Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ευχές και δώρα με τη συμμετοχή επίσημων προσκεκλημένων στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο προχώρησε τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, σε μια εκδήλωση που συνδύασε επίσημους χαιρετισμούς, παρουσίαση των πεπραγμένων του Ιδρύματος και κλήρωση δώρων για την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου, πατήρ Θεολόγος Αλεξανδράκης, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών κα Γεωργία (Τζίνα) Αδαμοπούλου, η Team Leader for Public Diplomacy, British Embassy Athens, κα Valerie Benguiat, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Καθηγητής Δημήτριος Βέργαδος και ο Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» κ. Περικλής Δημητρολόπουλος.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με θερμό καλωσόρισμα από τον Πρύτανη, Καθηγητή Γεώργιο Δεδούση, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε έναν συνολικό και τεκμηριωμένο απολογισμό των επιτευγμάτων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κατά το τελευταίο έτος, επισημαίνοντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία και τη συνεπή επένδυση στην έρευνα και την αριστεία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο διατήρησε τη θέση 601–800 στην παγκόσμια κατάταξη THE World University Rankings 2026 και κατέλαβε τη 2η θέση σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρώτευσε στον δείκτη ποιότητας έρευνας μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ που αξιολογήθηκαν. Στο πεδίο της διεθνοποίησης, ο κ. Δεδούσης υπογράμμισε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το State University of New York (SUNY) Empire State College, με την οποία σηματοδοτείται η ίδρυση του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος, καθώς και την ίδρυση δύο διεθνών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με το University of Bern και το University of Exeter.

Στον τομέα της εξωστρέφειας, τόνισε την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παιδικής Παχυσαρκίας και την ενίσχυση της δημόσιας παρουσίας του Ιδρύματος μέσω συνεργασιών με μέσα ενημέρωσης και εταίρους, την ενίσχυση της διεθνούς κινητικότητας φοιτητών/τριών και την ανάπτυξη επικοινωνιακών εργαλείων για την προβολή του έργου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο Πρύτανης αναφέρθηκε, επίσης, στον τομέα των υποδομών, υπογραμμίζοντας την ανέγερση νέου κτιρίου στον Ταύρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, αλλά και τις εκτεταμένες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που βελτίωσαν ουσιαστικά τη λειτουργικότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου. Καθοριστικά βήματα καταγράφηκαν και στον ψηφιακό μετασχηματισμό με νέα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και τη λειτουργία του πρώτου Smart Campus στην Ελλάδα. Τέλος, στον τομέα της διοίκησης και της φοιτητικής μέριμνας, ο Πρύτανης επισήμανε τη σύσταση νέων δομών υποστήριξης και ισότιμης πρόσβασης και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου, πατήρ Θεολόγος Αλεξανδράκης, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του τη σημασία της ουσιαστικής και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης της Εκκλησίας της Ελλάδας. Εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές προσπάθειες του Ιδρύματος και για την πολυσχιδή εξωστρέφεια και την καινοτομία στις δράσεις του. Κλείνοντας, διατύπωσε ευχές για υγεία, προσωπική και πνευματική ευημερία και για συνεχή επιτυχία στο σημαντικό έργο που επιτελείται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, προχωρώντας στην παραδοσιακή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ο Καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξήρε το υψηλό επίπεδο της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας τη διεθνή αναγνώριση και την αυξανόμενη παγκόσμια απήχηση του Ιδρύματος. Παράλληλα, τόνισε ότι η διατήρηση της αριστείας προϋποθέτει συνέπεια, στρατηγικό σχεδιασμό και αδιάλειπτη προσπάθεια, ώστε το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να πρωτοπορεί στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προχώρησαν σε ομιλίες και κλήρωση δώρων εκπρόσωποι της πολιτείας, της διπλωματίας και των μέσων ενημέρωσης.

Η Κα Γεωργία (Τζίνα) Αδαμοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, μετέφερε τις ευχές του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά και υπογράμμισε τη διαρκή στήριξη της Περιφέρειας στην έρευνα, την καινοτομία και την ανώτατη εκπαίδευση, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην πρόοδο της κοινωνίας.

Η Ms. Valerie Benguiat, Team Leader for Public Diplomacy της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, συνεχάρη το Ίδρυμα για τη διαρκή συνεργασία με βρετανικά πανεπιστήμια και την ενίσχυση των διμερών ακαδημαϊκών δεσμών, εκφράζοντας τη διάθεση για συνέχιση της κοινής προσπάθειας στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Ο Καθηγητής Δημήτριος Βέργαδος, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), αναφέρθηκε στη σημασία της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στις διαδικασίες αξιολόγησης του Ιδρύματος, σημειώνοντας παράλληλα τη σταθερή συμβολή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με ευχές για μια παραγωγική χρονιά, ενθαρρύνοντας τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των υψηλών επιδόσεων στην ερευνητική δραστηριότητα.

Ο Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», κ. Περικλής Δημητρολόπουλος, επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας των μέσων ενημέρωσης με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την πολύτιμη συμβολή του Ιδρύματος στην προαγωγή της γνώσης και των αξιών που διαμορφώνουν επιστήμονες και πολίτες.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Στην κλήρωση των δώρων, τα οποία περιελάμβαναν προσκλήσεις για το Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συμμετείχαν, εκτός από τους/τις παραπάνω ομιλητές/τριες και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Φοιτητών Τρύφωνας Μπούτας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Μιχάλης Σταράκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή ευχών για μια δημιουργική και παραγωγική χρονιά, γεμάτη επιτυχίες και νέες προοπτικές για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Καταγγελία για αδιανόητες απειλές σε βάρος αναπληρωτή εκπαιδευτικού από άλλον εκπαιδευτικό

Ηλεκτρική κουβέρτα: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι στο κρεβάτι

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας: «Χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση για μια πραγματικά ισχυρή Αυτοδιοίκηση»
Κριτική στο «μοντέλο από πάνω προς τα κάτω» - Πρόταση για νέο μοντέλο διακυβέρνησης
Χάρης Δούκας: «Χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση για μια πραγματικά ισχυρή Αυτοδιοίκηση»
δικαστήρια
Καταδίκη 30χρονης στον Βόλο για ψευδή καταγγελία βιασμού
Η υπόθεση αφορά καταγγελία βιασμού που είχε υποβληθεί το καλοκαίρι του 2021 και η οποία, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, τέθηκε στο αρχείο λόγω...
Καταδίκη 30χρονης στον Βόλο για ψευδή καταγγελία βιασμού
Φαστ φουντ
Παιδική διατροφή και εγκέφαλος: Οι μόνιμες επιπτώσεις της ζάχαρης και των λιπαρών
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας στην παιδική ηλικία μπορεί να διαμορφώσει μόνιμες...
Παιδική διατροφή και εγκέφαλος: Οι μόνιμες επιπτώσεις της ζάχαρης και των λιπαρών