γιατρούς και 150 ευρώ σε εκπαιδευτικούς

Εκπαίδευση 0

Μαρινάκης για ΑΕΙ: «Έφυγε η ανοχή στην ανομία – Έρχονται πειθαρχικές κυρώσεις»

Παύλος Μαρινάκης
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νέα γραμμή για τα πανεπιστήμια με παράλληλη ενεργοποίηση ποινικών και εσωτερικών διαδικασιών σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει το πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας και των αξιόποινων πράξεων στα πανεπιστήμια ανέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σηματοδοτώντας μια νέα, πιο αυστηρή προσέγγιση στη λειτουργία των ΑΕΙ. Όπως υπογράμμισε, σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς εντός των ιδρυμάτων, θα εφαρμόζονται ταυτόχρονα τόσο οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις όσο και οι πειθαρχικές διαδικασίες, ακόμη και όταν εμπλέκονται μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αφορμή για τις δηλώσεις αποτέλεσε περιστατικό επίθεσης σε βάρος του αντιπρύτανη του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιάκωβου Μιχαηλίδη, εντός πανεπιστημιακού χώρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι, εφόσον προκύψουν ευθύνες —ακόμη και από παραλείψεις— για μέλη ΔΕΠ ή φοιτητές, θα επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις, πέραν όσων αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική θέση, το θεσμικό πλαίσιο έχει πλέον αλλάξει, επιτρέποντας πιο άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Η ενεργοποίηση πειθαρχικών μηχανισμών σε συνδυασμό με τις ποινικές διαδικασίες θεωρείται κρίσιμη για την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ανάγκη ομαλής λειτουργίας των ιδρυμάτων, με στόχο —όπως επισημάνθηκε— την επιστροφή των πανεπιστημίων στην ακαδημαϊκή τους αποστολή. Οι πρόσφατες εξελίξεις εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική περιορισμού φαινομένων βίας και παραβατικότητας που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν διαχρονικά επηρεάσει αρνητικά την εικόνα και τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: η διασφάλιση της νομιμότητας στα ΑΕΙ αποτελεί πλέον προτεραιότητα, με συγκεκριμένα μέτρα και συνέπειες για όσους παραβιάζουν το πλαίσιο λειτουργίας τους.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Άνω Λιόσια: Σε σοβαρή κατάσταση η διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου – Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά την επίθεση

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ: 8.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση