Εκπαιδευτές Ενηλίκων
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η νέα νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την πιστοποίηση για εργασία σε ΚΔΒΜ, ενώ χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλίκων δημιουργούν μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες καριέρας στη δια βίου μάθηση

Το επάγγελμα του εκπαιδευτή ενηλίκων αλλάζει ριζικά και γίνεται πλέον ένα από τα πιο «καυτά» πεδία απασχόλησης στην εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση. Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ δεν αποτελεί απλώς ένα επιπλέον προσόν, αλλά βασική προϋπόθεση για να εργαστεί κάποιος σε προγράμματα κατάρτισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΕΚΕΚ υλοποιεί το εξ αποστάσεως σεμινάριο «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων», το οποίο δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.

Νέα δεδομένα: Υποχρεωτική πιστοποίηση για εργασία σε ΚΔΒΜ

Η πρόσφατη νομοθεσία έφερε μια καθοριστική αλλαγή, καθώς όσοι θέλουν να εργαστούν ως εκπαιδευτές ενηλίκων σε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, πρέπει πλέον να διαθέτουν πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ένταξη στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ αποτελεί το «κλειδί» για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Χωρίς αυτή, οι δυνατότητες απασχόλησης περιορίζονται σημαντικά, ενώ η επιλογή μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση.

Για να συμμετάσχει κάποιος στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ, απαιτείται η ολοκλήρωση ενός πιστοποιημένου προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων από φορέα του δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα – ακριβώς όπως αυτό που προσφέρει το ΕΚΕΤΑ.

Εκτοξεύεται η ζήτηση – Έρχονται χιλιάδες προσλήψεις

Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας «ανοίγει» εντυπωσιακά, καθώς τα μεγάλα προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν τεράστια ανάγκη για νέους εκπαιδευτές ενηλίκων.

Υπολογίζεται ότι άμεσα θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις, ενώ μέχρι το 2027 θα συνεχιστεί η ζήτηση λόγω προγραμμάτων που αφορούν ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, δράσεων της ΔΥΠΑ, περιφερειών, επιμελητηρίων και άλλων φορέων.

Η πιστοποίηση λειτουργεί εδώ ως «οριζόντια δεξιότητα», δηλαδή σου επιτρέπει να διδάξεις σε διαφορετικά αντικείμενα, αρκεί να κατέχεις τη γνώση. Έτσι, ανοίγει η πόρτα για εργασία σε ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ, ΚΕΔΙΒΙΜ και γενικότερα σε όλο το οικοσύστημα της δια βίου μάθησης.

Εκπαιδευτές Ενηλίκων

Γιατί αξίζει να αποκτήσεις τώρα την πιστοποίηση

Η χρονική συγκυρία θεωρείται ιδανική, καθώς από τη μία πλευρά, η νομοθεσία καθιστά την πιστοποίηση απαραίτητη και από την άλλη, η αγορά «διψά» για νέους εκπαιδευτές.

Όσοι κινηθούν έγκαιρα, αποκτούν σημαντικό προβάδισμα, καθώς θα μπορούν να συμμετάσχουν άμεσα σε προκηρύξεις και να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Παράλληλα, ενισχύουν το βιογραφικό τους και αποκτούν μια πιστοποιημένη διδακτική επάρκεια που έχει εφαρμογή σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς.

Επιπλέον, οι εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ αναμένονται το επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι η ένταξη σε πρόγραμμα εκπαίδευσης τώρα είναι ουσιαστικά μονόδρομος για όσους θέλουν να τις προλάβουν.

Αναγνωρισμένη πιστοποίηση εξ αποστάσεως και ασύγχρονα

Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» του ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με το ΕΚΕΚ αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα προετοιμασίας για την πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ.

Πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως και ασύγχρονα, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μελετούν με τον δικό τους ρυθμό, χωρίς υποχρεωτικές παρακολουθήσεις. Έχει συνολική διάρκεια 150 ωρών και καλύπτει τόσο τη θεωρία όσο και την πρακτική της εκπαίδευσης ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού προγραμμάτων και της υλοποίησης μικροδιδασκαλιών.

Η επιτυχής ολοκλήρωσή του δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ, οδηγώντας στην πολυπόθητη πιστοποίηση και την ένταξη στο επίσημο Μητρώο Εκπαιδευτών.

Εκδηλώστε ενδιαφέρον για να προλάβετε μία θέση στον νέο κύκλο!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi_1242019.jpg
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
«Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Μυκόνου συγκέντρωσε υπογραφές ανήλικων μαθητριών για θέματα που αφορούν τη δουλειά και την παρουσία εκπαιδευτικών στο σχολείο!»
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
apognosi
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
Παιδιά που χάθηκαν , γιατί η φτώχεια τους , τους απέδειξε ότι μόνο το πανεπιστήμιο είναι μέσο ανέλιξης , και σε έναν κόσμο που αλλάζει , οδηγήθηκαν...
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
οδοντοβουρτσα
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
Παρότι πολλοί θεωρούν ιδανικό να βουρτσίζουν τα δόντια αμέσως μετά το γεύμα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει το αντίθετο...
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
πανελ
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο
Οι μαθητές που στηρίζονται αποκλειστικά στη σχολική διδασκαλία αισθάνονται ότι εξετάζονται σε ύλη και επίπεδο διαφορετικό από αυτό που διδάχθηκαν.
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο